ویروس انگلیسی
آیا بلینگام به سرنوشت دیگر انگلیسیهای رئال دچار میشود؟
جود بلینگام به هواداران رئالمادرید معرفی شد. خرید 103میلیون یورویی رئال از دورتموند پیراهن شماره5 سابق زیدان را از وایخو پس گرفت. باشگاه به این بازیکن پیراهن شماره7 را پیشنهاد کرده بود اما این شماره پس از کریستیانو رونالدو 2نفر را بدبخت کردهبود؛ ماریانو دیاس و ادن آزار. جود شماره22 را میخواست که در اختیار رودیگر بود. تنها موضوع نگرانکننده برای هواداران این است که بلینگام انگلیسی است. آنها خاطرات خوبی از خریدهای انگلیسی ندارند. بازیکنانی مثل مایکل اوون، جاناتان وودگیت، مکمنمن و چند انگلیسی دیگر نتوانستند در مادرید موفق عملکنند. البته این خاصیت بیشتر بریتانیاییها بود که از لیگ کشورشان خارج و در لیگهای آلمان، ایتالیا و اسپانیا هومسیک یا دچار غربتزدگی شدند. نمونههای زیادی را میتوان مثال زد مثل آیانراش در یوونتوس یا حتی گریلینهکر و مارکهیوز در بارسلونا، اما چند نمونه موفق هم داشتند؛ مثل کوینکیگان در هامبورگ.
بازیکنان آلمانی، فرانسوی و برزیلی در رئال بهتر درخشیدهاند. از آلمانیها میتوان به تونیکروس، اشتلیکه، پلبرایتنر، گونترنتزر، مسوتاوزیل، خدیرا، بودوایلگنر و چند نفر دیگر اشاره کرد. برزیلیها مارسلو، وینیسیوس، رودریگو، کاسمیرو و... و فرانسویها بنزما، کاماوینگا، واران، ماکلهله و... بودهاند و از همه مهمتر؛ زینالدین زیدان.
زمانی بازیکنان آرژانتینی هم در رئال میدرخشیدند، بازیکنانی نظیر؛ ایگواین، ردوندو، والدانو و دیگران. اما سالهای اخیر فلورنتینوپرس اقدام به هلندیزدایی و آرژانتینیستیزی در این باشگاه کرد و اثری از بازیکنان این دو کشور در این باشگاه بهچشم نمیخورد. پرس عاشق فرانسویها و برزیلیهاست.
سالهای اخیر بازیکنان پرتغالی به سردمداری کریستیانو رونالدو سر از رئال درآوردهاند اما هیچکدام غیر از رونالدو، پپه و فیگو موفق نبودهاند. سکرتاریو، پائولو فوتره و کاروالیو معمولی بودهاند و کوئنترائو افتضاح. در پرستارهترین دوره فوتبال پرتغال هیچ بازیکنی از این کشور به رئال راه نیافته.
نخستین انگلیسی تاریخ رئالمادرید، لوریکونینگام(1979تا1982) بود که بازیکنی سریع و تکنیکی بود اما بهدلیل مشکلات خانوادگی نتوانست بدرخشد. او یکی از معدود بازیکنان تاریخ رئالمادرید است که در نوکمپ مورد تشویق قرار گرفته چرا که روز 10فوریه1980 در مقابل بارسا عملکرد فوقالعادهای داشت. این بازیکن یک لیگ و 2جامحذفی در رئال کسب کرد و در یک سانحه رانندگی در سال1989 درگذشت.
از میان بریتانیاییها گرتبیل ولزی دوران کوتاهی درخشش داشت و مثلثBBC را با بنزما و کریستیانو رونالدو تشکیل داد اما چند سال آخر یک بازیکن مازاد بود. بین انگلیسیها استیو مکمنمن باز هم از دیگران بهتر بود. او از 1999تا2003 پیراهن این تیم را پوشید و در الکلاسیکو گل زد و 2قهرمانی اروپایی، 2لالیگا، یک سوپرجام اروپا، یک سوپرجام اسپانیا و یک جام بینقارهای با رئال آورد. البته او هرگز به سطح خودش در لیورپول نرسید.
دیویدبکام(2003تا2007) از لحاظ مالی و رسانهای خرید خوبی بود اما از لحاظ فنی چیزی به تیم اضافه نکرد. او به توصیه مدیران باشگاه به ترکیب تیم کاپلو تحمیل شد و بهجای پست هافبک راست در پست هافبک دفاعی بازی کرد. با توپ طلا به رئال آمد و بعد از یک سال و 13گل و 3پاسگل راهی نیوکاسل شد.
جاناتان وودگیت شاید پس از ادنآزار بدترین خرید تاریخ باشگاه بود. در آن زمان خرید این مدافع 22میلیون یورو خرج روی دست باشگاه گذاشت. در نخستین فصل مصدوم بود و حتی یک بازی هم نکرد و در فصل دوم در نخستین بازیاش گل بهخودی زد و اخراج شد.
بریتانیاییها غیر از بلینگام، هارگریوز، بیل و یکی دو نفر دیگر دوران چندان موفقی در خارج این کشور نداشتهاند.
