ارزش بازار سهام ایران به مرز 260میلیارد دلار رسید
شاخص کل بورس تهران، روز شنبه، با ثبت یکی از بیسابقهترین رشدهای روزانه، در 51سال گذشته، از مرز 900هزار واحد عبور کرد
بهزاد رنجبر _ روزنامهنگار
بورس تهران باز هم خالق شگفتی شد؛ شاخص بازارسهام روز شنبه با 4.5درصد رشد برای نخستین بار از مرز 900هزار واحد عبور کرد. بهگزارش همشهری، این صعود سریع، یکی از بیسابقهترین رشدهای روزانه بازار سرمایه، در کل تاریخ فعالیت 51ساله بورس، در ایران است. به این ترتیب دیروز ارزش کل بازار سهام ایران برای نخستین بار به سطح 4116هزار میلیارد تومان، یعنی معادل 257میلیارد دلار رسید. روند رو به رشد بورس که از اردیبهشت97 آغاز شده، همچنان ادامه دارد. روز شنبه برای چندمین بار در سالجاری رکوردهای جدیدی در تالاهای مبادلات به ثبت رسید.
هجوم سرمایهگذاران جدید
این روزها جو سرمایهگذاری در بورس تقریبا فراگیر شده و هر روز تعداد متقاضیان ورود به بورس بیشتر میشود. بهطوری که؛ مطابق اطلاعات از ابتدای سال تاکنون 200هزار سرمایهگذار جدید وارد بازار سهام شدهاند. پارسال 822هزار سهامدار جدید برای نخستین بار وارد بازار سهام شده بودند، اما روند ورود سرمایهگذاران جدید به بورس از ابتدای امسال شتاب بیشتری گرفته است. ورود متقاضیان جدیدتر به بورس بهمعنای تزریق نقدینگی جدید به بازار سهام است. ورود نقدینگی تازه، عامل اصلی رشد شاخصهای بورس است. محاسبات همشهری نشان میدهد که سهامداران جدید از ابتدای امسال تا 40هزار میلیارد تومان پول تازه و داغ را وارد بازار سهام کردهاند. این رقم با کل نقدینگی وارد شده به بازار سهام در سال98 برابری میکند.
دلایل هجوم به بورس
بهنظر میرسد بهدلیل بسته شدن مسیرهای سرمایهگذاری در سایر بازارها، اغلب صاحبان نقدینگی به این نتیجه رسیدهاند که داراییهای خود را وارد بازار سهام کنند تا از کاهش ارزش پساندازهایشان در مقابل تورم انتظاری، محافظت کنند. وقوع تورم 40درصدی در سال گذشته، یکی از محرکهای مهم برای ورود سرمایهگذاران جدید به بازار بود. طبق قواعد علم اقتصاد، تورم منجر به کاهش ارزش پول و پساندازهای ریالی میشود. با این حال بهنظر میرسد امسال محرکهای بیشتری برای افزایش توجه به بازار سهام وارد عمل شدهاند که یکی از آنها حمایت دولت از بورس و دیگری کاهش نرخ بهره است. دولت، بهویژه شخص رئیسجمهوری، از ابتدای امسال تاکنون بیش از 3بار از توسعه بورس حمایت کرده است. حسن روحانی همین دیروز هم بار دیگر موضع خود را تکرار کرد و از وزیر نفت خواست، زمینه عرضه سهام شرکتهای تولیدکننده محصولات پتروشیمی و نفت را در بورس فراهم کند. از سوی دیگر زمزمههای تازهای در مورد احتمال دوباره کاهش نرخ بهره، تحتتأثیر اجرای عملیات بازار باز، در بانک مرکزی به گوش میرسد که به باور فعالان بازار سهام، میتواند در روزهای آینده محرک پر قدرتی برای ورود پولهای جدید به بازار باشد. کاهش نرخ بهره صرفه اقتصادی سپردههای مدتدار بانکها را در مقابل تورم 40درصدی از بین میبرد و پولهای تازهتری را روانه بازار سهام خواهد کرد.
