
ساعتی در اتاق عمل
ماهانه بهطور میانگین 100 عمل جراحی قلب باز و 500 عمل بسته قلب در بیمارستان امام علیع انجام میشود

لباس اتاق عمل پوشیدیم و وارد اتاق شدیم. تیم جراحی حسابی مشغول بودند و برای همین ترجیح دادیم گوشهای از اتاق بمانیم و مزاحم کارشان نشویم، اما دکتر که متوجه حضورمان شده بود با اشاره سر خواست که نزدیکتر برویم. به گزارش ایسنا، اولین بار بود وارد اتاق عمل، آن هم حین جراحی قلب باز میشدم، اما تیم جراحی آنقدر خونسرد بودند که من نیز بعد از مدتی حضور در اتاق احساس راحتی میکردم و به درخواست دکتر بالای میز کوچکی رفتم تا از فاصله نزدیکتر شاهد عمل قلب باشم.
قلب بیمار حسابی بالا و پایین میرفت و اصلا حواسش نبود که همه ما شاهد تپیدنهایش هستیم و دارد در محیط باز میزند. از دیدن این صحنه باشکوه به هیجان آمده بودم و محو تپشهای بیوقفه قلبی شده بودم که حالا بعد از 71 سال در سینه پیرزن همچنان میتپد. محو زیباییهای این قلب پرتلاش بودم که دکتر میگفت این جراحی اسمش جراحی «قلب تپنده» است.
یعنی در حالی که قلب به کارش میرسد، ما هم کار خودمان را همزمان پیش میبریم و رگهای گرفته شده را باز میکنیم. قبلا روش عمل جراحی به این صورت بود که تپشهای قلب را متوقف کرده و با استفاده از قلب و ریه مصنوعی، اقدام به بازگشایی رگها میکردیم، اما در این روش قلب کار خودش را میکند و ما هم کار خودمان را. این روش کمتر تهاجمی است و آسیب کمتری به بیمار میرسد.
رکوردداری کرمانشاه در انجام یک عمل
دکتر سبزی که حالا در جراحی قلب کرمانشاه پیشکسوت شده، میگفت 10 سالی است این روش در کشور انجام میشود و بیمارستان امام علی(ع) به عنوان بیمارستان فوق تخصصی قلب غرب کشور در این زمینه در کشور رکورددار است.
او گفت: بسیاری مراکز درمانی کشور این عمل را بهصورت اختصاصی برای برخی بیماران انجام میدهند و معدود مراکزی هستند که همواره این جراحی را انجام دهند، اما در بیمارستان امام علی(ع) کرمانشاه تقریبا برای 99 درصد بیماران نیازمند جراحی قلب باز این روش را انجام میدهیم.
وقتی در مورد تعداد عملهای قلبی که انجام داده میپرسیم شنیدن عدد 13 هزار جراحی کمی برایمان شوکآور است، چراکه این آمار در کنار نشان دادن تلاشهای شبانهروزی دکتر سبزی نشان میدهد که ما این تعداد بیمار قلبی داشتهایم که تنها توسط یک جراح زیر تیغ جراحی رفتهاند و تو خود حدیث مفصل بخوان...دکتر سبزی آنقدر راحت قلب را بالا و پایین میکرد و رگها را خیلی عادی این طرف و آن طرف میکرد که باور کردنی نبود این قلب یک انسان زنده است که دارد میزند.
انجام عمل خاص «مید کب»
از دیگر عملهای قلب خاصی که انجام داده پرسیدم و میگفت یک عمل قلب خاص دیگر در بیمارستان امام علی(ع) انجام میدهیم و تا آنجا که من میدانم تنها در مشهد انجام میشود و اطمینان دارم در غرب کشور تنها در بیمارستان ما انجام میشود. در این روش خاص که اسمش «مید کب» است از یک روش کمتر تهاجمی استفاده میشود.
به این صورت که به جای شکافتن قفسه سینه، یک شکاف 10 سانتی بین دندهها ایجاد و از آن طریق به قلب دسترسی پیدا میکنیم و تاکنون 5 تا 6 مورد از این عمل در بیمارستان امام(ع) انجام دادهایم. یک ساعتی از شروع عمل گذشته و حسابی خسته شدیم، اما قلب پیرزن همچنان مثل ساعت میزند و خستگی حالیاش نیست.
درست مثل دکتر سبزی که بعد از دو، سه عملی که از صبح انجام داده همچنان پرانرژی همپای قلب به کارش ادامه میدهد. میرویم و تیم جراحی را با قلبی که با دستان معجزهآسای دکتر سبزی حالا حالاها باید برای پیرزن کار کند تنها میگذاریم.
ماهانه 600 عمل قلب باز و بسته
رئیس بیمارستان قلب امام علی(ع) کرمانشاه از انجام ماهانه 100 عمل قلب باز و 500 عمل قلب بسته در این بیمارستان خبر داد. دکتر «جواد عظیمیوقار» با اشاره به افزایش بیماریهای قلبی و عروقی در کشور گفت: متاسفانه این معضل جهانی است و سال به سال شاهد افزایش بیماریهای قلبی وعروقی در جهان و در کشور ایران هستیم. وی افزود: علت این امر هم تغییر سبک زندگی افراد است، به این صورت که عمده زندگیها ماشینی شده و افراد بهشدت کمتحرک شدهاند و
در کنار این کمتحرکی، متاسفانه وضع تغذیه افراد هم چندان تعریفی ندارد و عمدتا از غذاهای فستفودی استفاده میشود.
عظیمیوقار با اشاره به کاهش سن ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی گفت: افراد باید بهطور جدی در زمینه سلامت قلب خود حساس شوند و بیش از پیش به نوع تغذیه و میزان تحرک خود توجه داشته باشند. وی یادآور شد: در کنار این دو، عامل اصلی دیگر در بروز بیماریهای قلبی و عروقی، مصرف سیگار است که متاسفانه روز به روز استفاده از آن در جامعه در حال افزایش بوده و از طرفی سن مصرفکنندگان آن نیز پایین آمده است.
عظیمیوقار اظهار کرد: تاثیر سیگار در ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی به حدی است که با ترک آن بهراحتی میتوان میزان ابتلا به این بیماریها را تا یکسوم کاهش داد و طبق آزمایشهای صورت گرفته افراد با ترک سیگار میتوانند 10 سال بیشتر عمر کنند. رئیس بیمارستان امام علی(ع) کرمانشاه در ادامه گریزی به آمار مراجعات بیماران قلبی به این بیمارستان داشت و افزود: بیمارستان امام علی(ع) تنها بیمارستان فوق تخصصی قلب کشور است و برای همین مراجعات بسیاری از استانهای همجوار و حتی کشور عراق داریم. وی افزود: ماهانه بهطور میانگین 100 عمل جراحی قلب باز و نیز 500 عمل بسته قلب از جمله آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی در این بیمارستان انجام میشود.
عظیمیوقار از راهاندازی کُد 247 طی چند سال اخیر در این بیمارستان هم خبر داد و افزود: این کُد یعنی 24 ساعت شبانهروز و 7 روز هفته، به این معنا که به صورت شبانهروزی کار آنژیوگرافی برای افرادی که در معرض سکته قلبی هستند، انجام میشود. وی افزود: فرایند «آنژیوگرافی اورژانسی» که از آن با عنوان کُد 247 یاد میشود از 2 سال پیش در این بیمارستان راهاندازی شده و طی این مدت بهطور متوسط در هر شبانه روز 3 تا 4نفر با استفاده از این روش از سکته قلبی نجات پیدا میکنند.