مشارکت حداکثری در دور دوم
غلامرضا مصباحیمقدم؛ عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام
روز جمعه، دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم در 15استان کشور برگزار میشود؛ انتخاباتی که مانند دور نخست و چه بسا بیشتر، از اهمیت ویژهای برخوردار است و مشارکت حداکثری پای صندوقهای رأی و انتخاب کاندیدای «اصلح»، میتواند چشمانداز روشنی پیشروی ریلگذاری پیشرفت و توسعه ایران ترسیم کند. تکمیل گام نخستی که در روز 11اسفندماه1402 از سوی مردم سربلند ایران برداشته شد، از ضرورتهایی است که اهمیت حضور حداکثری مردم در انتخابات 21اردیبهشت ماه 1403 را دوچندان میکند. نباید از نظر دور داشت که تشکیل مجلسی با پشتوانه قوی مردمی، راهگشای بسیاری از مشکلات و چالشهای پیش روی کشور خواهد بود. در کنار اینها، باید اهمیت حضور در دور دوم انتخابات را از زوایای مختلف مورد بررسی قرار داد و به جنبههای مختلف آن پرداخت.
در وهله نخست باید در نظر داشت که دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم در همه شهرهای کشور برگزار نمیشود و در مجموع رأیگیری در 22حوزه انتخابیه برگزار خواهد شد؛ موضوعی که بهدلیل محدودشدن دایره کاندیداها، بر اهمیت حضور مردم در انتخابات افزوده است. در شرایطی که بهطور معمول در تعداد قابل توجهی از حوزههای انتخابیه، رقابت بین تعداد کمی از کاندیداها جریان دارد و در بسیاری از حوزهها از میان 2 کاندیدا، یک نفر انتخاب میشود، «انتخاب اصلح» اهمیت راهبردی دارد. این موضوع بهمثابه انگیزه مضاعفی است که مردم را برای حضور، پای صندوقهای رأی تشویق میکند؛ چرا که اکنون رأی آنان، حتی میتوان گفت از دور نخست نیز مهمتر است و ترکیب نهایی نمایندگان شهرشان را مشخص خواهد کرد.
نکته دیگری که بر اهمیت حضور حداکثری مردم 15استان پای صندوقهای رأی میافزاید «تکمیل ترکیب مجلس» است. در واقع رأی تکمیلی مردم در دور دوم است که ترکیب نهایی خانهملت را مشخص خواهد کرد؛ ترکیبی که نقشی راهبردی و تعیینکننده در ترسیم چشمانداز آینده توسعه و آبادانی ایران عزیزمان خواهد داشت. باید درنظر داشته باشیم که 45کرسی باقیمانده، نقش محوری در تعیین ترکیب مجلس دوازدهم خواهد داشت؛ بنابراین حضور مردم در انتخابات 21اردیبهشتماه بهصورت مستقیم در ریلگذاری آینده کشور نقشآفرین است.
«انتخاب اصلح» گزاره دیگری است که بر اهمیت حضور حداکثری مردم در دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم میافزاید. هرچه تعداد بیشتری از واجدان رأیدادن، پای صندوقهای رأی حضور یابند، افراد شایستهتری به مجلس شورایاسلامی راه مییابند. در نتیجه چنین رویکردی، افراد قویتر، مناسبتر و متخصصتری به قوه مقننه کشور راه مییابند. این موضوع، جایگاه مجلس در ساختار تصمیمسازی کشور را رفیعتر از پیش خواهد کرد. باید توجه داشت هرچه کارایی مجلس، بهدلیل حضور افراد شایستهتر افزایش یابد، شاهد باز شدن گرههای بیشتری از مشکلات موجود در کشور خواهیم بود.
معتقدم مردم 15استانی که کاندیداهای آنان در دور دوم انتخابات مجلس حضور دارند، با وجود اینکه انتخاب سهلتری پیش رو دارند، در عینحال رأیشان حتی «مهمتر» از دور نخست خواهد بود. «سهل» از ایننظر که برخلاف دور نخست که با گزینههای متعددی مواجه بودند و انتخاب اصلح را برایشان سخت کرده بود، در این دور با گزینههای محدودتری مواجه هستند که انتخاب مناسب را آسانتر و در عینحال «مهمتر» میکند؛ بنابراین مردم شریف ایران باید در حوزههای انتخابیه با انگیزه مضاعفی پای صندوقهای رأی حضور یابند.
در نهایت مردم باید به این نکته توجه داشته باشند که حتی انتخاب 10نماینده زبده و توانا هم میتواند روند حرکتی مجلس را تحتتأثیر قرار دهد؛ چه رسد به 45نماینده که باید در دور دوم انتخاب شوند. تجربه چندین دور حضور در مجلس به من اثبات کرده که حضور چهرههای شاخص و توانا در مجلس میتواند بر تصمیمگیری مجموع نمایندگان در قانونگذاری مناسب جریانساز باشد؛ بنابراین اهمیت حضور مردم پای صندوقهای رأی در دور دوم به هیچوجه کمتر از دور نخست نیست.