ارسال چه پیامکهایی مجازات دارد؟
هرگاه شخصی با ارسال اساماس یا همان پیامک، موجب برهمزدن آرامش دیگری شده و امنیت او را برهم بزند، جرم مزاحمت پیامکی به وقوع میپیوندد و شاکی میتواند از فرستنده پیامک شکایت کند، اما مجازات ارسالکننده پیامک چیست؟
حمید شیرافکن، وکیل پایهیک دادگستری در اینباره میگوید: درخصوص اینکه چه پیامکهایی جرم است، ابتدا باید این نکته را مدنظر قرار بدهیم که پیامک صرفا مطالبی نیست که از طریق اساماس بین گوشیهای تلفن همراه تبادل میشود. وی میگوید: پیامک شامل هر محتوایی است که از طریق فضای مجازی از قبیل تلگرام، واتساپ و اینستاگرام و ... ارسال میشود، اما درخصوص اینکه ارسال چه پیامکهایی جرم است باید این موضوع را بدانیم که هر لغت یا رفتاری که درنظر عرف و جامعه بیاحترامی، ضعیف کردن و خوار و خفیف شمردن دیگران از آن برداشت میشود جرم است. شیرافکن میگوید: بهعبارت دیگر توهین و فحاشی به معنی استفاده از واژگان زشت و نابهنجار در تقابل با دیگران که باعث حقیر و کوچک شمردن آنها شود، جرم محسوب میشود و ارسال آن از طریق اساماس یا تلگرام یا واتساپ و ... جرم است.
این وکیل میگوید: اگر فردی مواردی را که گفته شد از طریق پیامک یا هر طریق دیگری ارسال کند، طبق ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی به ۲۰ تا ۸۰میلیون تومان جزای نقدی محکوم میشود. وی اضافه میکند: همچنین درصورتی که کلمات یا الفاظ بهکار رفته در فضای مجازی، به فردی عمل زنا یا لواط را نسبت دهد که در اصطلاح فقهی به آن قذف میگویند، فرد ارسالکننده یا منتشرکننده این پیام یا متن به ۸۰ضربه شلاق حدی محکوم میشود. برای این جرم در شرع اسلام مجازات جداگانه درنظر گرفته شده است که به این نوع مجازاتها، مجازات حدی میگویند. شیرافکن میگوید: همچنین علاوه بر پیامکهای توهینآمیز، باید این موضوع را هم درنظر بگیریم که پیامکهایی با مضمون تهدید جانی و بردن آبروی افراد نیز طبق ماده ۶۹۹قانون مجازات اسلامی جرم است و مرتکب آن به ۷۴ضربه شلاق یا حداکثر تا یک سال حبس محکوم میشود. به همین دلیل به افراد توصیه میشود هنگام عصبانیت یا ناراحتی از فردی دیگر، از ارسال پیامهای تهدید یا توهینآمیز خودداری کنند، چرا که ممکن است ناخواسته مرتکب جرمی شوند که آنها را به دردسر بیندازد.