بیانیه جدید تروئیکای اروپایی درباره مذاکرات هستهای با ایران بار دیگر نشان داد طرفهای غربی از حسننیت لازم برای دستیابی به توافقی مثبت برخوردار نیستند و همچنان قصد ندارند پرونده مسائل پادمانی ادعا شده علیه جمهوریاسلامی را مختومه کنند؛ راهبردی که میکوشد همچنان اهرم فشار خود در مواجهه با تهران را حفظ کند. بهگزارش همشهری، 3کشور آلمان، انگلیس و فرانسه در بیانیه اخیر خود مدعی شدهاند:«هنگامی که درحال نزدیکتر شدن به یک توافق بودیم، ایران مسائل جداگانهای را دوباره باز کرد که به تعهدهای الزامآور قانونی تحت معاهده منع گسترش سلاحهای اتمی (NPT) و توافق پادمانی انجام شده با آژانس بینالمللی انرژی اتمی مربوط است؛» این درحالی است که مقامهای ایران بارها تأکید کردهاند تا زمانی که همه مسائل پادمانی حل نشود، توافقی بهدست نخواهد آمد.
تروئیکای اروپایی همچنین در بیانیه خود اشاره کرده که «این خواسته آخر، تردیدهایی جدی درباره مقاصد و تعهدات ایران نسبت به نتیجه موفقیتآمیز برجام ایجاد میکند. موضع ایران با تعهدات قانونی الزامآور ایران مغایرت دارد و چشمانداز احیای برجام را به خطر میاندازد؛» این ادعا در شرایطی مطرح میشود که پیشتر و در جریان دستیابی به توافق هستهای در سال2015، پرونده «منشأ ذرات اورانیوم در سایتهای هستهای» بسته شده بود و آژانس هم در گزارشهای بعدی خود، بارها تأیید کرده که جمهوریاسلامی به تعهدات هستهای خود ذیل توافق برجام پایبند بوده است. با وجود این اما آژانس همزمان با حساستر شدن مذاکرات لغو تحریمها، براساس ادعاها و اطلاعات ساختگی صهیونیستها، ابهامهای جدیدی علیه فعالیتهای صلحآمیز هستهای کشورمان مطرح کرده که اکنون بهعنوان مبنایی برای فرافکنی طرفهای غربی قرار گرفته و تروئیکای اروپایی نیز در بیانیه اخیر خود، تلاش کردند از این ابهامها به مثابه ابزاری برای تحت فشار قرار دادن تهران استفاده کنند.
اقدام انحرافی تروئیکای اروپایی
تکرار ادعاهای گذشته از سوی طرفهای اروپایی در شرایطی است که ایران اعلام کرده طرح دوباره مسائل پادمانی را که پیشتر پرونده آنها بسته شده بود، نمیپذیرد و قابلقبول نیست که مذاکرات تحتتأثیر ادعاهای ساختگی رژیم صهیونیستی قرار گیرد. برهمین اساس هم بود که سخنگوی وزارت امور خارجه، بیانیه 3کشور اروپایی را «غیرسازنده» دانست و تأکید کرد که طرفهای اروپایی مذاکرات برجامی با این «بیانیه نسنجیده» نشان دادند درحال گام برداشتن در مسیر رژیم صهیونیستی هستند که هدفش به شکست کشاندن مذاکرات است.
ناصر کنعانی با بیان اینکه طرفهای اروپایی در صورت تداوم چنین رویکردی، باید مسئولیت نتایج آن را نیز بپذیرند، گفت: باعث تعجب و تأسف است در شرایطی که تعاملهای دیپلماتیک و تبادل پیام میان طرفهای مذاکره و هماهنگکننده گفتوگوها برای نهاییکردن مذاکرات جریان دارد، 3کشور اروپایی در اقدامی انحرافی و بهدور از رویکرد نتیجهبخش در مذاکرات، اقدام به صدور چنین بیانیهای میکنند. وی با اشاره به حسننیت و اراده جدی ایران برای نهاییکردن توافق رفع تحریمها و با یادآوری اینکه پیشرفت مذاکرات در بسیاری از مقاطع، ازجمله مقطع اخیر، نتیجه ابتکارات و ایدههای جمهوریاسلامی بوده، به طرفهای اروپایی درباره تأثیرپذیری از فضاسازی طرفهای ثالثی که از ابتدا مخالف روند مذاکرات بوده و اکنون نیز با همه توان بهدنبال به شکست کشاندن مذاکرات هستند، هشدار داد.
اروپاییها وارد «فاز تخریب» نشوند
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین با یادآوری انفعال طرفهای اروپایی در ماههای اخیر و همچنین اقدام نابجا و سیاسی آنها در پایهگذاری قطعنامه در شورای حکام آژانس، به آلمان، انگلیس و فرانسه توصیه کرد بهجای ورود به فاز تخریب روند دیپلماتیک، برای ارائه راهحل باهدف پایان دادن به اختلافنظرهای معدود باقیمانده نقش فعالتری ایفا کنند.
کنعانی با اشاره به سابقه همکاری و تعامل سازنده تهران به عنوان عضو مسئولیتپذیر معاهده منع اشاعه با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، بار دیگر بر لزوم اجتناب از سیاسیکاری و طرح اتهامهای بیپایه علیه کشورمان تأکید و اضافه کرد: مایه تأسف است که کشورهای اروپایی از یکسو به حمایت تمام قد از رژیمی میپردازند که صدها کلاهک اتمی در اختیار دارد و به هیچیک از سازوکارهای منع اشاعه بینالمللی پایبند نیست و از سوی دیگر علیه برنامه هستهای کاملا صلحآمیز ایران که درمعرض گستردهترین بازرسیها قرار داشته، به فضاسازی میپردازند. وی طرفهای اروپایی را از بهکارگیری زبان تهدید علیه ایران برحذر داشت و تأکید کرد که «شکست حداکثری آمریکا در کارزار فشارحداکثری باید درس عبرتی برای همه طرفهایی باشد که ناآگاهانه تصور میکنند تهدید و تحریم میتواند ملت ایران را از پیگیری حداکثری حقوق و تامین منافع خود باز دارد». سخنگوی وزارت امورخارجه درعین حال از آمادگی و اراده ایران برای نهایی کردن توافق خبر داد و تأکید کرد که درصورت وجود اراده لازم و پرهیز از اثرپذیری از فشارهای خارجی، امکان دستیابی سریع به توافق وجود دارد.
ذوقزدگی تلآویو؛ انتقاد روسیه
در این میان موضع ضدایرانی تروئیکای اروپایی با استقبال و ذوقزدگی مقامهای رژیم صهیونیستی مواجه شد و نخستوزیر این رژیم در نشست هفتگی کابینه از موضع فرانسه، آلمان و انگلیس در قبال احیای توافق هستهای با ایران قدردانی کرد. آنگونه که رسانههای صهیونیست گزارش دادهاند، یائیر لاپید در این نشست ضمن قدردانی از «موضع محکم» طرفهای اروپایی، مدعی شده است:«در ماههای اخیر گفتوگوی آرام و فشردهای با آنها داشتهایم و اطلاعات بهروز شده درباره فعالیتهای ایران در سایتهای هستهای این کشور ارائه شد.» وی همچنین تأکید کرد که تلاشهای این رژیم برای ممانعت از توافق ایران هنوز تمام نشدهاست، اما نشانههای دلگرمکننده وجود دارد. از سوی دیگر بیانیه 3کشور انگلیس، آلمان و فرانسه درباره مذاکرات برجامی واکنش روسها را نیز به همراه داشت و نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی وین بیانیه تروئیکای اروپا درباره ایران را «خیلی نابهنگام» ارزیابی کرد. میخائیل اولیانوف در پیامی توییتری نوشت: «واقعا بسیار نابهنگام بود؛ دقیقا در لحظه حساس گفتوگوهای وین و در آستانه نشست شورایحکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی.»
تیشه تروئیکای اروپایی به ریشه مذاکرات
در همینه زمینه :