• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
یکشنبه 24 شهریور 1398
کد مطلب : 78518
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/EAVm
+
-

دماوند در انتظار تصویب طرح جامع مدیریت

میراث طبیعی
دماوند در انتظار تصویب طرح جامع مدیریت



با گذشت بیش از یک سال از تصویب طرح ساماندهی دماوند در کارگروه صیانت از این اثر طبیعی ملی، اجرایی شدن تمام و کمال مصوبات این کارگروه در انتظار تصویب طرح مدیریت جامع است.
به گزارش ایرنا، نخستین نشست کارگروه صیانت از دماوند سال گذشته به ریاست معاونت وقت امور عمرانی استانداری مازندران و با شرکت ادارات درگیر استانی و ملی ازجمله فدراسیون کوهنوردی برگزار و طرح ساماندهی شامل الزامی شدن صدور مجوز برای صعود، کم کردن مجوز صعود کوهنوردان آماتور، محدود شدن نقاط صعود، کاهش ساخت‌وساز و مرتفع‌سازی‌، پاکسازی زباله‌ها در دماغه و دامنه برای صیانت از بام ایران مصوب شده بود.
بررسی خبرنگار ایرنا نشان می‌دهد که به جز پاکسازی نیم بند زباله و تعطیلی چند معدن، سایر بندهای این مصوبه به‌دلیل آنچه نبود طرح جامع مدیریت نامیده می‌شود، به مرحله اجرا نرسیده است و همچنان فرسایش، بام ایران را تهدید می‌کند. در طرح جامع مدیریت قرار است وظایف دستگاه‌های مرتبط مشخص و انجام آنها الزامی شود.

25هزار سفر ورزشی به قله دماوند در سال
براساس آماری که رئیس فدراسیون کوهنوردی ارائه داده، حدود ۲۰۰ باشگاه کوهنوردی در ایران فعالیت دارند و سالانه ۲۰ تا ۲۵ هزار کوهنورد حرفه‌ای به قله دماوند صعود می‌کنند. این میزان صعود براساس اظهار کارشناسان 3 برابر ظرفیت بام ایران است. آمارهای جدید نشان می‌دهد که حدود 2هزار نفر از متقاضیان صعود به قله دماوند را گردشگران و کوهنوردان خارجی تشکیل می‌دهند.
رئیس هیأت کوهنوردی مازندران، مدیریت چندگانه را مشکل اصلی در اجرایی نشدن تمام و کمال طرح ساماندهی دانست و به ایرنا گفت: در شرایط فعلی به‌دلیل نبود مدیریت متمرکز برای قله دماوند، هر تصمیمی برای حفاظت از بام ایران بی‌نتیجه باقی می‌ماند.
هادی مستانی گفت: فدراسیون کوهنوردی برای حفاظت از قله دماوند به‌خصوص در حوزه زیست‌محیطی، طرح اجباری کردن جمع‌آوری زباله و انتقال آن به پایین دست را به اجرا گذاشت و این کار از سوی کوهنوردان در حال انجام است و در پایین‌دست نیز این زباله جمع‌آوری و از محل، انتقال داده می‌شود. اکثر کوهنوردانی که به قله دماوند صعود می‌کنند در ارتفاع حدود 3 هزار متری چادر می‌زنند و پس از اقامت شبانه، آن محل را ترک می‌کنند و برای کوهنوردان حرفه‌ای که برای صعود به ارتفاع ۴۲۰۰ متری می‌روند نیز فدراسیون پناهگاه با ۸۰‌تخت ساماندهی کرده است.

کوهنوردان آماتور عامل بیشترین فشار بر دماوند
معاون فنی اداره کل محیط‌زیست مازندران هم به ایرنا گفت: اگر چه وضعیت بام ایران در سال‌جاری نسبت به سال قبل و پیش از تشکیل کارگروه صیانت با اجرای برخی از بندهای طرح ساماندهی ازجمله جمع‌آوری زباله، محدودیت راه‌های دسترسی و جلوگیری از بلند مرتبه‌سازی‌ در حاشیه دماوند نسبت به گذشته بهتر شد، ولی همچنان برخی از بندهای مهم ازجمله محدود کردن تعداد کوهنوردان به‌خصوص آماتورها اجرایی نشده است.
علی اکبر یداللهی افزود: بیشترین فشار به دماوند از سوی کوهنوردان آماتور وارد می‌شود؛ به‌طوری که این گروه بدون توجه به مسائل زیست‌محیطی از هر گذرگاه قابل دسترسی برای صعود استفاده می‌کنند و این کار فرسایش بام ایران را افزایش داده و باعث از بین رفتن خاک و پوشش گیاهی شده است.
وی توضیح داد: هم‌اکنون به‌دلیل آماده‌نشدن نرم‌افزار صدور مجوز از سوی فدراسیون کوهنوردی، همچنان بام ایران با تردد بیش از ظرفیت کوهنوردان ازجمله کوهنوردان آماتور مواجه است و لازم است فدراسیون با راه‌اندازی نرم افزار، آمار تردد را محدود‌کند.

این خبر را به اشتراک بگذارید