• یکشنبه 2 دی 1403
  • الأحَد 20 جمادی الثانی 1446
  • 2024 Dec 22
چهار شنبه 24 آبان 1402
کد مطلب : 209206
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/oY0Yz
+
-

چرا قیمت ماهی و میگو بالاست؟

آبزیان همچنان از محصولات گران در بازار محصولات پروتئینی هستند درحالی‌که به‌گفته دبیر کل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان ایران، جایگاه ایران در تولید و توسعه آبزیان نسبت به گذشته بهبود یافته و تولید آبزیان با رشد همراه بوده است.
علی‌اکبر خدایی در گفت‌وگو با همشهری در مورد وضعیت تولید آبزیان در ایران گفت: تولید ما نسبت به ۱۰سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است مثلا در تولید میگو، آمار ما در سال۱۳۹۲ حدود ۲۰هزار تن بوده که حالا به ۶۰هزار تن رسیده است. یا در تولید ماهیان سردابی هم تولید ما سال به سال افزایش یافته و از ۱۰۰هزار تن به ۲۰۰هزار تن هم رسیده است. دبیر کل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان ایران گفت: قیمت ماهی شامل ماهیان پرورشی و ماهیان دریایی در آبان‌ماه امسال در مقایسه با آبان۱۴۰۱ رشد زیادی داشته است. خدایی در مورد علت افزایش قیمت محصولات آبزی عنوان کرد: وقتی بازار را بررسی می‌کنیم ماهی مخصوصا ماهیان جنوب به میزان کافی در بازار نیست به‌طوری که این موضوع برای واحدهای فرآوری ما هم مشکل‌ساز شده است و آنها از کمبود ماهی گلایه‌مند هستند و این موضوع روی قیمت‌ اثر می‌گذارد. خدایی در پاسخ به اینکه چرا به‌رغم افزایش تولید، شاهد کاهش عرضه ماهی در بازار هستیم؟ گفت: یکی از مشکلات این است که برخی شناورها و واحدهای صیادی با اینکه سوخت یارانه‌ای استفاده می‌کنند ماهی صیدشده را به بازار داخل عرضه نمی‌کنند.
دبیر کل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان ایران توضیح داد: در حال حاضر، به لنج‌ها و قایق‌های صیادی گازوئیل ۳۰۰تومانی داده می‌شود درحالی‌که قیمت گازوئیل در کشورهای همسایه ۳۰هزار تومان است اما چون هیچ نظارتی نیست برخی از صیادان، ماهیان تجاری و تن ماهیان را همان روی دریا به قیمت دلاری به کشورهای همسایه می‌فروشند و میزان خیلی کمی از صید به بازار داخل می‌رسد.
این مقام صنفی با بیان اینکه در این حوزه، واردات هم باید افزایش یابد، ادامه داد: در حال حاضر ما در تن ماهیان به واردات نیاز مبرم داریم. علاوه بر آن، قیمت ماهیان وارداتی نسبت به داخل کمتر است برای همین مخصوصا برای اینکه اقشار کم‌درآمد هم بتوانند ماهی مصرف کنند، می‌توان واردات ماهیان ارزان‌قیمتی مانند تیلاپیا، هوکی و هیک را افزایش داد چون این ماهی‌ها درحالی‌که نرخشان کمتر از ماهی‌های داخلی است کیفیت خوبی دارند بنابراین با انجام واردات، قیمت‌ها هم کنترل می‌شود.
خدایی در ادامه با درخواست از حمایت دولت از پرورش‌دهندگان آبزیان در کشور گفت: متأسفانه دولت آنچنان که از صنعت طیور و دام حمایت کرده است از صنعت آبزیان حمایت نکرده و هیچ یارانه و خوراک ارزان و حمایتی از فعالان این صنعت نمی‌شود درحالی‌که ما مجبوریم با قیمت‌های جهانی تولید کنیم این در حالی است که وقتی مصرف ماهی پایین بیاید سلامت مردم به خطر می‌افتد. علاوه بر آن، یک بخش از آبزیان ایران با قیمت‌های خوب صادر می‌شود و توسعه صنعت آبزیان می‌تواند منافع اقتصادی خوبی برای کشور داشته باشد.

مکث
سرانه مصرف ماهی در ایران چقدر است؟

دبیر کل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان ایران در مورد میزان تقاضا و مصرف آبزیان در داخل کشور گفت: سرانه مصرف ماهی در دنیا ۲۳کیلوگرم است که در ایران طبق آمار سازمان شیلات ۱۴کیلو است.
خدایی افزود: هر چند هنوز با دنیا اختلاف داریم اما اگر به گذشته نگاه کنیم نشان از رشد دارد چرا که در سال۱۳۵۷ که جمعیت کشور ۳۶میلیون نفر بود تولید ما ۳۶هزار تن و سرانه مصرف یک کیلو بود. درحالی‌که سرانه مصرف دنیا در آن زمان ۱۰کیلو بود یعنی ما یک‌دهم مصرف سرانه دنیا را داشتیم اما پس از انقلاب و در سال‌های بعد از جنگ، صید بالا رفت و سرمایه‌گذاری در این بخش رشد کرد به‌طوری که ما قبل از آن صید و پرورش میگو نداشتیم و پرورش ماهیان سردابی و گرمابی ما خیلی محدود بود اما بعد از آن، صید و پرورش میگو و ماهی در قفس و همچنین ماهیان خاویاری هم رونق یافت. در حال حاضر هم از نظر سرانه مصرف، از یک‌دهم به یک‌دوم دنیا رسیده‌ایم.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید