الکلاسیکو روی ابرها
بارسا و رئال در بهترین فرم خود و پس از بردهای شیرین اروپایی به مصاف هم میروند
سهشنبه و چهارشنبه گذشته تیمهای رئالمادرید و بارسلونا با اختلاف 3گل بر دورتموند و بایرنمونیخ غلبه کردند و وینیسیوس و رافینیای برزیلی هم بازیکنانی بودند که برای غولهای اسپانیایی موفق به ثبت هتتریک شدند. حالا پس از این بردهای باارزش، رئال و بارسا در لالیگا و الکلاسیکو به هم رسیدهاند و باید امشب دوئلی تماشایی با هم داشته باشند. بارسا در حالحاضر با 27امتیاز، صدرنشین لالیگاست و رئال با 24امتیاز روی پله دوم جدول ایستاده است.
بارسای هانسی فلیک که فصل جدید لالیگا را با 3پیروزی 2 بر یک (والنسیا، بیلبائو و وایکانو) آغاز کرد و در پیشفصل هم رئال را با همین نتیجه شکست داد، حالا یاد گرفته به حریفان تا جایی که میخورند گل بزند. او اصراری به پیروی از فلسفه فوتبال باشگاه و تیکیتاکا ندارد اما به آکادمی باشگاه وفادار است. خوشبختی او این است که دییونگ، گاوی، اولمو و فاتی از مصدومیت برگشتهاند. البته همچنان تراشتگن، کریستنسن، فران تورس و آرائوخو مصدوم هستند.
در آنسو کارلو آنچلوتی با بحران مصدومیت روبهروست. در همین بازی سهشنبهشب رودریگو و کورتوا هم به جمع مصدومان تیم اضافه شدند. تیم در 2 فصل اخیر از بس مصدوم داده، بازیکنان و باشگاه اعتماد خود را به مربی بدنساز تیم یعنی پینتوس از دست دادهاند. از ابتدای فصل و از ترکیب اصلی رئال، فقط والورده و رودیگر دچار مصدومیت نشدهاند و بازیکنانی مانند کورتوا و میلیتائو نیز بیش از یکبار مصدومیت را تجربه کردهاند. رودریگو بین 10روز تا 2هفته از فوتبال دور خواهد بود و بازی با بارسلونا، والنسیا، میلان و اوساسونا را از دست خواهد داد و کورتوا هم به همین ترتیب. براهیم، کارواخال و آلابا همچنان مصدوم و غایب هستند.
هریک از 5 مربی آخر بارسلونا (ژاوی، رونالد کومان، کیکه ستین، والورده و لوییس انریکه)، نخستین الکلاسیکوی رسمی و رقابتی خود را باختهاند. تاتا مارتینو آخرین نفری است که در نخستین الکلاسیکوی رسمی خود با بارسا برنده از زمین بیرون آمد و در سال2013 با نتیجه 2 بر یک رئال را شکست داد.
فلیک توانسته دوندگی بارسا را ۲۸کیلومتر افزایش دهد. بارساییها در بازی با بایرن مونیخ 124.5کیلومتر دوندگی داشتند که 28کیلومتر از آن باخت 8بر 2معروف بیشتر است. در ترکیب آن تیم لیونل مسی بود که بهطور میانگین 6 تا 7 کیلومتر در هر مسابقه میدود. یکی از دلایل این پیشرفت همین بود.
فلیک اصراری به مالکیت توپ ندارد، چون آلمانی است. در ۲۵سال گذشته، این نخستینباری بود که بارسلونا در حالی در یک دیدار لیگ قهرمانان به پیروزی رسید که کمتر از ۴۳درصد مالکیت توپ را در اختیار داشت.
سرمربی آلمانی میانگین سنی تیم را هم پایین آورده و در حالحاضر این تیم با میانگین ۲۴سال و ۱۸۵روز، جوانترین تیمی است که در یک دیدار لیگ قهرمانان، بایرنمونیخ را شکست میدهد.
مربی آلمانی موفق شده رافینیا را هم احیا کند؛ شبیه همان کاری که آنچلوتی با وینیسیوس کرد. حالا این دو برزیلی بیش از امباپه و لواندوفسکی برای بازی امشب بوی گل میدهند. رافینیا در ۵بازی اخیرش در لیگ قهرمانان، 7گل و یک پاسگل داشته. او در 13بازی این فصل، 9گل و 6پاسگل برای بارسا به ثبت رسانده است.
