6نکته درباره ضرورت مشارکت پرشور در انتخابات
محمدحسن قدیریابیانه؛ فعال سیاسی و استاد دانشگاه
رهبرمعظمانقلاب از مدتها قبل تحقق راهبردی 4وجهی شامل «مشارکت پرشور»، «رقابت واقعی»، «سلامت حقیقی» و «امنیت کامل» را مطرح و بر ضرورت تحقق آنها تأکید کردهاند. دراینمیان اما برخی میکوشند با دست یازیدن به روشهای مختلف، جامعه را نسبت به حضور پای صندوقهای رأی دلسرد کنند تا بلکه به اغراض خود
دستیابند. درچنین شرایطی است که مزیتهای حضور پرشور پای صندوقهای رأی برای جامعه تبیین میشود. براین اساس، تشریح نکاتی در این زمینه ضروری است.
1-یکی از مهمترین نکاتی که در این زمینه باید مورد توجه قرار گیرد، این است که در همه جای دنیا، ملاک محاسبه آرا، رأی اکثریت شرکتکنندگان در انتخابات است؛ نه اکثریت دارندگان «حق رای». با توجه به چنین واقعیتی، باید جامعه به این تصویر شفاف دست یابد که هرچه مشارکت در انتخابات پایینتر باشد، افرادی با آرای پایین وارد مجلس خواهند شد که از کارایی لازم برای انجام وظایف محوله برخوردار نخواهند بود و نمیتوانند تصمیمسازیها و قانونگذاریهای لازم بهمنظور رفع مشکلات موجود در کشور را انجام دهند.
2-نخبگان و تریبونداران و همچنین رسانهها باید برای افکارعمومی جامعه تبیین کنند که میزان اختیارات نمایندگان، براساس تعداد آرای کسب شده ازسوی آنان نخواهد بود؛ بنابراین نمایندگانی که با رأی پایین وارد مجلس میشوند، همان اختیاراتی را دارند که نمایندگان با آرای حداکثری از آن برخوردارند. با توجه به این موضوع، راهیابی افرادی با تواناییهای پایین که از میزان آرای کمتری نیز برخوردارند، آسیبهای بسیاری را برای جامعه و ساختارهای حکومتی بهدنبال دارد؛ بنابراین حضور نمایندگانی با آرای بالا و توانمندیهای بیشتر میتواند بسترساز رفع هرچه سریعتر مشکلات و چالشهای مبتلابه جامعه شود.
3-یکی از عواملی که میتواند سبب سرد شدن تنور انتخابات شود، نارضایتی مردم از افرادی است که در دورههای گذشته انتخاب شدهاند و نتوانستهاند در انجام وظایف محوله موفق باشند و باری از دوش مردم و جامعه بردارند؛ بنابراین انتخاب نمایندگان و مسئولان با حساسیت و دقت بیشتر، میتواند راهگشای رفع بسیاری از مشکلات جامعه باشد.
4-برخی جریانهای داخلی و خارجی میکوشند با هر بهانهای مشروعیت و مقبولیت انتخابات را زیرسؤال ببرند. این راهبرد در شرایطی پررنگتر میشود که برخی جریانها درمییابند جامعه به آنان توجهی ندارد و در تحقق راهبردهای خود با شکست سنگینی مواجه شدهاند. برخی دیگر از جریانها و گروههای سیاسی نیز زمانی که به این نتیجه میرسند، شانسی برای پیروزی در انتخابات ندارند، جوسازیها و فضاسازیهای بیاساس خود را آغاز میکنند و میکوشند با حاکم کردن فضای دلسردی بر جامعه، مشارکت حداکثری جامعه در انتخابات را مختل کنند.
5-نکته مهم دیگری که باید بهعنوان «مزیت محوری» حضور پرشور پای صندوق رأی برای جامعه تبیین شود، تأثیرات جهانی مشارکت حداکثری مردم در انتخابات پیشروست. با توجه به تحولات منطقهای و بینالمللی جاری، شرکت گسترده مردم در انتخابات، پیام روشنی را ازسوی ملت ایران به جهانیان مخابره میکند و آنان را بیشاز گذشته از هزینهسازی برای کشور ناامید خواهد کرد.
6-یکی از نکاتی که در سخنان اخیر مقاممعظمرهبری پیرامون انتخابات پیشرو نمود ویژهای داشت فراخوان به نخبگان و قشرهای تأثیرگذار اجتماعی بهمنظور تشویق مردم به شرکت در انتخابات بود. براین اساس تریبونداران و افرادی که صدایشان در جامعه شنیده میشود، باید بیشاز گذشته برای تبیین مزیتهای پرشمار حضور حداکثری در انتخابات و تهدیدهای مشارکت کمرنگ در انتخابات تلاش کنند و از ابزارهای مؤثر دراین زمینه بهره بگیرند.