• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
پنج شنبه 9 اردیبهشت 1400
کد مطلب : 129509
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/rknPp
+
-

بورس تغییر جهت داد

به‌دنبال تصویب بسته نجات بورس در دولت، شاخص کل بورس تهران دیروز برای دومین روز متوالی رشد کرد


با تصویب بسته پیشنهادی سازمان بورس در ستاد هماهنگی اقتصادی دولت و تغییر موضع رئیس‌کل بانک مرکزی، بازار سهام تغییر جهت داد و در مبادلات روز چهارشنبه، شاخص بورس برای دومین روز متوالی با رشد مواجه شد.
به گزارش همشهری، روز سه‌شنبه بالاخره پس از مدت‌ها بخشی از اختلاف نظر‌ها بر سر تزریق منابع به بازار سهام در نشست ستاد هماهنگی اقتصادی به پایان رسید و یک بسته نجات برای بورس در 10بند تصویب شد اگرچه 7بند از این بسته نجات به مصوبه شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا نیاز دارد و باید ظرف روز‌های آینده درباره آن تصمیم‌گیری شود اما به‌نظر می‌رسد اثر این مصوبه از جنبه اعتمادسازی و تزریق نقدینگی به بازار سهام مؤثر خواهد بود و به تقویت طرف تقاضا منجر خواهد شد. موضوعی که از همان روز سه‌شنبه واکنش بورس را به‌دنبال داشته و به رشد شاخص‌ها منجر شده است. این چهارمین نشست ستاد هماهنگی اقتصادی دولت بود که نزدیک به 3 ساعت به طول انجامید. در نشست‌های قبلی نیز بحث‌ها درباره سازوکار حمایت از بورس به درازا کشیده بود و حتی در مواردی به اختلاف‌نظر منجر شده بود.

تغییر موضع بانک مرکزی
اختلاف نظر اصلی در تدوین بسته نجات بورس، بر سر اثر تزریق منابع مالی بر متغیرهای کلان اقتصادی بود. برخی اقتصاددانان نگرانند تزریق منابع به بازار سرمایه به رشد پایه پولی منجر شود. در طول چند‌ماه گذشته که حتی بحث بر سر تزریق منابع صندوق توسعه ملی به بازار سهام مطرح شده بود برخی کارشناسان اقتصاد با این طرح مخالفت کردند. با وجود این اختلاف‌ها روز سه‌شنبه با تغییر موضع رئیس‌کل بانک مرکزی در نشست ستاد اقتصادی دولت بر سر مواردی از قبیل ارائه تسهیلات بانکی به نهادهای مالی، سرمایه‌گذاری بانک‌ها در سهام غیرمدیریتی و تزریق 200میلیون دلار از منابع صندوق توسعه ملی به بازار سرمایه، در نهایت دیدگاه‌ها به هم نزدیک شد و به تصویب بسته نجات بورس در 10بند منجر شد. عبدالناصر همتی، رئیس‌کل بانک‌مرکزی در اینستاگرام نوشت: مجاز بودن بانک‌ها در اعطای تسهیلات به کارگزاری‌ها و شرکت‌های سرمایه‌گذاری، پیشنهاد مستثنی شدن بانک‌ها از قانون رفع موانع تولید در خرید سهام بورسی غیرمدیریتی، فروش ۲۰۰ میلیون دلار از منابع صندوق توسعه ملی و پرداخت معادل ریالی آن به صندوق تثبیت سهام و نیز اصلاح نرخ تسعیر دارایی‌های ارزی بانک‌ها، مواردی است که بانک مرکزی با آن موافقت کرده است.

