• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
چهار شنبه 26 بهمن 1401
کد مطلب : 185645
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/j28Ev
+
-

پایان بزن دررو

روایت از پاسخ های تحقیرآمیز ایران

گزارش
پایان بزن دررو

حمیدرضا بوجاریان-روزنامه‌نگار

گرچه سابقه تحقیر کردن ملت ایران به پیش از انقلاب اسلامی می‌رسد  و مسئولان و سردمداران حکومت‌های قبل از انقلاب هرگز پاسخی به توهین‌ و تحقیری که از سوی این کشورها علیه ایران و ایرانی می‌شد، ندادند، اما با وقوع انقلاب اسلامی پاسخ‌های کوبنده‌ای به این رویه تاریخی و تلخ علیه ملت ایران داده شد. در گزارش پیش‌رو به بخشی از پاسخ‌های متقابل ملت ایران به تحقیرهایی که علیه ملت روا داشته شد، پرداخته‌ایم.

1357/ تحقیر هایزر

همزمان با ورود امام(ره) به تهران، ژنرال هایزر که مقدمات کودتا در تهران را برای بازگشت سلطنت برعهده گرفته بود، دستور اجرای عملیات نظامی و قتل امام و انقلابیون را صادر کرد. قرار می‌شود نیروهای نظامی با چتر به محل اقامت امام یورش برده و ایشان را به قتل برسانند. یگان‌های نظامی دستور را دریافت می‌کنند، اما انقلابیون از طرح کودتا مطلع شده و امام خطاب به مردم از آنان می‌خواهد در 22بهمن به خیابان بیایند. با حضور گسترده مردم و سنگربندی خیابان‌ها، دفتر نخست‌وزیری و ستاد ارتش و مراکز دولتی دیگر در اختیار مردم قرار می‌گیرد و طرح کودتا اجرا نشده شکست می‌خورد. هایزر با ناامیدی از به نتیجه رسیدن طرحش شبانه ایران را ترک می‌کند و نخستین شکست نظامی آمریکا در ایران و تحقیر این کشور به‌دست مردم رقم می‌خورد.

1358/ تحقیر جاسوس‌ها در لانه

هنوز چند‌ماه از پیروزی انقلاب اسلامی نگذشته است و سفارت آمریکا با تصور اینکه مانند گذشته می‌تواند در امور داخلی ایران مداخله داشته باشد، این رویه را آغاز می‌کند.
در مدت 9‌ماه بین ‌22بهمن‌ 1357تا 13آبان‌ 1358، انواع‌ و اقسام‌ حرکت‌های‌ توطئه‌آمیز در سراسر کشور، علیه‌ انقلاب‌ با هدایت سفارت آمریکا در تهران شکل‌ گرفت‌. پیش‌ از آن‌ امام‌ در تمامی‌سخنرانی‌های خود‌، مردم را به‌ هوشیاری‌ برابر آمریکا فرامی‌خواندند. همین‌ هشدارها، باعث‌ شد دانشجویان پیرو خط ایشان در اقدامی انقلابی وارد سفارت آمریکا شوند و اسناد و مدارک جاسوسی این مرکز علیه ایران را افشا کنند. این اقدام موجب تحقیر دولت آمریکا شد. مذاکرات گسترده بین‌المللی برای آزاد کردن جاسوسان نیز با پاسخ منفی ایرانیان روبه‌رو شد و جاسوسان آمریکایی 444روز در ایران تحت بازداشت بودند.

1359/ تحقیر عملیات طبس

چند ‌ماه از دستگیری جاسوسان آمریکایی در سفارت این کشور در تهران می‌گذرد. تلاش‌ها و تهدیدهای آمریکایی‌ها برای نجات جاسوسان خود از دست انقلابیون به نتیجه نمی‌رسد. براساس طرحی که سرانجام در5 اردیبهشت‌ماه سال 59 اجرا می‌شود، نیروی ویژه دلتا فورس در قالب چند فروند بالگرد و هواپیما حمله به سفارت برای نجات جاسوسان خود را در دستور کار قرار می‌دهد. عوامل نفوذی نیز با زمینه‌سازی شرایط لازم برای ورود آمریکایی‌ها بدون اینکه رادارهای مرزی آنها را رصد کنند، فراهم می‌کنند. بالگردها در صحرای طبس فرود می‌آیند. با وقوع توفان شن، یک بالگرد با یک هواپیما برخورد می‌کند و تعدادی سرباز آمریکایی کشته می‌شوند. با از بین رفتن بالگردها عملیات ناکام می‌ماند و نیروهای آمریکا مجبور به ترک کشور می‌شوند. شکست دوباره عملیات نظامی آمریکایی‌ها‌ به فاصله کوتاهی بعد از انقلاب منجر به تحقیر رئیس‌جمهور وقت آمریکا می‌شود.

