خشم خورشید
شرارههای خورشیدی زمین را بمباران میکنند و این داستان همچنان ادامه دارد. خورشید شنبه هفته گذشته رگبار تقریباً بیوقفهای از شرارههایش، ازجمله 9شراره قدرتمند کلاس M را منتشر کرد.
تعدادی از این شعلههای کلاس M که شعلههایی قدرتمند هستند، به همان ناحیه لکههای خورشیدی غولپیکر معروف به AR3311نسبت داده شدهاند که به آرامی به سمت زمین میچرخد.
AR3311 با یک لکه خورشیدی عظیم دیگر به نام AR3310ملحق میشود که مسئول شعله عظیم خورشیدی در 16مه (26اردیبهشت) بود که باعث خاموشی گسترده رادیویی شد.
شرارههای خورشیدی زمانی ایجاد میشوند که انرژی مغناطیسی در جو خورشید جمع و در یک انفجار شدید، تابش الکترومغناطیسی آزاد میشود. آنها براساس اندازه به گروههای الفبایی دستهبندی شدهاند که کلاس ایکس (X-class) قدرتمندترین آنهاست. سپس شرارههای کلاس M هستند که 10برابر کوچکتر از شرارههای کلاس X هستند و بعد از آن، شرارههای کلاس C، کلاس B و در نهایت شرارههای کلاس A قرار میگیرند که برای داشتن تأثیر قابلتوجه روی زمین، بسیار ضعیف هستند.
در هر کلاس، اعداد از یک تا 10(و فراتر از آن، برای شرارههای کلاس X) قدرت نسبی یک شراره را نشان میدهند. قویترین شراره شنبه گذشته، M5.3بود.
مجموعهای از خاموشیهای رادیویی موج کوتاه توسط انبوهی از شرارهها ایجاد شدهاند که پالس قوی پرتوهای ایکس و تشعشعات فرابنفش شدید را به سمت زمین میفرستند. بهوسیله حرکتی با سرعت نور، تشعشعات در کمتر از 8دقیقه به زمین میرسند و لایه بالایی جو زمین (ترموسفر) را یونیزه میکنند و باعث خاموشی امواج کوتاه رادیویی در زمان برخورد میشوند.فعالیتهای خورشیدی بهعنوان بخشی از چرخه 25خورشیدی در حال افزایش است که دانشمندان پیشبینی میکنند در سال 2025به اوج خود میرسد.