• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
یکشنبه 31 فروردین 1399
کد مطلب : 98622
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/L9vND
+
-

مدیر مرکز سعدی‌شناسی، برنامه‌های یادروز سعدی در سال 99را تشریح کرد

سعدی در جهان مجازی


مدیر مرکز سعدی‌شناسی برنامه‌های یادروز سعدی در سال 99را با تمرکز بر فضای مجازی تشریح کرد. کورش کمالی‌سروستانی، مدیر مرکز سعدی‌شناسی در گفت‌وگو با خبرنگاران، گفت: منت خدای را که ما را یاری فرمود تا امسال نیز چون 22 سال گذشته، بر خوان سعدی بنشینیم؛ اگرچه به‌دلیل شرایط کنونی به‌صورت مجازی و بی‌حضور فیزیکی سعدی‌پژوهان و سعدی‌دوستان در آرامگاه مبارکش... .
سعدی، ستاره‌ای تابناک است که دیرگاهی بر این سرزمین و در ذهن و زبان مردمان خوش درخشیده است. به‌درستی که ما 750 سال بدو دل بسته‌ایم و کلامش را و اندیشه‌اش را پاس داشته‌ایم، سخنان نغزش را پند دارویی دانسته‌ایم که به شهد ظرافت برآمیخته تا سعادت و رستگاری نوع بشر را رقم زند. وی‌ضمن بیان این مطلب، گفت: سعدی در آثارش، در اندیشه پی‌ریزی «نگرشی نو» در عصر خویش است؛ نگرشی که از خوش‌بینی نسبت به توانایی‌های بشر برای حل مشکلات جمعی و فردی، درمان رنج بشری و غنی‌ساختن زندگی اجتماعی برخوردار است.
وی افزود: حضور انسان در نگاشته‌های سعدی ابعاد گسترده و شکل و عمقی دارد که هم، نشان از گزینشی تجربی و آگاهانه است و هم، نموداری از رویکردی مسئولانه بدین امر. امروز از پس گذر قرن‌های بسیار، با هر سنجه عقلانی و علمی که به تحلیل و تبیین آثار او بنشینیم، درخواهیم یافت که دغدغه‌ها و آمال سعدی، تنها برای تعالی و کرامت انسانی بوده است؛ آنچه مردمان عصر ما، در هر کجای جهان، بیش از هر زمان دیگری بدان نیازمندند و بی‌شک این همه در راستای همدلی، تفاهم، صداقت و نوع‌دوستی روی خواهد داد. مدیر مرکز سعدی‌شناسی ضمن سپاسگزاری از پدرو سانچز، نخست‌وزیر اسپانیا که در سخنرانی خود برای همدلی و همراهی جهانی در مهار ویروس ویرانگر کرونا به شعر درخشان « بنی‌آدم اعضای یکدیگرند» استناد کرده بود، گفت: این حسن انتخاب، نشان‌دهنده حضور جهانی اندیشه‌های انسان‌دوستانه سعدی در روزگار ماست.
وی ضمن تحلیل وضعیت کنونی ایران و جهان، گفت: به‌دلیل شرایط ویژه کشور، تمامی برنامه‌های مرکز سعدی‌شناسی، با همکاری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان فارس، شهرداری شیراز، صدا و سیمای مرکز فارس و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، در فضای مجازی برگزار می‌شود. این برنامه‌ها از 31فروردین‌ماه با اجرای زنده گروه موسیقی همنوازان ایران، سخنرانی و شعرخوانی از ساعت 8:30 در آرامگاه سعدی آغاز خواهد شد و به‌مدت  7روز، با سعدی خواهیم بود و 7 حکایت، 7 غزل، 7 کتاب، 7 سخنرانی، 7 قطعه موسیقی و 7 اثر خوشنویسی از اینستاگرام مرکز سعدی‌شناسی(@sadishenasi) و دیگر نهادهای فرهنگی پخش خواهد شد که اطلاعات دقیق آن پس از این، اعلام خواهد شد. کتابخانه تخصصی سعدی روی سایت مرکز سعدی‌شناسی به رایگان در دسترس قرار خواهد گرفت. دفتر هشتم دوسالانه سعدی‌شناسی نیز که درواقع بیست‌و ششمین دفتر سعدی‌شناسی است که از سال 1377تاکنون منتشر شده و به‌زودی روی سایت مرکز سعدی‌شناسی بارگزاری خواهد شد.
کمالی‌سروستانی ادامه داد: همچنین، دومین جشنواره ملی گلستان‌خوانی با همکاری شهرداری شیراز و مؤسسه حدیث آرزومندی برگزار خواهد شد و گروه موسیقی تِم تِریو کلیپ ویژه روز سعدی را ارائه خواهد داد. شاعران، نویسندگان و هنرمندان، پژوهشگران و مدیران ملی و استانی نیز، پیام‌های کتبی و تصویری خود را ویژه یادروز سعدی در سایت‌های مختلف ازجمله سعدی‌شناسی و مرکز فرهنگی شهر کتاب، اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی فارس، شهرداری شیراز، صدا و سیمای مرکز فارس و نیز سایت و اینستاهای مطبوعات استانی و ملی منتشر خواهند کرد.