1359/ تحقیر صدام و هم‌پیمان‌های بین‌المللی

در شرایطی که انقلاب روزهای حساس و پرفراز و نشیبی را می‌گذراند و غرب و در رأس آن آمریکا تلاش می‌کرد با انجام کودتاهای مختلف و نیز ترور مقامات انقلاب آن را تضعیف کند، اما در این راه به نتیجه نمی‌رسد. چندی بعد از آغاز جنگ، در نهایت برژینسکی، مشاور امنیت ملی رئیس‌جمهور وقت آمریکا حمایت این کشور از صدام حسین برای ادامه حمله به ایران را تأیید می‌کند. حمایت بین‌المللی از صدام علیه ایران آغاز می‌شود. با این حال، ایران در طول جنگ به پیروزی‌های پی‌درپی می‌رسد و نیروهای ایرانی عملا موفق به شکست صدام می‌شوند. با مقاومت ایران و دفاع 8ساله، آمریکایی‌ها بار دیگر در عرصه بین‌المللی تحقیر می‌شوند و برخلاف تصور آنان، انقلابی که باید با جنگ سرنگون می‌شد هر روز قوی‌تر از روز قبل شد.

1362/ تحقیر تحریم تسلیحاتی

سال1362 و در بحبوحه جنگ عراق علیه ایران، درحالی‌که کشورهای غربی و آمریکایی انواع سلاح‌ها را در اختیار صدام قرار می‌دادند تا با استفاده از آنها بتواند در جنگ به پیروزی برسد، ایرانیان به‌سختی قادر به تامین سلاح و مهمات مورد نیاز برای پاسخگویی به تجاوز صدام بودند. حتی خوش‌بین‌ترین طرفدار نظام اسلامی هم باور نمی‌کرد ایران بعد از پایان جنگ، از ایران قبل از آغاز جنگ در ساخت تسلیحات نظامی موردنیاز خود به ‌خودکفایی بیشتری رسیده باشد. در سال‌های بعد از جنگ تحمیلی نیز، ایران به درجه‌ای از قدرت و توانمندی نظامی رسیده است که «ژرژ مالبرونو»، گزارشگر روزنامه فیگارو گفته است: «ایرانی‌ها به رکوردهای فنی دست یافته‌اند که تنها شمار اندکی از کشورها آن را در اختیار دارند.» موفقیتی که به وضوح سیاست تحریم تسلیحاتی آمریکا و غرب را ناکارآمد کرده و موجب تحقیر دوباره غربی‌ها از سوی ملت شده است.

1386- 1383/ تحقیر نظامیان ملکه

6نظامی انگلیسی سال 1383و در جریان اشغال عراق، وارد آب‌های ایران شدند. نیروی دریایی سپاه  این افراد را بازداشت کرد. نظامیان دستگیر شده با دست‌های روی سر گذاشته شده از نیزارهای ساحلی آبادان به مراکز نظامی مربوط منتقل شدند. تصاویر نظامیان دستگیر شده نشان می‌داد آنان روحیه خود را باخته و در گوشه‌ای از اتاق گریه می‌کنند. مخابره این تصاویر به دنیا سبب تحقیر گسترده نیروهای نظامی سلطنتی انگلیس شد و مسئولان انگلیسی خواستار بازگرداندن این نیروها به کشور خود شدند. این اتفاق سوم فروردین 1386نیز دوباره تکرار می‌شود. 15نظامی انگلیسی بعد از ورود به آب‌های ایران دستگیر می‌شوند  طرف انگلیسی با لحنی تند، خواهان آزادی آنان می‌شود. ایران تأکید می‌کند که تنها با عذرخواهی ملوانان آزاد می‌شوند و انگلیس از ایران عذرخواهی می‌کند. ایران نیز نظامیان انگلیسی را راهی خانه‌شان می‌کند و اینگونه اقتدار خود و تحقیر طرف مقابل را به رخ می‌کشد.

