• سه شنبه 2 بهمن 1403
  • الثُّلاثَاء 21 رجب 1446
  • 2025 Jan 21
یکشنبه 23 اردیبهشت 1403
کد مطلب : 224857
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/y8G9z
+
-

شتری با بار کتاب

کودکان سیستان و بلوچستان به روشی عجیب کتاب دریافت می کنند

شتری با بار کتاب

اردیبهشت هر سال، بهشت عاشقان کتاب است؛ روزهایی که نمایشگاه کتاب مثل آهن‌ربا، دوستدارانش را به سمت خود می‌کشاند تا در جشن بزرگداشت این یار مهربان، دور هم جمع شوند و از نفس‌کشیدن در هوای مطالعه، لذت ببرند. البته نمایشگاه کتاب، تنها یک بهانه است؛ بهانه‌ای برای یادآوری اهمیت کتاب و کتابخوانی در سال‌های زندگی هر انسان؛ اما مروجان کتاب در سرزمین من، آرام و قرار ندارند و برای ترویج کتاب، اردیبهشت و کارگاه و نمایشگاه هم نمی‌شناسند. یکی از آنها «عبدالقادر بلوچ» و کتابخانه‌ عمومی «لیلامهر» در روستای «وشنام دُرّی» سیستان و بلوچستان است. آخرین قدم او در مسیر ترویج کتاب برای بچه‌های این روستا و روستاهای اطراف، برگزاری طرحی به نام «سبد سیار کتاب شتری»، همزمان با برپایی نمایشگاه کتاب است.

شترِ عاشق کتاب!
در این طرح، او و همکارانش، کتاب‌های تازه حوزه کودک و نوجوان را به‌شکلی جذاب، بار شتر می‌کنند و کوچه به کوچه و روستا به روستا، به‌شکل امانت، به‌دست بچه‌ها می‌رسانند تا بچه‌ها بخوانند و لبخند بزنند. البته این طرح، کار جدیدی نیست؛ حتی تا پیش از این، در همین روستا، کتاب‌های این کتابخانه با استفاده از موتورسیکلت، ماشین‌سواری یا مینی‌بوس حمل می‌شد و به‌دست بچه‌ها می‌رسید، اما در طرح جدید، شتر، این حیوان آرام و بومی منطقه‌ سیستان و بلوچستان، وظیفه حمل‌ونقل کتاب‌های امانی را به‌عهده دارد.

چرا شتر؟
از آنجا که بیشتر بچه‌های روستاهای سیستان و بلوچستان، با شتر سر و کار دارند و با این حیوان متفکر و سختکوش بیابان، انس گرفته‌اند، ارتباط بهتری با این طرح برقرار کرده‌اند. علاوه بر آن، بومی‌سازی و استفاده از امکانات منطقه برای طرح‌های فرهنگی، هدف دیگری برای این طرح است. بد نیست بدانید این شیوه ترویج کتاب، در سال‌های گذشته، در جاهایی مثل پاکستان نیز اجرا شده، اما در ایران، این اولین‌بار است که شتری با بار کتاب، جلوی در خانه بچه‌های روستای وشنام دری می‌خوابد.

دیگر برنامه‌های فرهنگی
عبدالقادر بلوچ، در سال 1397، ترویج کتابخوانی را در این روستای محروم از زیر یک درخت بومی به نام «شریش» آغاز کرد و اشتیاق بچه‌ها به کتاب و کتابخوانی، برای او و دیگر اهالی روستا، انگیزه‌ای شد تا ساختمان جدید کتابخانه لیلا مهر را بنا کنند. در این کتابخانه روستایی، علاوه بر امانت کتاب، برنامه‌هایی مثل دیدارهای مجازی بچه‌های روستا با نویسندگان مطرح، برپایی کارگاه‌های مجازی و حضوری با حضور هنرمندان کشوری و محلی، شب شعر، نقد کتاب و... از دیگر فعالیت‌های روح‌نواز این کتابخانه روستایی است.



 

این خبر را به اشتراک بگذارید