• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
یکشنبه 19 فروردین 1397
کد مطلب : 11204
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/mqJp
+
-

مخدوش‌کردن یکپارچگی شورای پنجم

تحلیل رفتار رسانه‌های اصولگرا در ماجرای استعفای شهردار تهران یا چرا رسانه‌های اصولگرا اصرار به رفتن نجفی دارند؟

محمود مولایی|خبرنگار:

به موازات اصرار اعضای شورای شهر تهران برای ماندن محمدعلی نجفی در تصدی پست شهرداری، رسانه‌های نزدیک به اصولگرایان تلاش بسیاری برای جدایی او از بدنه شهرداری می‌کنند. این روند از ابتدای انتشار استعفای نجفی - پیش از پایان سال96 تا امروز - ادامه دارد و ظاهرا آنها با تغییرات در شهرداری به هدف خود می‌رسند. اما این رفتار رسانه‌های اصولگرا بیانگر چه موضوعی است؟
محمد توسلی، شهردار اسبق تهران درباره این موضوع به همشهری می‌گوید: «با توجه به اینکه اصولگراها در انتخابات ریاست‌جمهوری موفق نبودند و در انتخابات شورای شهر تهران و بیشتر شهرها نیز با شکست چشمگیر روبه‌رو شدند، به‌دنبال این هستند که به نمادهای جنبش اصلاح‌طلبی حمله کنند. آنها می‌خواهند به این روند خدشه وارد کرده و برای آینده خودشان زمینه‌سازی کنند. حالا این آینده چه هست، نمی‌دانم اما مانند تیری است که در تاریکی از سر استیصال بزنند.»  اگر ضرب‌المثل «تیری در تاریکی رها کردن» مبنا قرار بگیرد، این پرسش مطرح است که آیا دستاوردی برای جناح راست می‌تواند داشته باشد؟ تحلیل توسلی چنین است: «آقای نجفی در مدت 7‌ماه تصدی پست مدیریت شهر تهران موفق شدند کارنامه 12ساله آقای قالیباف را به چالش بکشند. فکر نمی‌کنم در این مورد اختلاف نظری وجود داشته باشد. بالاخره ایشان موفق شدند شفاف‌سازی کنند و این به نوعی به چالش کشیدن جریان اصولگرایی است؛ اصولگراهایی که در شورای شهر دوم، سوم و چهارم از این مدیریت حمایت کردند. این ضربه سنگینی به آنهاست. با توجه به مستنداتی هم که در پرونده‌های قوه قضاییه شکل گرفته، ظاهرا آنها می‌خواهند این روند را متوقف کنند.»

یکپارچگی جریان اصلاح‌طلب

از آنجا که محسن هاشمی‌ از ابتدای تشکیل شورای پنجم معمولا نامش به‌عنوان گزینه شهردار تهران مطرح است، گویا در این شرایط هم جناح راست را امیدوار به حضور یک نماینده در شورا کرده است؛ به این ترتیب که با خروج هاشمی از ریاست شورای شهر، مهدی چمران شانس حضور در شورا را خواهد داشت. این گمانه‌زنی البته با تأکید شخص هاشمی برای ماندن در شورا هیچگاه رنگ واقعیت به‌خود نگرفته، اما شهردار سابق عنوان می‌کند: «نگاه دیگر این است که محسن هاشمی شهردار شود. بنابراین، چمران به‌عنوان یکی از نامزدهای اصولگرا می‌تواند به عضویت شورا دربیاید و این یکپارچگی اصلاح‌طلبان را مخدوش می‌کند. این هم می‌تواند یک هدف باشد.» او اضافه می‌کند: «بنده شنیده‌ام که به عده‌ای از اعضای شورای شهر پیشنهادهای مدیریتی شده تا بتوانند انسجام شورا را بشکنند. البته اینها گمانه‌زنی‌ است و شاید هیچ‌یک از این مسائل هم نباشد و همانطور که گفتم آنها سعی دارند تیری در تاریکی رها کنند.»

حاشیه مانع تمرکز می‌شود

این بحث‌ها گاه حاشیه‌هایی را در روند فعالیت شهرداری ایجاد می‌کند که یک روانشناس درباره تأثیر آن روی مدیریت شهری حرف‌هایی دارد. دکتر آمنه ستاره‌فروزان به همشهری می‌گوید: «حاشیه‌ها همیشه انرژی زیادی از افراد می‌گیرد و مانع از تمرکز می‌شود. به هر حال، هر کسی می‌تواند از این استراتژی استفاده کرده و طرف مقابل را درگیر کند. درگیر حاشیه شدن هم‌زمان‌بر است. همینطور از دست رفتن انرژی به اینکه فرد سوابق منفی را علیه آن مقام مسئول جمع‌آوری کند، می‌تواند کمک کند.»  این روانشناس معتقد است که رفتارهای افراد از جناح‌های مختلف درباره استعفای نجفی می‌تواند به هر دو جناح ارتباط داشته باشد. ستاره‌فروزان تأکید می‌کند: «این رفتار می‌تواند دوطرفه باشد یعنی دو طرف وارد مسابقه‌ای می‌شوند که نباید چنین شود و این مسئله به ضرر مردم است.»
توسلی هم به این موضوع اشاره می‌کند و معتقد است: «اینکه شهردار بعدی چه‌کسی باشد، ضربه سنگینی برای شورای پنجم است. شهردار بعدی معلوم نیست که با مدیران فعلی هماهنگ باشد و تغییر برخی مدیران زمان‌بر خواهد بود. این مسائل خودبه‌خود ضربه سنگینی به شورای پنجم و کارنامه عملکرد اعضاست. این هم ممکن است بخش دیگری از هدفگیری جریان اصولگرا به‌حساب بیاید.»

این خبر را به اشتراک بگذارید