
آوار ناترازی برق بر صنایع ایران
راه دولت برای جلوگیری از رکود اقتصادی در وضعیت بحران انرژی چیست؟

زمستان یا تابستان فرقی نمیکند؛ صنایع ایران با بحران ناترازی در انرژی مواجه شدهاند که ادامه این مسیر باعث رکود اقتصادی و افت تولید ملی میشود. بسیاری از صنایع کشور در جستوجوی راهی برای جلوگیری از آوار ناترازی انرژی بر فعالیتهای خود هستند و سؤال اینجاست که راه دولت برای جلوگیری از رکود اقتصادی در وضعیت بحران انرژی چیست؟ به گزارش همشهری، با آغاز فصل گرم و تداوم بحران ناترازی انرژی در کشور، صنایع بزرگ و کوچک ایران بار دیگر با محدودیتهای شدید برق مواجه شدهاند. طبق اعلام وزارت نیرو، در تابستان 1404 سقف محدودیت برق صنایع به ۶۰۰۰ مگاوات خواهد رسید و برخی واحدهای صنعتی موظف شدهاند تا ۹۰ درصد از توان مصرفی خود را کاهش دهند؛ تصمیمی که تبعات سنگینی برای تولید، اشتغال و زنجیره تأمین کشور بهدنبال دارد.
صنایع فولاد، آلومینیوم، سیمان و پتروشیمی در خط مقدم محدودیتها قرار دارند. براساس برنامه وزارت نیرو، تقریباً همه صنایع و حتی شهرکهای صنعتی با محدودیت تأمین انرژی مواجه خواهند شد و حتی ممکن است چند روز در ماه یا چند ساعت در روز بیبرق بمانند. اعمال محدودیتها به 3شکل اعمال میشود؛ گروه اول شامل صنایع بزرگی مانند فولاد است که باید ماهانه 2هفته کامل تولید را متوقف کنند. گروه دوم، همچون صنایع سیمان و آلومینیوم، موظف به کاهش روزانه ۳۰ درصدی مصرف هستند. گروه سوم شامل شهرکهای صنعتی است که ترکیبی از تعطیلی و محدودیت مصرف برای آنها در نظر گرفته شده است. در بخشنامه اخیر وزارت نیرو، صنایعی با مصرف بیش از ۲ مگاوات باید 3روز در هفته، ۹۰ درصد دیماند خود را کاهش دهند. صنایع کوچکتر نیز ملزم به 2روز کاهش مشابه شدهاند. همچنین قیمت برق در ساعات اوج مصرف 4برابر نرخ عادی تعیین شده و درصورت عدمهمکاری، تعرفهها تا 3برابر افزایش مییابد یا برق آنها بدون اطلاع قبلی قطع خواهد شد.
خودتان برق تولید کنید
راهکارهای جبرانی دولت شامل تأکید بر بهینهسازی مصرف و استفاده از نیروگاههای خودتأمین است. صنایع موظف شدهاند برق خود را از طریق احداث نیروگاه اختصاصی، انرژیهای تجدیدپذیر یا خرید از بورس انرژی تأمین کنند و عدماجرای این الزامات بهمعنای حذف از اولویت تأمین برق در سالهای آتی خواهد بود. عباس علیآبادی، وزیر نیرو میگوید: «صنایعی که اقدام مؤثری در بهینهسازی مصرف نداشته باشند، در اولویت اعمال محدودیت قرار خواهند گرفت.» این در شرایطی است که با افزایش تقاضا و کمبود سوخت نیروگاهها، بحران انرژی به زمستان نیز سرایت کرده است. طبق برنامه وزارت نیرو، از دیماه ۱۴۰۳ نیز صنایع و حتی ادارات دولتی ملزم به کاهش مصرف ۵۰ تا ۹۰ درصدی شدهاند. ناترازی شدید میان تولید و مصرف برق، نتیجهای جز افت تولید و آسیب به اقتصاد ملی نخواهد داشت. درحالیکه صنایع ایران سهم بالایی از صادرات غیرنفتی کشور را به دوش میکشند، محدودیتهای فزاینده برق آنها را در معرض خطر جدی تعطیلی و از دست دادن بازارهای خارجی قرار داده است.