• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
شنبه 20 شهریور 1400
کد مطلب : 140142
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/9rwj8
+
-

6شهر و 210روستای کهگیلویه و بویراحمد درگیر با تنش آبی

گزارش
6شهر و 210روستای کهگیلویه و بویراحمد درگیر با تنش آبی

فاطمه میرزایی- خبرنگار

کهگیلویه و بویراحمد معمولا بارش آبی حدود 3برابر میانگین کشوری دارد، اما این استان هم مانند سایر مناطق امسال با کاهش 40درصدی باران مواجه شد؛ مسئله‌ای که نه فقط تابستانی سخت را رقم زد، بلکه نگرانی‌ها از استمرار آن در پی پاییزی
کم بارش هم وجود دارد. بنابر اعلام استانداری کهگیلویه و بویراحمد هم‌اکنون 6شهر و 210روستای این استان با تنش آبی مواجه هستند و در میان نام این مناطق نام یاسوج، مرکز استان نیز دیده می‌شود.

وعده‌های بی‌سرانجام
میرزا، یکی از اهالی روستای لوداب شهرستان بویراحمد است. او می‌گوید: جانمان از حمل آب به لب رسیده است. ما خانواده‌های عیال‌واری هستیم و طبیعتا مصرف آب‌مان بیشتر از یک خانواده شهری 3-2نفره است. نمی‌شود هر هفته منتظر رسیدن سهمیه آب باشیم و بعد از 2روز سهمیه‌مان تمام شود. ما در استان پرآبی زندگی می‌کنیم و دیگر تحمل این وضعیت را نداریم. زینت، یکی از اهالی روستای فیلگاه شهرستان کهگیلویه نیز وضعیتی مشابه هم استانی‌اش ترسیم می‌کند: مشکل آب ما مشکل امروز نیست. سال‌هاست آب ما جیره‌بندی می شود. 7سال است به ما قول داده‌اند برایمان مجتمع آبرسانی بسازند، اما مدام می‌گویند باید تا رسیدن اعتبار صبر کنید. این اعتبار کی از راه می‌رسد؟  محمد از اهالی شهر مادوان نیز می‌گوید با وجود نزدیک‌شدن به فصل سرما مشکل آب شهر حل نشده است. او می‌گوید: یا با قطعی‌های طولانی آب سر و کار داریم یا وقتی آب در لوله‌ها جریان دارد هم فشارش به قدری کم است که با قطع بودن فرقی ندارد. هیچ وقت درگیر چنین وضعیتی نبودیم. گویا حالا که تابستان تمام‌ شده هم مشکل آب حل نمی‌شود.

دردسرهای خاموشی تابستانی
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان معتقد است: بیشترین میزان کم‌آبی در شهرهای سی‌سخت و یاسوج وجود دارد و مشکل شهرهای دیگر تا حدود زیادی رفع شده و بخش عمده‌ای از قطعی آبی که حداقل شهروندان تجربه می‌کردند ناشی از قطعی برق تابستانی بود.
اسفندیار برخه می‌گوید: با 11تانکر سیار به روستاهایی که با تنش آبی مواجهند، آبرسانی می‌شود. البته امور عشایر و تیپ۴۸ فتح نیز برای آبرسانی سیار به کمک ما آمده‌اند.
او با بیان اینکه ۲میلیارد تومان برای مقابله با خشکسالی و در بخش تنش آبی به استان اختصاص داده شده اما هنوز یک ریال تخصیص و ابلاغ نشده است، ادامه می‌دهد: قطعی مکرر برق، ساعت قطعی آب را در تابستان طولانی‌تر کرده بود. با یک ساعت قطعی برق حداقل حدود ۸ساعت آب شهر قطع می‌شود. انتظار داریم مردم با توجه به کاهش بارندگی‌ها و کم‌آبی حتما به نصب تانکر ذخیره اقدام کنند. برخی با بیان اینکه بارش‌ها در مناطق سردسیری کهگیلویه و بویراحمد هر سال در ماه‌های فروردین، اردیبهشت و خرداد شروع می‌شد، تصریح می‌کند: متأسفانه امسال فقط ۲میلی‌متر بارندگی داشته‌ایم. در چنین وضعیتی ما با انشعاب‌های غیرمجاز، آن هم با برداشت بالا مواجه هستیم که متأسفانه بیشتر باغ‌های شهرستان‌های بویراحمد و دنا با آب آشامیدنی آبیاری می‌شوند که این ظلم بزرگی به مردم و منابع تامین آب است.
معاون حفاظت و بهره‌برداری از منابع آبی شرکت آب منطقه‌ای این استان نیز درباره وضعیت ذخایر آبی کهگیلویه و بویراحمد می‌گوید: در سال آبی که گذشت ۳۱۶میلیون مترمکعب آب وارد سد کوثر شد که ۵۷میلیون مترمکعب کمتر از مدت مشابه سال آبی گذشته بود. به گفته اسلام قدمی، حجم مخزن سد کوثر۵۰۰ میلیون مترمکعب، معادل ۹۱درصد گنجایش مخزن این سد است که نسبت به‌مدت مشابه سال قبل 8درصد کاهش یافته است.
او اضافه می‌کند: همچنین امسال ۲۸۲میلیون مترمکعب آب از سد کوثر رهاسازی شده که ۸۷میلیون مترمکعب برای مصارف آشامیدنی، ۳۲میلیون مترمکعب کشاورزی، 5/2میلیون مترمکعب آب صنعت و ