• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
یکشنبه 26 تیر 1401
کد مطلب : 166111
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/wpPJR
+
-

راهکارهای علمی برای مقابله با موج هفتم کرونا

عادی‌انگاری شرایط و کم شدن رعایت پروتکل‌ها، جهان را با موج جدیدی از ابتلا روبه‌رو کرده است

دانش
راهکارهای علمی برای مقابله با موج هفتم کرونا

زهرا خلجی - روزنامه‌نگار

موج جدید کووید-19همان طور که قابل پیش‌بینی بود، در حال پیشروی است. با کمتر شدن آمار مبتلایان و مرگ‌ومیرهای کرونایی، رعایت پروتکل‌های بهداشتی نیز کمتر شد. دیگر کمتر کسی با ماسک در اماکن عمومی حتی سربسته ظاهر می‌شد و دوباره مهمانی‌ها، کنسرت‌ها و دورهمی‌ها از سر گرفته شد. اما زیرسویه BA.5 اومیکرون با استفاده از همین عادی‌انگاری با قابلیت سرایت بیش از اندازه‌ای که دارد، دوباره ما را به روزهای سخت کرونایی بازگرداند. تا جایی که بسیاری از کشورهای دنیا ازجمله ایران خبر از موج هفتم بیماری را رسما اعلام کردند. سازمان بهداشت جهانی هم چندی پیش اعلام کرد، رؤیای تمام شدن بحران کووید فعلا بیشتر یک سراب است تا واقعیت.

بازگشت الزام استفاده از ماسک
در نیویورک استفاده از ماسک در اماکن عمومی سربسته فارغ از وضعیت واکسیناسیون افراد، الزامی شده است. متخصصان به‌دلیل شیوع زیرسویه BA.5 که آن را بدترین زیرسویه اومیکرون می‌خوانند، مهم‌ترین سلاح مقابله با ابتلا به آن را ماسک‌های باکیفیت می‌دانند. در لس‌آنجلس نیز زدن ماسک، دوباره به حالت اجباری درآمده است. سرعت سرایت سویه جدید به حدی است که گروهی از محققان حتی اعتقاد به الزام ماسک در محیط‌های باز اما شلوغ دارند. مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های ایالات متحده توصیه می‌کند هنگام ورود یک شهر به سطح بالای کووید-19، الزام زدن ماسک به‌صورت عمومی در محیط داخلی را برای افراد 2سال و بالاتر انجام دهند.
در برخی کشورهای اروپایی نیز با توجه به اوج گرفتن سفرهای تابستانی، استفاده از ماسک به حالت اجباری بازگشته است.

واکسیناسیون بهنگام
چند ماه پیش، دوز دوم تقویت‌کننده واکسن کووید-19فقط برای افراد بالای 60سال و افراد مبتلا به ضعف سیستم ایمنی و بیماری‌های خاص توصیه می‌شد، اما با شیوع و گسترش روزافزون زیرسویه BA.5، در اغلب کشورهای دنیا تزریق دوز دوم واکسن یادآور به همه سنین بدون درنظر گرفتن اولویت سنی توصیه شده است. به این ترتیب همه افرادی که 6ماه از زمان تزریق دوز سوم تقویت‌کننده آنها گذشته است می‌توانند دوز چهارم خود را دریافت کنند. تقویت‌‌کننده‌های واکسن کووید-۱۹ می‌توانند حفاظتی را که ممکن است در طول زمان پس از واکسیناسیون سری اولیه کاهش یافته باشد، بیشتر یا بازیابی کنند. زمانی که افراد با واکسن‌های کووید-۱۹ به روز باشند، بهترین محافظت را در برابر بیماری شدید و بستری و حتی مرگ در اثر کووید-۱۹ دارند.

رعایت پروتکل‌های بهداشتی
اوایل همه‌‌گیری، پیام بهداشت عمومی این بود که ویروس کرونا عمدتا از طریق قطرات تنفسی بزرگ که هنگام تنفس، صحبت کردن، سرفه کردن، آواز خواندن و ... منتشر می‌شود، گسترش می‌یابد و این ترشحات می‌تواند قبل از سقوط تا چند متر حرکت کند. اما پس از آن مطالعه‌ای انجام شد که نشان داد، ذرات تنفسی بسیار کوچک به نام آئروسل نیز قابلیت انتشار در هوا، باقی ماندن تا 9ساعت در محیط و طی کردن مسافت بیشتر را دارد. به این ترتیب مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها، دستورالعمل خود را سال گذشته به‌ روزرسانی کرد تا سومین روش انتقال را تأیید کند: استنشاق ذرات آئروسل و قطرات بسیار ریز تنفسی.
درحالی‌که تماس با سطوح هنوز به‌عنوان روش احتمالی انتقال ذکر می‌شود، کارشناسان می‌گویند که خطر آن بسیار بسیار کمتر از خطر ناشی از استنشاق آئروسل یا قطرات منتقل شده از طریق تماس نزدیک است. دکتر پیتر چین هونگ، متخصص بیماری‌‌های عفونی گفت: احتمال بیمار شدن در اثر لمس یک سطح حدود یک در 100هزار است و احتمال بیمار شدن از یک ذره معلق در هوا حدود هزار برابر بیشتر است. با این حال، ظهور نوع بسیار مسری اومیکرون و زیرشاخه‌های فوق ‌واگیر آن نگرانی‌های زیادی را ایجاد کرده است. برخی ادارات در پی گسترش این سویه‌های جدید، در حال نصب دکمه‌های خودتمیز‌شونده آسانسور هستند و خطوط هوایی صندلی‌های مسافران را به روش پیشرفته‌ای تمیز می‌کنند. براساس مطالعه‌ای که مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری در مارس 2021منتشر کرد، خطر ابتلا به کووید-19از یک سطح غیرمتخلخل مانند فولاد ضد‌زنگ یا شیشه در یک فضای داخلی پس از 3 روز کم می‌شود.

دیجیتال شدن در عصر کرونا
بحران کووید-19شرکت‌ها و افراد را با چالش‌های بی‌‌سابقه‌ای در محل کار و همچنین در زندگی خصوصی‌ مواجه کرده است. تقریبا همه شرکت‌ها در سراسر جهان تحت‌تأثیر این بحران قرار دارند و برخی حتی در آستانه ورشکستگی هستند. درحالی‌که برخی از شرکت‌ها هنوز به‌دنبال راه‌حل هستند، برخی دیگر قبلا آن را یافته‌اند: دیجیتال کردن.
دیجیتال شدن می‌تواند در بسیاری از زمینه‌ها، به‌ویژه هم‌اکنون، کمک بزرگی کند. به همان سرعتی که ویروس در سراسر دنیا گسترش می‌یابد، احتمالا می‌توان انتظار داشت که شاهد دیجیتال شدن شرکت‌ها هم باشیم. به این ترتیب مراجعه حضوری کاهش می‌یابد و روند انتقال بیماری نیز مختل می‌شود.
 

این خبر را به اشتراک بگذارید