مربی آلمانی 9تا از 10بازی اول لالیگایی خود را برده و فقط 4بر 2به اوساسونا باخته. پیروزی 5بر صفر هفته گذشته برابر سویا، آنها را به آمار 33گل در 10بازی لیگ تحت هدایت فلیک رساند. تنها رئالمادرید با زیدان در 10بازی ابتدایی فصل، بیشتر (34) گل زده بود.
3بازیکن از 9بازیکنی که در 5لیگ بزرگ اروپایی این فصل 10مشارکت یا بیشتر روی گل داشتهاند از بارسلونا هستند؛ لواندوفسکی (12گل و 2پاسگل)، لمینه یامال (4گل و 6پاسگل) و رافینیا (5گل و 5پاسگل).
تنها 3بازیکن در 5لیگ بزرگ اروپا حداقل 5گل و 5پاسگل در این فصل داشتهاند که یکی از آنها بارسایی است؛ محمد صلاح (5گل و 5پاسگل برای لیورپول) و کول پالمر (6گل و 5پاسگل برای چلسی) و رافینیا.
رئال مادرید با داوری خوسه ماریا سانچس مارتینس 61درصد بازیها را میبرد و بارسا با او 76درصد پیروز میشود. کانال رئال مادرید کلیپی از اشتباهات او منتشر کرده، با ویدئویی لو رفته از این داور که در آن میگوید: «من یک تماس تلفنی از نگریرا دریافت کردم و پس از آن ترفیع من رسمی شد». نگریرا همان کسی است که گفته میشد بهمدت 18سال، 7میلیون یورو از بارسلونا دریافت میکرده و در آن مدت نایبرئیس کمیته داوران بوده. باشگاه رئال با انتشار این کلیپ روابط را با داور بازی امشب خرابتر کرده است.
او تابهحال ۶بار الکلاسیکو را قضاوت کرده که سهم رئال و بارسا، هر کدام ۳برد بوده است.
این داور 35بار برای رئالمادرید سوت زده که 23برد، 7مساوی، 5شکست برای مادریدیها به ثبت رسیده و در این بازیها 56کارت زرد و 3کارت قرمز هم از جیبش خارج کرده است. او برای بارسلونا 34بار قضاوت داشته و برای این تیم خوشیمنتر بوده؛ 26برد، 2مساوی و 6باخت اما 70کارت زرد و یک کارت قرمز به بازیکن 2کارته.
تفاضل گل بارسلونا مثبت23 و تفاضل گل رئالمادرید مثبت14 است. رئال تنها با پیروزی با اختلاف 5گل در زمین خودی صدرنشین خواهد شد. چون هنوز فصل به پایان نرسیده، نتایج بازیهای رودررو فعلا در جدول مورد محاسبه قرار نمیگیرد و تفاضل گل تعیینکننده است.
اگر رئال نبازد، به رکورد 43بازی بدون شکست پیاپی در لالیگا میرسد؛ رکوردی که در اختیار همین بارسا با مربیگری والورده و انریکه است. رئال از 25سپتامبر2023 و شکست 3بریک مقابل اتلتیکومادرید، در لالیگا بازنده نبوده؛ 31برد و 11تساوی. بارسا بین سالهای 2017 تا 2018 بردهای بیشتری داشت؛ 34برد و 9مساوی.
مادرید اخیرا یک رکورد عالی در برابر بارسلونا داشته و در هر 4بازی اخیر خود در تمام رقابتها پیروز شده است. اگر رئالیها امشب هم برنده باشند، برای دومینبار در 59سال گذشته (بین سالهای 2020 و 2022) این کار را انجام دادهاند.
آنچلوتی میتواند پس از میگل مونیوس بین سالهای 1962تا 1965 (7برد) و پپ گواردیولا بین سالهای 2008 تا 2010 (5برد) سومین مربیای باشد که حداقل 5 الکلاسیکوی پیاپی را برده است.
رئال در ورزشگاه برنابئو و در 4بازی از 5دیدار اخیر خود با بارسا پیروز شده (یک شکست) و 2بازی آخر را برده. رئالیها از زمان 4برد متوالی بین سالهای 1988 و 1991 هرگز در 3 الکلاسیکوی خانگی برنده نبودهاند؛ دورهای که در آن 3بار از 4دوره، قهرمان لالیگا شدند.
2گل رئال به دورتموند توسط واسکس و رودیگر زده شد. حالا 19.4درصد از گلهای فصل رئال توسط مدافعان ثبت شده است.
وینیسیوس که احتمالا بعد از این بازی توپ طلای اروپا را میبرد، در الکلاسیکوهای اخیر هم خوش درخشیده. وینی جونیور در 4بازی اخیر خود در الکلاسیکو در تمامی رقابتها روی 7گل تأثیر داشته؛ 5گل و 2پاسگل. او در 17بازی مقابل بارسلونا، 7گل به ثمر رسانده و بارسا پس از والنسیا (8) دومین حریف محبوب این بازیکن محسوب میشود. او در 35بازی لیگ قهرمانان 20گل و 15پاسگل دارد.
آمار کیلیان امباپه مقابل بارسلونا بد نیست؛ 4مسابقه، 6گل و یکهتتریک.
مخلوطی از اسپانیا و آلمان
بارسا با مربی آلمانی قابلمقایسه با بارسلونای ضعیف ژاوی نیست. بارسا در 10بازی اول لیگ با فلیک 65بار حریف خود را در آفساید گرفتار کرده که با اختلاف قابل توجهی در 5لیگ بزرگ اروپا بیشترین است؛ 6.5در هر بازی و بیش از دوبرابر میانگین فصل گذشته در لالیگا (3.1).
تیم فلیک پرس میکند؛ از دقیقه یک تا 90. حریفان بارسلونا بهطور میانگین تنها 2.8در هر بازی میتوانند 10پاس یا بیشتر ردوبدل کنند. این رقم در فصل پیش 5بود.
فشار و پرس تنها برای موقعیت گلزنی نیست بلکه برای ایجاد مزاحمت در بازیسازی تیم حریف هم هست. تنها 6درصد پرسها منجر به گل شده است.
هافبکها و مدافعان بارسا در این فصل پاسهای متعدد بین خود میدهند و سپس یکی از آنها، توپ بلندی را به کنارهها برای رافینیا یا یامال میفرستد. این فرمول موقعیتسازی این تیم است.
تیم فلیک دوندهتر از قبل است. برای مثال آنها در برد 4 بر یک هفته پیش برابر بایرن مونیخ، 28کیلومتر بیش از شکست 8 بر 2 مقابل همین تیم دویدند.
بارسلونا تیمی است که به نتیجه تساوی اعتقادی ندارد. آنها 26بازی متوالی در همه رقابتها را بدون تساوی پشتسر گذاشتهاند؛ شامل 21برد و 5شکست از ماه مارس. بارساییها اگر امشب هم مساوی نکنند، با طولانیترین روند بدون مساوی تاریخ خود که از اکتبر2005 تا مارس2006 تحت هدایت فرانک رایکارد بهدست آمد، مساوی خواهند کرد. رایکارد در آن مدت 24برد و 3شکست بهدست آورده بود.
در الکلاسیکوهای لالیگایی هم برتری از آن رئال است؛ 79پیروزی و 304گل زده برای رئال و 74برد و 301گل برای بارسا و 35تساوی.
در الکلاسیکوهای رسمی شنبهها 28بار بارسا و 26بار رئال برنده بودهاند و 13بازی هم مساوی تمام شده. بارسا شنبهها گلزنتر است؛ 104گل در برابر 98گل.
تا به امروز بارسا و رئال در 257 الکلاسیکوی رسمی به میدان رفتهاند که سهم بارسلونا 100پیروزی و سهم رئالمادرید 106پیروزی بوده و 51مسابقه هم با نتیجه مساوی تمام شده؛ 419گل برای بارسا و 436گل برای رئال.
از سال2020، بارسلونا 10بازی از 14 الکلاسیکوی رسمی را با شکست پشت سر گذاشته و 4تا را برده است؛ به همان اندازهای که در 39رویارویی قبلی به رئال باخته بود؛ از زمانی که گواردیولا نخستین برد الکلاسیکویی خود را به دست آورد و بارسا تا سال2020 در 19بازی برنده بود و 10شکست و 10تساوی بهدست آورد.
البته اگر بازیهای غیررسمی و دوستانه را حساب کنیم، بردهای بارسا خیلیخیلی بیشتر است؛ 25برد در برابر 6شکست و 12مساوی.
بارسا در الکلاسیکوهای خارج از خانه 32بار برنده بوده و 24مساوی گرفته و 72بار شکست خورده؛ 173گل زده و 270گل خورده.