بابای مدرسه کم داریم
مشکل کمبود 40هزار سرایدار برای مدیران مدارس دولتی دردسرساز شده و آنها در آگهیهای اینترنتی دنبال نیروی نظافتچی مدرسه
لیلا شریف-روزنامهنگار
چند روز پیش خبری در فضای مجازی و رسانههای رسمی داغ شد مبنی بر اینکه مدیر مدرسهای، شرط ثبتنام دانشآموزی را انجام نظافت از سوی مادر دانشآموز گذاشته است؛ خبری که جزئیات منتشرشده پس از آن نشان داد اجباری در کار نبوده و مدیر مدرسه از آن مادر (طی یک فرایند همراهی و کمک طولانیمدت به او و فرزند دانشآموزش) چنین درخواستی که البته در اوج بیسلیقگی بوده داشته است. در این میان، مدیر مدرسه متهم برکنار شد اما کسی به این موضوع نپرداخت که ریشه این درخواست چه بوده است؟ داستان برمیگردد به کمبود 40هزار نیروی سرایدار یا همان بابای مدرسه که کار نظافت و نگهبانی از مدرسه را به شکل روزانه بهعهده داشته و حالا مدیران بهدلیل نبود آن، یا باید نظافت مدرسه که با سلامت دانشآموزان ارتباط مستقیم دارد را رها کنند یا باید با همکاری والدین آن را انجام دهند.
مسئلهای به نام نظافت
اینها روایت چند مدیر مدرسه دولتی است که علاوه بر دست و پنجه نرمکردن با کمبودهای مدرسه، بهخصوص کمبود معلم باید درباره نبود سرایدار و بابای مدرسه همفکری کنند.
«تا چندسال پیش اگر کمبود معلم داشتیم و باید پلههای اداره را بالا و پایین میرفتیم که به آقا یا خانم مدیر منابع انسانی بگوییم چند کلاس مدرسه ما بدون معلم مانده، حالا باید دنبال نیروی سرایدار و خدماتی باشیم و به همه التماس کنیم که برای ما نیرو بفرستید که نظافت و امنیت مدرسه در خطر است.»
دستبرد به مدرسه
«نبود سرایدار در مدرسه تنها محدود به کثیف ماندن کلاسهای درس نیست و مسئلهای مانند امنیت مدرسهها را هم دربرمیگیرد.» «وقتی مدرسه سرایداری ندارد که در آنجا سکونت داشته باشد و از اموال مدرسه محافظت کند، امکان دزدی و حتی کارتنخوابی در کنار آن بالا میرود؛ مخصوصا در محلههایی که فقر و بحرانهای اجتماعی مثل اعتیاد و کارتنخوابی زیاد است و این چهره اطراف مدرسه را زشت و محیط را برای عبور و مرور دانشآموزان ناامن میکند.» «من برای اینکه از مدرسه سرقت نشود، مجبورم چراغهای خانه کوچک سرایدار را الکی روشن کنم تا مردم نفهمند که شبها کسی در مدرسه نیست و حتی مجبور شدم با پول شخصی خودم مدرسه را مجهز به دوربین مداربسته کنم.»
نکاتی از زبان سخنگوی وزارت آموزشوپرورش
برای بررسی آخرین وضعیت «باباهای مدرسه» در مدارس کشور میتوان بهگفتههای علیفرهادی، سخنگوی آموزش و پرورش تکیه کرد. او به 2نکته مهم پاسخ داده است.
چرا کمبود سرایدار بهوجود آمد؟ در سالهای گذشته، بخشی از نیروهای موجود پس از دریافت مدرک کارشناسی و بالاتر به مشاغل اداری و آموزشی منتقل شدند و به جای آنها نیروی جدیدی جذب نشد.
برای حل مشکل چه کارهایی انجام شد؟ آموزش و پرورش در حال مذاکره با سازمان اداری و استخدامی است.
پای آگهیهای استخدام به دیوار باز شد
شاید عجیب باشد اما مدیرهای مدرسه در جستوجوی سرایدار مدرسه دست به دامان دیوار هم شدهاند، فقط کافی است کلمه «سرایدار مدرسه» را در این سایت جستوجو کنیم تا با آمار بالای آگهی سرایدار برای مدرسه روبهرو شویم. ماجرا وقتی پیچیدهتر میشود که بسیاری از این آگهیها برای 48ساعت گذشته هستند. یک مدرسه در منطقه18 برای توضیح آگهی استخدام سرایدار نوشته است:«یک سرایدار با حداقل یک سال سابقه، 12میلیون تومان حقوق از ساعت7تا18 نیاز است.» این در حالی است که چنین روشی برای استخدام سرایدار برای مدرسهای که دانشآموزان خردسال و نوجوان در آن حضور دارند خطرناک است، چون فرد سرایدار باید حداکثر صلاحیت اخلاقی و رفتاری را برای حضور در مدرسه داشته باشد.