مدیر مرکز سعدی‌شناسی افزود: یادروز سعدی امسال همزمان با چهلمین سال درگذشت شاعر معاصر ایران، سهراب سپهری است و به همین مناسبت به همت مرکز فرهنگی شهر کتاب و با همکاری مرکز سعدی‌شناسی «یک‌هفته با سعدی و سپهری» از روز دوشنبه اول تا دوشنبه هشتم اردیبهشت‌ماه در فضای مجازی برگزار می‌شود و شاعران و نویسندگان و پژوهشگران از سعدی و سپهری با ارائه مقاله، یادداشت و پیام تصویری سخن خواهند گفت.
 وی گفت: در سال 1391، مرکز سعدی‌شناسی و مرکز فرهنگی شهر کتاب، برنامه 10 ساله سعدی و شاعران بزرگ جهان را پی ریختند و تا‌کنون همایش‌های سعدی و پوشکین، سعدی و یونس امره، سعدی و سروانتس، سعدی و متنبی، سعدی و کنفوسیوس، سعدی و ویکتورهوگو، سعدی و پترارک، سعدی و شیلر را در ایران و دیگر کشورهای جهان برگزار کردند. امسال نیز قرار بود که همایش سعدی و میتسکوویچ و سعدی و امرسون در ایران، لهستان و آمریکا برگزار شود که به‌دلیل شرایط بحرانی جهان به زمان مناسبی موکول شد.
مدیر مرکز سعدی‌شناسی همچنین گفت: خوشبختانه یادروز سعدی به یمن خوبی‌ها و زیبایی‌های اندیشه سعدی چون شعر و نامش مورد توجه قرار گرفته و امسال نیز در برخی از شهرهای ایران و جهان، سخنرانی مجازی، ویژه بزرگداشت سعدی برگزار خواهد شد. خانه کتاب ایران، دانشگاه الزهرا و برخی از مؤسسات انتشاراتی معتبر مراسم یادروز سعدی را نیز به‌گونه مجازی برگزار خواهند کرد. همچنین برخی از استادان و پژوهشگران نیز به‌صورت مجازی به سخنرانی و شعرخوانی خواهند پرداخت. ذکر این نکته خالی از لطف نیست که شرایط ویژه کشور از سویی دیگر هم موجب شده که میزان سخنرانی‌ها و توجه‌ها به سعدی در فضای مجازی، بیشتر شود؛ همچون انجمن فرهنگ و ادب شیراز که تاکنون نزدیک به 100 نشست «بر خوان سعدی» برگزار کرده و در ادامه این نشست‌ها، بر خوان سعدی مجازی به مناسبت یادروز سعدی در شیراز و نی‌ریز برگزار خواهد شد. کمالی‌سروستانی، ضمن سپاسگزاری از همه نهادها و سازمان‌های فرهنگی، پژوهشگران و استادان سعدی‌شناسی که به‌گونه‌های مختلف در فضای مجازی درصددند که بخشی از دینِ خود را به سعدی، آموزگار زبان و اندیشه، که ذهن و زبانش سرشار از ایجاز و اعجاز است، ادا کنند، سپاسگزاری کرد. او همچنین در مورد کارنامه سعدی‌پژوهی در سال 1398براساس گزارش خانه کتاب ایران گفت: مطابق آمار ارائه شده در سال 1398، جمعا 219عنوان کتاب در شمارگان 215 هزار و 970 در رابطه با سعدی منتشر شده است. کل کتاب‌های چاپ اول 107عنوان در شمارگان 101 هزار و 750است که از این تعداد، 10عنوان در شمارگان 13 هزار کلیات سعدی، 19عنوان در شمارگان 17 هزار و 500گلستان، 7عنوان در شمارگان 5 هزار و 500بوستان، 4عنوان در شمارگان یکهزارو 650غزلیات و 67عنوان در شمارگان 64 هزار و 100پیرامون سعدی است.
کتاب‌های چاپ مجدد نیز 112عنوان در شمارگان 114هزار و 220است که از این تعداد، 12عنوان در شمارگان 10 هزار و150 کلیات سعدی، 36عنوان در شمارگان 37هزارو 130گلستان، 12عنوان در شمارگان 15 هزارو 900بوستان، 4عنوان در شمارگان 2 هزارو 900غزلیات، 2عنوان در شمارگان  یکهزارو 500رباعیات و 46عنوان در شمارگان 46 هزارو 640پیرامون سعدی است. کمالی‌سروستانی در پایان، ضمن پاسداشت جایگاه رفیع طبیبان و پرستاران گرانقدر این مرز و بوم که با از جان‌گذشتگی، به همدردی از همنوعان خویش پرداخته‌اند، اظهار داشت: و سرانجام سخن آنکه، خداوندگار بزرگ را شاکریم که امسال نیز، به همت طبیبان و پرستاران پرمایه و گرانمایه این سرزمین، ما همچنان، با وجود توفان حوادث پیش آمده فرصت آن را یافته‌ایم که اگرچه به‌گونه مجازی، اما همچنان خوشه‌چین خوان شیخ باشیم و به قدر همت خویش از آن بهره گیریم.

خدایا چنان کن سـرانجـام کـار
 تو خشنود باشی و ما رستگار
 

این خبر را به اشتراک بگذارید