1390/ تحقیر  پهپاد آمریکایی

شبکه وسیع راداری ایران مدت‌هاست تحرکات پهپادهای بدون سرنشین آمریکا را در منطقه رصد می‌کند. طرف آمریکایی نیز این را می‌داند، اما باور دارد که ایرانیان قادر به رهگیری پهپادهای پیشرفته آنان نیستند و به این دلیل، با این ریزپرنده‌ها می‌توانند به‌سادگی در ایران جاسوسی کنند. 13آذر یک فروند از همین ریزپرنده‌ها از نوع «لاکهید مارتین» برای کار شناسایی و جاسوسی وارد فضای هوایی کشور می‌شود. این پرنده دارای پیشرفته‌ترین فناوری در زمان خود است و از این‌رو با خیالی آسوده به عمق 225کیلومتری کشور نفوذ می‌کند. ناگهان ارتباط این پرنده جاسوس با مرکز قطع می‌شود و ایرانیان اعلام می‌کنند توانسته‌اند مدرن‌ترین پرنده جاسوسی آمریکا را سالم و بدون اینکه آسیبی ببیند در اختیار خود درآورند. از دست رفتن این ریزپرنده جاسوس آن هم به‌دست کشوری که در جنگ حتی قادر به تهیه سیم خاردار نبود، سبب تحقیر ارتش آمریکا و فناوری‌ای شد که به آن افتخار می‌کرد.

1394/ تحقیری که اشک آمریکایی‌ها را درآورد

22دی‌ماه 94، ناوچه آمریکایی وارد آب‌های سرزمینی ایران می‌شود و دریادلان سپاه با کمترین امکانات 10نظامی مسلح آمریکایی را دستگیر می‌کنند. خبر مثل بمب منفجر و عکس‌العمل‌ طرف آمریکایی آغاز می‌شود. در گام نخست مسئولان آمریکایی با تهدید ایرانی‌ها، خواهان آزاد شدن افراد متجاوز به کشور می‌شوند. صحنه دست‌های پشت سر سربازان آمریکایی که به نشان تسلیم بالا برده شده به جهان مخابره می‌شود و موجی از شادی را میان مردم برمی‌انگیزد. مقامات آمریکایی در ابتدا ادعا کردند که قایق به سبب نقص فنی موتور و کمی بعد اعلام کردند که نیروهایشان به‌دلیل اشتباه در مسیریابی، وارد آب‌های ایران شده‌اند. نکته مهم در این اتفاق، گریه برخی دستگیر‌شدگان است که بازتاب زیادی پیدا می‌کند. تصویر تسلیم شدن این افراد منجر به تحقیر ارتش اول جهان، آن هم به‌دست نیروهای سپاه شد.

1397 /تحقیر تحریم هوایی

افزایش درآمدهای نفتی، شاه را متقاعد کرده بود که در قالب نوسازی ارتش دست به خرید گسترده تجهیزات نظامی ازآمریکا بزند. این رویکرد کارخانه‌های اسلحه‌سازی آمریکا را رونق داد. برای استفاده از سلاح‌های آمریکایی‌، مستشاران نظامی آمریکا با حضور در ایران و تحقیر افسران ایرانی تلاش می‌کردند دست بالای خود و وابستگی ارتش را به آمریکا یادآوری کنند. با وقوع انقلاب، مستشاران نظامی آمریکا معتقد بودند ایرانیان قادر به استفاده از تجهیزات آمریکایی نیستند. با این حال، سال 97 روبن اف جانسون، کارشناس سرشناس هواپیماهای جنگی در ماهنامه Combat Aircraft در تحلیلی از موقعیت نیروی هوایی ایران اذعان کرد: نیروی هوایی ایران بیش از ۳۵سال درگیر آماده‌سازی ناوگان آمریکایی فرسوده بود. حال نیروهای مسلح ایران در پی به‌دست آوردن سامانه‌های نوین نظامی به‌ویژه جنگنده‌های جدید هستند. بر این اساس، ایران از پس مشکل فرسایش تدریجی و طبیعی اثرگذار بر تجهیزات آمریکایی خود برآمده است.

