حل کمهزینه و سریع مشکل گاز در شمال شرقی کشور، ارتباط مستقیمی با تبادل گازی با ترکمنستان دارد و اکنون با واردات و سواپ گازی روزانه 20میلیون مترمکعب با این کشور، ضمن فراهم آمدن ظرفیتی برای تجارت دوجانبه، گام بزرگی نیز برای حل مشکل گازی برداشته شده است.
بهگزارش همشهری، ناسازگاری گاهوبیگاه ترکمنستان به بهانههایی نظیر افزایش نیاز داخلی گاز یا اختلاف در حسابوکتاب و پرداختها با ایران، همواره عامل مهمی در به هم خوردن مبادلات گازی با این کشور بوده؛ اما در دوره جدید، ضمن تسویه حسابوکتاب گازی ایران و ترکمنستان، قرارداد سواپ گازی نیز با این کشور منعقد شده که آن را متعهد به عرضه مستمر گاز خواهد کرد. همزمان به میزان سواپ گازی، واردات گاز این کشور نیز برای تأمین نیاز مناطق شمالی کشور در دستور کار قرار دارد و انتظار میرود بدون اختلال ادامه پیدا کند.
احیای رابطه گازی
بهگفته مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، هماکنون روزانه ۱۰میلیون مترمکعب گاز از ترکمنستان وارد و ۱۰میلیون مترمکعب دیگر نیز بهمنظور سواپ دریافت میشود. رضا نوشادی به ایلنا میگوید: با اجرایی شدن برنامه واردات ما گاز را دریافت و هر هدفی که به لحاظ اقتصادی تعریف شده و همچنین بر پایه پازل ژئوپلیتیک منطقه مورد استفاده قرار میگیرد؛ اما در مورد سواپ مجبوریم هدف کشوری که گاز را به ما تحویل میدهد را نیز اجرایی کنیم یعنی گاز را به همان میزان که تحویل میگیریم از نقطه دیگر تحویل دهیم. او میافزاید: در برنامه تجارت گازی با ترکمنستان ابتدا موضوع سواپ ۵ میلیون مترمکعبی مطرح بود که در پی آن یک رابطه تخریبشده؛ احیا شد و اکنون با اجرایی شدن واردات گاز از این کشور به نقطه اوج خود میرسد.
تجارت صبورانه
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران معتقد است: روابط تجاری با ترکمنستان مسیر منطقی خود را با صبوری و مدارا طی میکند؛ شرکت گاز بخش قابلتوجهی از مطالبات گازی این کشور را پرداخت کرده و اصل مطالبات تسویه شده و رابطه تخریب شده نیز احیا شده است. نوشادی درباره نحوه پرداخت پول واردات گاز گفت: شرکت ملی گاز ایران بخشی از منابع را از محل سواپ و ترانزیت و بخشی را از محل گازی که به صنایع و پتروشیمیها میدهد، پرداخت میکند.
ظرفیت مبادلات گازی با ترکمنستان
وزیر نفت، 2روز پیش، پس از دیدار با رئیس کنسرسیوم دولتی ترکمنگاز از امضای قرارداد گازی میان ایران و ترکمنستان خبر داد و گفت: براساس این قرارداد واردات روزانه ۱۰میلیون مترمکعب گاز از ترکمنستان در همین ماه آغاز میشود. بهگفته جواد اوجی، ترکمنستان چهارمین کشور دارنده منابع گازی جهان است و ایران همظرفیت دریافت روزانه ۴۰ تا ۵۰ میلیون مترمکعب گاز را بهمنظور واردات و انتقال در مرزهای خود دارد، ازاینرو بنا داریم سهم تجارت گازی را افزایش دهیم. او همچنین اعلام کرد که بدهی گازی ۱.۶میلیارد دلاری به ترکمنستان تسویه شده و با واردات گاز از ترکمنستان شاهد تقویت فشار شبکه گازی در شمال شرق کشور خواهیم بود.
جزئیات سواپ گاز با ترکمنستان
در همینه زمینه :