موانع بانکی درمسیر خودکفایی مددجویان قم
مدیران برخی نهادهای حمایتی استان قم معتقدند تأخیر در ابلاغ اعتبارات بانکی و دریافت ضمانتهای سنگین، روند پرداخت تسهیلات اشتغالزایی را کند کردهاست
روحالله کریمی-خبرنگار
توانمندسازی محرومان با محوریت اشتغال، اصلیترین راهبرد نهادهای حمایتی در خودکفایی خانوادههای نیازمند و مبارزه با فقر است. در سالهای اخیر اعتبارهای قابلتوجهی ازسوی دولت برای پرداخت تسهیلات به قشرهای آسیبپذیر اختصاص یافت و مدیران دستگاههای اجرایی و بانکها مکلف شدند تسهیلات موردنیاز برای اشتغال محرومان را پرداخت و برای اجرای درست طرحهای اشتغالزایی نظارت کنند، موضوعی که بهنظر میرسد با برخی موانع مواجه است. مخاطبان دریافت اینگونه تسهیلات، افراد زیرپوشش کمیته امداد امامخمینی(ره) و مددجویان بهزیستی هستند. اگرچه مدیران این 2نهاد حمایتی از حجم و فرایند تسهیلات پرداخت شده در سالگذشته رضایت نسبی دارند، اما درسالجاری از همکاری نکردن بانکها گلایهمندند.
در انتظار ابلاغ تسهیلات سالجاری
مدیرکل کمیته امداد امامخمینی(ره) استان قم دراین زمینه به خبرنگارهمشهری میگوید: بخش قابلتوجهی از اعتبارات اشتغال پایدار روستایی در سالگذشته جذب شده و بهواسطه پرداخت این تسهیلات، تعداد زیادی کارگاه تولیدی در روستاهای استان قم ایجاد شدهاست و صاحبان این کارگاهها از چرخه حمایتی کمیته امداد خارج شدهاند. «اکبر میرشکار» حجم اعتبار اختصاصیافته در سالگذشته را 68میلیارد و 400میلیونتومان اعلام میکند و میافزاید: 92درصد از این اعتبارات جذب شدهاست که شامل 62میلیارد و 900میلیون تومان میشود. 8درصد بقیه بهدلیل موانع بهوجود آمده ازسوی بانکها و نیز معرفی نکردن ضامن معتبر ازسوی نیازمندان، پرداخت نشدهاست. بهگفته او، هزارو539پرونده اشتغال پایدار روستایی برای دریافت تسهیلات به بانکهای عامل معرفی شدهاند که از این تعداد، تسهیلات هزارو350 پرونده پرداخت شدهاست. میرشکار با ابراز خرسندی از افزایش حجم ریالی تسهیلات درنظرگرفته شده برای اشتغال محرومان در سالجاری اظهار میکند: درسالجاری 128میلیارد تومان اعتبار اختصاص یافته که حدود 2برابر سالگذشته است، اما متأسفانه ابلاغ اعتبارات به استانها با تأخیر چندماهه آغاز شدهاست.
نظارت بر ثمربخشی تسهیلات
مدیرکل کمیته امداد امامخمینی(ره) استان قم بیان میکند: درسالجاری باید برای 2هزارو 800مددجوی زیرپوشش ایننهاد ازمحل طرح «کاریابی» اشتغال ایجاد کنیم. برای اینکه سرعت و دقت این کار بیشتر شود، بخشی از فرایند کار را برونسپاری کردهایم و با تقویت نظارت و بازرسی، درصدد هستیم بر دوره 5ساله بهرهبرداری از تسهیلات نظارت کنیم. وی میافزاید: در 2ماهی که از ابلاغ «تخصیص تسهیلات» گذشته است، 445 پرونده را به بانکهای عامل معرفی کردهایم، اما تنها به 83پرونده تسهیلات پرداخت شده که از این تعداد 48پرونده مربوط به بانک کشاورزی بودهاست. متأسفانه پرداخت تسهیلات به کندی انجام میشود. میرشکار میگوید: البته در چند ماه نخست سالجاری 36پرونده که مربوط به سالگذشته بود، پیگیری شد و تسهیلات مربوط به این پروندهها اختصاص یافت.
انتقاد از قوانین سختگیرانه
بهگفته مدیرکل کمیته امداد امامخمینی(ره) قم، دوسوم تسهیلات اشتغال پایدار محرومان از طریق یک بانک دولتی پرداخت میشود، درصورتیکه این بانک هنوز ابلاغیه مربوط به تسهیلات سالجاری را اعلام نکردهاست. میرشکار با انتقاد از قوانین سختگیرانه برخی بانکهای عامل میافزاید: از مسئولان بانکها درخواست داریم ضمانتهایی که از نیازمندان مطالبه میکنند، در چارچوب مقررات بانک مرکزی باشد. متأسفانه بعضی از بانکهای عامل فراتر از قوانین و مقررات از محرومان، ضامن مطالبه میکنند. وی اضافه میکند: اعطای این تسهیلات آثار و مزایای زیادی برای محرومان دارد و علاوه بر اینکه اتفاقهای شیرینی در زندگی مردم میافتد، تعداد قابلتوجهی از مددجویان را از چرخه حمایتی کمیته امداد خارج میکند.
تکمیل 200پرونده اشتغالزایی
مدیرکل بهزیستی استان قم هم از تأخیر در اختصاص اعتبارات اشتغالزایی و کندبودن اعطای تسهیلات گلایه دارد. «مهدی پهلوانیستوده» میگوید: در سالگذشته 296میلیارد تومان اعتبار برای اشتغال مددجویان زیرپوشش بهزیستی قم پیشبینی شده بود که 100درصد آن جذب شدهاست. طرحهای مربوط به هزار متقاضی را بررسی کردیم که 800پرونده مورد تأیید قرارگرفت و به بانکها معرفی شدند که تا پایان سال، 598نفر توانستند تسهیلات بانکی دریافت کنند. وی درعینحال میافزاد: سالگذشته بانک ملت 50درصد اعتبار را تخصیص داد. بانک سپه هم 50درصد اعتبار را در سالگذشته و 50درصد دیگر را در سالجاری اختصاص داد. پهلوانیستوده با بیان اینکه اعتبارات امسال هم از 15تیرماه ابلاغ شدهاست، میگوید: حجم اعتبار ابلاغ شده 424میلیارد تومان است که از این میزان، 174میلیارد تومان اختصاص داده شد. مدیرکل بهزیستی استان با بیان اینکه 200پرونده برای معرفی به بانکهای عامل آماده شدهاست، بر لزوم تسریع در پرداخت تسهیلات و تسهیل در دریافت ضمانتهای لازم از مددجویان تأکید میکند.