1398/ آسمان مال ایران

اولریخ فرانک، عضو اندیشکده «شورای اروپایی روابط خارجی» که به‌صورت ویژه بر پهپادها و پرنده‌های بدون سرنشین متمرکز است، ساقط‌شدن پهپاد فوق‌سری و گران‌قیمت گلوبال هاوک در اواسط سال ۲۰۱۹ را «رخدادی مهم» توصیف کرد و نوشت: «چرا این ساقط کردن یک پهپاد ‌تریتون/گلوبال هاوک ایالات‌متحده توسط ایران از دید یک متخصص پهپادی «رخدادی بزرگ» است؟ اولا،گلوبال هاوک بزرگ‌ترین پهپاد جهان است. داریم درباره یک «اطلاعات‌خور» پرنده صحبت می‌کنیم که پر است از تجهیزات با فناوری بالا. این سیستم فوق‌العاده گرانی است و ثانیا، این پهپاد مشخصا طوری طراحی شده تا غیرقابل نفوذ باشد؛ چراکه در ارتفاع فوق‌العاده بالا پرواز می‌کند؛ به همین دلیل از دست‌دادن یک ‌تریتون/ گلوبال هاوک خسارت زیادی به ایالات‌متحده می‌زند.» انهدام این پهپاد درست در زمانی که سردمداران آمریکایی از قدرت برتر خود در منطقه سخن می‌گفت موجب تضعیف و تحقیر مسئولان ارشد نظامی آمریکایی از سوی رسانه‌های این کشور شد که چگونه ایران توانسته است این پهپاد را ساقط کند.

ورود به حیاط خلوت آمریکا

آمریکایی‌ها که در چند دهه گذشته عادت به حضور نظامی در منطقه و دخالت در امور داخلی کشورها داشته‌اند هرگز تصور نمی‌کردند کشوری که 44سال است ازسوی آنان با شدیدترین و بی‌سابقه‌ترین تهدیدها و تحریم‌های سیاسی، نظامی و اقتصادی روبه‌رو است بتواند با حضور در حیاط خلوت آن عملا جلوی چشمانشان این کشور را تحقیر کند. ماجرای این اتفاق به 2 سال قبل در سال 99 بازمی‌گردد. آمریکایی‌ها که با قلدری تلاش کردند در قالب کودتای نظامی و سیاسی دولت مردمی ونزوئلا را ساقط کنند، با حمایت مردم این کشور از دولت کاراکاس موفق به انجام این اقدام نمی‌شوند. از این رو، آمریکایی‌ها تصمیم به تحریم صنعت پالایشگاهی و نفتی ونزوئلا می‌گیرند.
با این اقدام پالایشگاه‌های ونزوئلابه‌دلیل مشکلات فنی یکی پس از دیگری از فعالیت باز می‌ایستند و دولت این کشور با چالش تامین سوخت روبه‌رو می‌شود. در چنین ایامی،ایران  با حمایت از ونزوئلا و در اقدامی جسورانه بیش از یک و نیم میلیون بشکه نفت را از بنادر خود در جنوب کشور بارگیری کرده و به مقصد ونزوئلا اعزام می‌کند.
 در این عملیات ایران 5نفتکش خود را به سواحل ونزوئلا که به سواحل آمریکا نزدیک است می فرستد. آمریکایی‌ها درطول این مدت بارها تهدید می‌کنندکه جلوی رسیدن این نفتکش‌ها را به مقصد می‌گیرند. حتی ناوهای جنگی آمریکا به حالت آماده‌باش در می‌آیند. با این حال، تمامی کشتی‌ها در زمان مقرر و به‌رغم کارشکنی‌های انجام‌شده و تهدید خدمه کشتی‌ها به مقصد رسیدند و عملا خط ارتباطی تجاری میان ایران و ونزوئلا که هر دو از سوی آمریکا تحریم شده بودند برقرار می‌شود.
با این اقدام عملا تحریمی که آمریکا فکر می‌کرد باید مؤثر باشد حتی در حیاط‌خلوت خودش نیز نادیده گرفته شد و عملا «نه» بزرگی به تحریم و تهدید آمریکا از سوی 2 دولت دوست ایران و ونزوئلا گفته شد.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید
در همینه زمینه :