واکنش بورس
شاخص کل بورس تهران همزمان با پایان اختلاف‌ها و تصویب بسته نجات بورس از همان روز سه‌شنبه شروع به رشد کرد. شاخص کل ظرف 2 روز گذشته با 18هزار واحد افزایش از محدوده یک میلیون و 189هزار واحد به سطح یک میلیون و 207هزار واحد رسیده است. همزمان با رشد 1.5درصدی شاخص بورس طی 2 روز کاری آخر هفته، از شدت خروج نقدینگی در بورس هم کاسته شده و میانگین روزانه خروج نقدینگی از کف سامانه‌های معاملات بورس از محدوده 350میلیارد تومان به 100میلیارد تومان طی 2 روز گذشته کاهش یافته است. از ابتدای امسال تاکنون 8800میلیارد تومان نقدینگی از بازار سهام خارج شده؛ بخش زیادی از این منابع از طریق صندوق‌های سرمایه‌گذاری در اوراق بدهی پارک شده است. مسئولان بازار سرمایه امیدوارند با تصویب بسته نجات بورس اعتماد به بازارسهام بازگردد و منابع پارک شده در صندق‌های سرمایه‌گذاری بار دیگر در بورس سرمایه‌گذاری شود. دیروز همچنین ارزش معاملات خرد روزانه افزایش یافت و به محدوده 3هزار میلیارد تومان رسید. ظرف چند روز گذشته ارزش روزانه معاملات خرد به 2200میلیارد تومان کاهش یافته بود که پایین‌ترین سطح معاملات در یک سال و نیم گذشته است. انتظار می‌رود با بازگشت منابع پارک شده به بورس، شاخص‌های بورس نیز وارد یک دوره رشد پایدار شوند.

این شروع اولیه است
با وجود رشد 2 روز گذشته بازار سهام در واکنش به تصویب بسته نجات بورس، اکنون این پرسش مطرح است که آیا روند رو به رشد بازار سهام تحت‌تأثیر این مصوبه ادامه می‌یابد؟
محمدعلی دهقان‌دهنوی، رئیس سازمان بورس با تأکید بر اینکه مصوبات ستاد هماهنگی اقتصادی دولت شروع مصوبات حمایتی است و در آینده منابع بیشتری وارد بازار می‌شود گفت: مصوبات اخیر به بازار ثبات می‌دهد. براساس مصوبات جدید شرکت‌های سرمایه‌گذاری باید در دوره‌های رکود از سرمایه‌گذاری خود حمایت کنند. همچنین هر خرید و فروشی در بازار مشمول مالیات است که پیشنهاد شده ۸۰ درصد از این مبلغ به‌حساب صندوق تثبیت بازار واریز شود.
او با بیان اینکه هدف تقویت بازارسهام به‌صورت مستمر ادامه می‌یابد و این شروع کار است، گفت: مقرر شده یک درصد از منابع صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازارسرمایه اختصاص داده شود. هم‌اکنون تخصیص منابع از صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار سرمایه در دست اجراست. به‌گفته او، ۲۰۰ میلیون دلار، معادل ۵ هزار میلیارد تومان به بازار تزریق می‌شود.او با بیان اینکه با این مصوبات منابع جدیدی وارد بازار می‌شود و طرف تقاضا را تقویت می‌کند ادامه داد: امیدواریم مجموع منابع بیشتری را در روزهای آینده با استمرار بهتری وارد بازار کنیم. دهقان افزود: هدف رونق بازار سرمایه است و هر چه رونق در بازار سرمایه بیشتر شود برای دولت هم از لحاظ درآمدی مفیدتر است.

   تقویت مستمر و پایدار تقاضا

مدیرعامل بورس تهران نیز تصویب بسته نجات بورس را در ستاد اقتصادی دولت، زمینه‌ساز تقویت تقاضا در بورس دانست و گفت: این مصوبات یکی از مهم‌ترین اقدامات برای توسعه بازار سرمایه و حمایت از بورس بود. علی صحرایی، با بیان اینکه این مصوبات اثر مثبتی بر بازار سهام داشت افزود: بعد از انتشار این اخبار، شاهد بازگشت جوی مثبت به بازار سهام بودیم و شاخص کل رشد کرد.به‌گفته او هر یک از بندهای دهگانه این بسته، منابع مشخصی را مورد هدف قرار داده و طبق برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته، هدف اصلی تقویت مستمر و پایدار طرف تقاضا در بورس خواهد بود. او در پاسخ به این پرسش که آیا روند مثبت ایجاد شده در میان‌مدت نیز تداوم خواهد داشت، گفت: هم‌اکنون آسیب اصلی به اعتماد سرمایه‌گذاران وارد شده و تصویب بسته حمایتی ده‌گانه می‌تواند در میان عموم جامعه سهامداری اعتمادسازی کند.

این خبر را به اشتراک بگذارید