مریم سرخوش-دبیر تندرستی
بهداشت دهان و دندان اهمیت زیادی دارد چون سلامت ضعیف دهان با بیماریهای قلبی، دیابت و عفونتهای تنفسی و... مرتبط است. همچنین در شرایط اجتماعی و تعامل افراد هم تأثیرگذار است. بیشک ارتباط با افرادی که از بیماریهای دهان و دندان رنج میبرند، سخت است و عامل مهمی برای دوری از آنهاست. مطالعات اجتماعی هم نشان داده که افراد با دندانهای سالم اعتماد به نفس بیشتری برای تعامل دارند.
نمیتوان رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان در میان ایرانیها را نادیده گرفت و آمارها هم این موضوع را تأیید میکنند. البته متخصصان حوزه دهان و دندان میگویند نبود آموزش و ناآگاهی مردم در مراقبت از دندانها باعث بروز چنین آسیبهایی شده و بخشی از مردم جامعه را با پوسیدگی یا از دستدادن دندانهایشان مواجه کرده است. این در حالی است که ۸۰ درصد بیماریهای دهان و دندان با آموزش قابل پیشگیری است اما بسیاری از شهروندان حتی نحوه مراقبت از دندانهایشان را نمیدانند. بسیاری از افراد حتی تا رسیدن به سنین سالمندی هم نحوه صحیح مسواکزدن را یاد نمیگیرند یا استفاده از نخ دندان را یک امر لاکچری و اضافی قلمداد میکنند.
به همین دلیل سازمان جهانی بهداشت هم نسبت به آموزشهای عمومی بهداشت دهان و دندان تأکید کرده و بهبود سلامت در این بخش را نیازمند رویکردی چندجانبه میداند؛ ازجمله تشکیل کمپینهای بهداشت عمومی برای افزایش آگاهی و اقدامات پیشگیرانه یا افزایش سطح دسترسی به مراقبتهای دندانی بهویژه برای افراد محروم. این سازمان همچنین بر اجرای برنامههای آموزش بهداشت دهان و دندان در مدارس برای فرهنگسازی نگهداری مناسب از دندانها از سنین پایین تأکید میکند.
البته در نظام سلامت ایران بیش از 2هزار مرکز جامع خدمات سلامت زیرنظر وزارت بهداشت فعال است و مراقبتهای بهداشتی و خدمات درمانی دندانپزشکی را هم ارائه میکنند اما به تأکید بسیاری از کارشناسان این اقدامات با توجه به حجم آسیبها ناچیز است. به همین دلیل آگاهی عمومی مردم از مراقبتهای بهداشتی دندان ازجمله انجام معاینات منظم دندانپزشکی، مسواکزدن و نخدندان کشیدن مناسب و... میتواند مسیر داشتن دندانهای سالم را تسهیل کند و بار بیماریهای دهان را کاهش دهد که در این شماره از ضمیمه تندرستی به آنها اشاره شده است.
چرا نباید بهداشت دهان و دندان را نادیده گرفت؟
در همینه زمینه :