چهارشنبه هفته قبل، با قرارگیری یک سکوی تولیدی 3200تنی در موقعیت جدیدی در فاز 11پارسجنوبی شمارش معکوس برای تولید گاز از مرزیترین فاز پارسجنوبی بین ایران و قطر آغاز شد. آغاز بهرهبرداری از این سکوی تولیدی ، قفل 20ساله توسعه فاز 11پارسجنوبی را میشکند.
اما چرا نصب این سکو و افزایش تولید در فاز 11 اهمیت دارد؟ درواقع فاز 11پارسجنوبی تنها فاز توسعه نیافته میدان مشترک گازی ایران و قطر است که با وجود مرزیبودن، توسعه آن طی 2دهه گذشته، بارها توسط شرکتهای ایرانی و خارجی با تعویق مواجه شده است.
آخرین بار در تیرماه 1396با امضای قراردادی به ارزش 4.8میلیارد دلار میان شرکت ملی نفت ایران و کنسرسیومی متشکل از شرکتهای توتال فرانسه، شرکت ملی نفت چین (CNPC) و شرکت پتروپارس به امضا رسید و قرار بود 40ماه بعد از امضای قرارداد، یعنی پاییز 1399تولید گاز از میدان فاز 11پارسجنوبی آغاز شود.
طبق قرارداد امضاشده در سال 1396توتال رهبری کنسرسیوم پروژه توسعه فاز ١١ پارسجنوبی را برعهده داشت و سهم این شرکت فرانسوی در این کنسرسیوم 50.1درصد، سهم شرکت ملی نفت چین 30درصد و سهم شرکت پتروپارس 19.9درصد تعیین شده بود.
اما این قرارداد با خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت 1397به در بسته خورد چرا که شرکتهای چینی و فرانسوی دیگر حاضر به همکاری با ایران نشدند. درواقع پس از خروج یکطرفه آمریکا از برجام و اعمال تحریمهای تازه علیه ایران هرگونه فعالیت شرکتهای خارجی در ایران مشمول تحریمهای آمریکا میشد و همین عامل منجر شد تا ابتدا شرکت توتال فرانسه و بعد از آن شرکت چینی از ایران خارج شوند.این اتفاقات منجر شد تا کار توسعه فاز 11پارسجنوبی از آن زمان تا سال گذشته متوقف شود.
اما در طول یک سال گذشته اقدامات تازهای برای آغاز بهرهبرداری از فاز 11پارسجنوبی آغاز شد بهطوری که ابتدا عملیات حفاری چاههای تولیدی آغاز و حالا یک سکوی دریایی از فاز 12به فاز 11منتقل شده است. بر همین اساس انتظار میرود ظرف روزهای آینده عملیات تولید گاز فاز 11پس از 20سال آغاز شود.
شنبه 10 تیر 1402
کد مطلب :
196004
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/mw87p
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved