ارتباط مصرف زیاد گوشت و لبنیات با نارسایی قلبی
طبق گزارش جدید محققان، مردان میانسالی که بیش از اندازه گوشت، لبنیات و سایر مواد خوراکی حاوی پروتئین بالا مصرف میکنند در مسیر ابتلا به نارسایی قلبی قرار دارند.
به گزارش ایلنا محققان در این تحقیق دریافتند پروتئین موجود در ماهی و تخم مرغ ارتباطی با افزایش ریسک نارسایی قلبی ندارد. جایرکی ویرتانن، سرپرست تیم تحقیق از دانشگاه فنلاند شرقی، در اینباره میگوید: «رژیم غذایی سرشار از پروتئین در طول سالهای اخیر به محبوبیت زیادی دست یافته است، اما یافتهها نشان میدهد مصرف بالای پروتئین، مخصوصا پروتئین دارای منشأ حیوانی، دارای تأثیرات مضری بر سلامت است.»
در بیماری نارسایی قلبی، قلب تضعیف شده و نمیتواند خون و اکسیژن کافی را برای تأمین نیازهای بدن پمپاژ کند. نارسایی قلبی میتواند موجب کوتاهشدن طول عمر شود. از آنجا که هیچ درمانی برای این مشکل وجود ندارد، پیشگیری از طریق رژیم غذایی و سبک زندگی بسیار ضروری است.
به گفته ویرتانن، هنوز علت افزایش ریسک نارسایی قلبی مشخص نیست. اسیدهای آمینه بلوکهای سازنده پروتئینها هستند. طبق فرضیه وی، «برخی اسیدآمینهها در نارسایی قلبی نقش دارند. اما این نظریه مقدماتی بوده و نیاز به تحقیقات بیشتری در این زمینه هست.» به گفته محققان، علاوه بر خود پروتئین، نحوه آمادهسازی غذا هم نقش مهمی در افزایش ریسک نارسایی قلبی دارد. بهعنوان مثال، مصرف ماهی بهصورت پخته یا کباب شده به گوشت فرآوری شده ارجح است. در این مطالعه، دادههای بیش از ۲۴۰۰ مرد فنلاندی جمعآوری شد و آنها بهطورمیانگین بهمدت ۲۲ سال تحت نظر بودند. رده سنی مردان ۴۲ تا ۶۰ سال بود.
در طول مدت مطالعه، ۳۳۴ نفر از این مردان مبتلا به نارسایی قلبی شدند. در بین این گروه، ۷۰ درصد پروتئین مصرفی دارای منبع حیوانی و ۲۸ درصد دارای منشأ گیاهی بود. محققان براساس میزان پروتئین مصرفی دریافتند ریسک نارسایی قلبی در مورد تمام منابع پروتئین ۳۳ درصد بود، اما در مورد پروتئین حیوانی این ریسک ۴۳ درصد و در مورد پروتئین حاصل از لبنیات این ریسک ۴۹ درصد بیشتر بود. پروتئین گیاهی با افزایش ۱۷ درصدی ریسک نارسایی قلبی مرتبط بود. تنها پروتئین حاصل از ماهی و تخم مرغ در این مطالعه ارتباطی با ریسک نارسایی قلبی نداشت. با این حال محققان هنوز توصیه به محدودکردن مصرف پروتئین را برای پیشگیری از نارسایی قلبی زود میدانند و بر انجام تحقیقات بیشتر در این زمینه تأکید دارند.