هرباریوم مرکزی ایران
مرکزی برای تحقیقات گیاهشناسی
هدف از ساخت هرباریوم مرکزی ایران، ایجاد زمینه مناسب برای انجام تحقیقات گیاهشناسی بوده است.
تیمهای تحقیقاتی و متخصصین گیاهشناسی برای راهاندازی و تکمیل هرباریوم که در واقع بستر انجام تحقیقات گیاهشناسی است، به مناطق مختلف کشور مسافرت و اقدام به جمعآوری نمونههای گیاهی کردهاند. اسناد علمی، پایه اولیه انجام طرحهای تحقیقاتی مختلف از جمله فلور ایران، مطالعات سیستماتیک ملکولی، گردهشناسی، آناتومی و سایر زمینههای علوم زیستی هستند. در کنار هرباریوم مرکزی ایران، کتابخانه تخصصی گیاهشناسی راهاندازی شده که مهمترین کتابخانه گیاهشناسی کشور محسوب میشود. مهمترین هرباریوم گیاهان بیگل که شامل خزهها، جلبکها، گلسنگها و قارچها میشود، در این بخش از باغ ملی گیاهشناسی مستقر است.
هرچند هرباریومهای دیگری در کشور ساخته شدهاند، اما تخصصی بودن و وسعت هرباریوم مرکزی باعث شده این بخش از باغ ملی گیاهشناسی، مرجع تحقیقات بسیاری از فعالان این رشته باشد.
شناسنامه گیاهان متنوع
در بخشی از هرباریوم، گونههای گیاهی مختلف در فصلهای مختلف گل و میوه جمعآوری شدهاند. نمونهها پس از جمعآوری و ثبت اطلاعات اولیه، پرس و خشک شده و پس از چسباندن روی کاغذهای مقوایی اتیکتگذاری شدهاند. بیشترین نمونه گیاهی در این هرباریوم، از قطعات باغ صخرهای و سیستماتیک جمعآوری شده و کمترین جمعآوری مربوط به قطعات البرز و هیمالیا بوده است.
همچنین تعدادی از نمونههای ناشناخته هم با تحقیقات کارشناسان هرباریوم، شناسایی و برای آنها اتیکت تهیه شده است.
از آنجا که هرباریوم مرکزی ایران در واقع یک بخش تخصصی در باغ ملی گیاهشناسی محسوب میشود، بازدید از آن بیشتر مخصوص دانشگاهیان و محققان رشتههای مرتبط با گیاهان است. کتابخانه تخصصی این هرباریوم هم در اختیار پژوهشگران و دانشجویان علاقهمند قرار میگیرد.برای بازدید از بخشهای نمایشگاهی این هرباریوم، هماهنگی قبلی لازم است.