پاییز خشک ایران
رئیس مرکز ملی خشکسالی: امیدمان به زمستان است
بحران کمآبی امسال بیش از گذشته خود را به رخ میکشد و در تازهترین اتفاق مشخص شده است که آبان ماه امسال هم خبری از بارش کافی باران وجود ندارد. حتی براساس نقشههای هواشناسی، مشخص شده است که پاییز ایران تا آغاز زمستان، کمبارش و خشک میماند و بدینترتیب ایران خشکترین پاییز خود را پشت سر میگذارد.
همین دیروز احد وظیفه رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی کشور به خبرگزاری مهر گفت که میانگین بارشها در کل کشور طی مهرماه سالجاری نسبت به میانگین بلندمدت کمتر بود و بدینترتیب با پاییز خشک و کمبارش بهویژه در آبانماه مواجه هستیم.
ایران مهر ماه پاییزی را هم بدون بارش مناسب پشت سر گذاشته است و بهگفته کارشناسان هواشناسی، از ابتدای مهرماه تاکنون بهجز در نوار شمالی و منتهیالیه جنوب شرق کشور سایر نقاط کشور بدون بارندگی سر کردند.
احد وظیفه گفته است که از ابتدای مهرماه تاکنون بهطور متوسط 2.4میلیمتر بارندگی در کشور رخ داد که این میزان در دوره بلندمدت 5.3میلیمتر است. بنابراین میانگین بارندگیها در کل کشور کاهش قابل ملاحظهای نسبت به بلندمدت داشته و تقریبا در غالب مناطق کشور از جنوب البرز تا مناطق مرکزی و شرق کشور بهجز خراسان شمالی و نوار شمالی کشور بارندگی رخ نداده یا اگر هم بارش اتفاق افتاده، بسیار ناچیز بوده است.
رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی کشور گفته است: نوار شمالی کشور بیشترین بارندگیها را طی مهرماه دریافت کرده و هرچند که مقدار بارندگیها در استانهای واقع در نیمه شمالی و نوار شمالی کشور بیشتر از سایر مناطق بوده، اما خطه شمال نیز شرایط مطلوبی نداشته و مقدار بارندگیها در استانهای گیلان و مازندران کمتر از حد نرمال بوده است. بدتر آن که استان مازندران طی یکماه گذشته تقریبا نصف بارش بلندمدت را دریافت کرده است.
بهگفته وظیفه، با توجه به شرایط اقلیم کشور، بارندگیها طی مهرماه عمدتا محدود به نوار شمالی کشور شد. بارندگی در استانهای حاشیه البرز ازجمله تهران، زنجان و سمنان نیز کمتر از حد نرمال بوده. به این معنا که میزان بارندگی در استان تهران از ابتدای پاییز تاکنون 0.7میلیمتر بوده. درحالیکه این استان در بلندمدت 7.3میلیمتر بارش دریافت میکرده است. الگوهای پیشبینی وضعیت هواشناسی مشخص کرده که آبانماه بسیار خشک و کمبارش پیش روی ایران است و این وضعیت حداقل تا آذرماه تداوم خواهد یافت. بارندگی آبانماه بهشدت کمتر از نرمال خواهد بود و وضعیت بارندگی آذرماه نیز امیدوارکننده نیست.
رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی امیدوار است که با عبور از آذرماه و با آغاز فصل زمستان، شرایط متحول شود و بارش در کشور به حد نرمال برسد. بهگفته احد وظیفه، بهنظر میرسد براساس پیشبینیها، زمستان امسال به وضعیت نرمال برسیم، اما زمستان پربارشی نخواهیم داشت و زمستان1400 نیز به کمبارشی گرایش دارد.
رئیس مرکز ملی خشکسالی سازمان هواشناسی میگوید: حدود ۴۵درصد بارندگی فلات ایران مربوط به بارشهای 3 ماه زمستان است؛ بنابراین اگر بارندگیها طی زمستان امسال در حد نرمال باشد میتوان امیدوار بود که حدود ۴۰ تا ۴۵درصد بارندگی سالانه را دریافت کنیم و خشکسالی امسال بهشدت سال گذشته نخواهد بود.
وظیفه دمای پاییزی کشور را حدود 0.5 تا یکدرجه سانتیگراد بالاتر از حد نرمال اعلام کرد و گفت: میانگین دمای کل کشور از ابتدای مهرماه تاکنون 0.9درجه سلسیوس بیش از نرمال بوده اما پیشبینی میشود که تا اواسط هفته آینده، دما در تمام نقاط کشور به استثنای نوار جنوبی و جنوب شرق حدود یک تا ۴درجه کمتر از بلندمدت باشد. همچنین هفته آینده نیز دما بهویژه در نیمه شرقی کمتر از حد نرمال خواهد بود و در نیمه غربی در شرایط تقریبا نرمال قرار میگیرد؛ بنابراین انتظار میرود طی 4 تا 5 هفته آینده کشور بهلحاظ دمایی در شرایط نرمال قرار بگیرد.