رشد 4.5درصدی معاملات
بهدنبال تداوم حضور پرقدرت نقدینگی در بازار سهام، در نخستین روز هفته جاری، شاخص کل بورس تهران، با صعودی انفجاری، 4.5درصد افزایش یافت و برای نخستین بار به قله 917هزارو407واحد رسید. این یکی از پرقدرتترین رشدهای بورس در طول 51سال فعالیت بازار سرمایه در ایران بهحساب میآید. شدت تقاضا برای خرید سهام در مبادلات دیروز به حدی بود که 9هزار میلیارد تومان نقدینگی در صفهای خرید سهام قفل شد، به این معنا که تقاضا برای خرید سهام وجود داشت اما سهامی برای عرضه وجود نداشت. تحلیلگران معتقدند، مسئولان بازار سرمایه باید هرچه سریعتر زمینه عرضه سهام شرکتهای جدید را در بورس فراهم کنند؛ زیرا روزبهروز بر حجم تقاضا برای ورود به بورس اضافه میشود و ارزش کل روزانه معاملات به رقم بیسابقه 10 تا 12هزار میلیارد تومان رسیده است. با رشد روز شنبه، ارزش کل بازار سهام ایران شامل بورس تهران و فرابورس، برای نخستین بار به 4116هزار میلیارد تومان، معادل 257میلیارد دلار، برمبنای نرخ دلار در بازار آزاد ارز رسید حالا فقط چند گام تا عبور ارزش بازار از مرز 260میلیارد دلار فاصله وجود دارد. با این میزان، رشد بازار سهام ایران در جدول بورسهای بزرگ جهان در رتبه سیام ایستاده است.
نگاه تحلیلگران - رشد تا کجا ادامه دارد
اغلب تحلیلگران میگویند؛ با توجه به آنکه رشد بازار سهام ریشه در اعتماد سرمایهگذاران و ورود نقدینگی به این بازار دارد تا زمانی که این روند ادامه یابد، بورس هم رشد خواهد کرد. در این بین احمد اشتیاقی، مدیرعامل کارگزاری بانک آینده گفت: شاخص کل بورس تا مرز یک میلیون واحد، رشد خواهد کرد؛ زیرا بازار پول در وضعیت تخلیه کاهش نرخ سود به سر میبرد. او ادامه داد: با درنظر گرفتن کاهش نرخ سود، نسبت قیمت به درآمد (P/E) تحلیلی بازارسهام به عدد۱۰ نزدیک شده، که از فراهم شدن شرایط برای رشد شاخص تا مرز یکمیلیون واحد حکایت دارد، اما بعد از این عدد به لحاظ بنیادی بورس جای رشد ندارد و بهنظر میرسد که با ادامه دادن مختصات ذکر شده، بازار در مرزهای بالاتر از یک میلیون واحد، وارد حباب شود. این کارشناس بازار سرمایه در عین حال تأکید کرد: درصورت عبور شاخص بورس از مرز یک میلیون واحد، افزایش نرخ دلار نیمایی میتواند ظرفیت خوبی برای رشد بورس ایجاد کند. او افزود: با درنظر گرفتن مجموعه اتفاقات بهلحاظ ناترازی ارزی، قاعدتا دلار نیمایی باید در گام اول تا اواخر خردادماه به سمت ۱۶هزار تومان حرکت کند. اشتیاقی تأکید کرد: از منظر تورم و دلار نیمایی با افزایشی بیش از نرخ سود سپرده مواجهیم که میتواند بر رشد بازار سهام اثر تشدیدکنندهای داشته و به لحاظ بنیادی موید رشد بازار سهام باشد. او گفت: بر این مبنا اگر تا اواخر تابستان و پس از عبور منحنی شاخص بورس از مرز یک میلیون واحد، از افزایش نرخ دلار در سامانه نیما خبری نباشد، قاعدتا رشد بازار سهام متوقف خواهد شد.