آرونرمزی کاپیتان آرسنال بود و با قراردادی آزاد و دستمزد 8میلیونیورویی راهی یوونتوس شد اما نتیجه فاجعه بود و یووه برای رهایی از شر این بازیکن با او مذاکره و قراردادش را فسخ کرد.
کریس اسمالینگ و تامی آبراهام 2فصل اخیر را در آاسرم سپری کردند و عملکرد فاجعهباری نداشتند. اشلییانگ هم مدتی در اینتر بازی کرد اما همان بازیکن خیلی متوسطی بود که قبلا بود.
جیمی گریوز یکی از موفقترین بازیکنان انگلیسی تاریخ بود که خارج از کشور هم موفق نشان داد. او که جامجهانی1966 را بهدلیل مصدومیت از دست داد، یکی از بهترین بازیکنان تاریخ آثمیلان بود.
کیران تریپیه بهعنوان ملیپوش راهی اتلتیکومادرید شد اما نتوانست خودش را با سبک خشن و دفاعی این تیم سازگار کند. وقتی به لیگ برتر برگشت، تأثیرگذارترین بازیکن نیوکاسل شد و یکی از پایههای درخشش این تیم در فصل اخیر.
استیو آرچیبالد با عناوین قهرمانی اسکاتلند و انگلیس در دهه80 به بارسلونا پیوست اما هرگز نتوانست خودش را به ترکیب اصلی تحمیل کند.
مارک هیتلی هم زمانی به آثمیلان رفت و دورهای کوتاه در این تیم گذراند. با ضربه سر او میلان توانست پس از 6سال در دربی دلامادونینا برنده شود.
ترهور فرانسیس در همان دهه80 در سمپدوریا و آتالانتا بازی کرد اما به آن بازیکن موفق لیگ فوتبال انگلیس شباهتی نداشت.
گرام سونس هم اسطوره لیورپول و مرد همهکاره این تیم بود اما در سمپدوریا یک بازیکن معمولی بود، هرچند با این تیم فاتح کوپا ایتالیا شد.
پلاینس هم در اینترمیلان بازی کرد و کمی از پلاینس منچستریونایتد ضعیفتر بود اما در کل بازیکن شاخصی نشد.
دیوید پلات در دهه90 جزو ملیپوشان محبوب انگلیس بود اما به تیم گمنام باری در ایتالیا رفت. بعدا توانست تا یوونتوس پیشرفت کند. اوضاع برایش چندان بد پیش نرفت.
گری لینهکر که از تاتنهام راهی بارسلونا شده بود، فصل اول را عالی آغاز کرد و 21گل زد ازجمله هتتریک در الکلاسیکو اما بهمرور بهدلیل بازی در پست غیرتخصصی رو به افول گذاشت و مجبور شد به ژاپن برود.
گلن هادل که در انگلیس برای خودش کسی بود، با انتخاب موناکو با اینکه عناوینی هم بهدست آورد، خودش را از انظار دور نگهداشت.
کریس وادل یکی از استثناها بود. او ابتدا در مارسی نامی برای خودش دستوپا کرد و با این تیم قهرمان اروپا شد و سپس به انگلیس رفت و در تیم ضعیف شفیلد ونزدی درخشید. هواداران مارسی به او کریس جادویی لقب داده بودند.
کوین کیگان بهترین لژیونر تاریخ انگلستان بود. او در هامبورگ بازی کرد و 2بار توپ طلای اروپا را برد.
جیدن سانچو مثل بلینگام در دورتموند درخشید و با رقمی مشابه به منچستریونایتد پیوست. او در 2فصل اخیر یکی از بدترین بازیکنان منچستر بوده. هواداران رئال خداخدا میکنند بلینگام که از مسیری یکسان از دورتموند جدا شده، به سرنوشت این انگلیسی دچار نشود.
دومین خرید گران
جود بلینگام برخلاف ادعای برخی منابع، گرانترین خرید تاریخ باشگاه رئالمادرید نیست. البته هنوز کسی از آپشنها و افزونههای این قرارداد خبری ندارد. شاید بعدا رقم آن بالاتر رفت. ادن آزار همچنان با 115میلیون یورو گرانترین خرید باشگاه اسپانیایی محسوب میشود. بلینگام با 103 و گرت بیل با 101میلیون یورو 2خرید دیگر 100میلیونی رئال هستند. کریستیانو رونالدو 94میلیونیورو برای مادریدیها آبخورد. بازیکنان دیگری که در فهرست 10خرید گران تاریخ رئال قرار دارند به این ترتیب هستند؛ شوامنی80، زیدان77، خامس رودریگس75، کاکا67، لوکایوویچ63 و لوییسفیگو60میلیون یورو. از این بین کاکا، یوویچ، آزار و خامس ناموفق از کار درآمدند، شوامنی هنوز ارزش خریدش را ثابت نکرده و بلینگام هم هنوز نیامده. تنها رونالدو، فیگو و زیدان و اوایل گرت بیل خریدهای گرانی بودند که کسی بهخاطر ریخت و پاش رئال برای آنها حسرت نخورد. از این فهرست، 2بازیکن به نام بلینگام و یوویچ از بوندسلیگا خریده شدند، فیگو از لالیگا و تیم بارسلونا، خامس و شوامنی از فرانسه، کاکا و زیدان از ایتالیا و آزار، رونالدو و بیل از لیگ برتر.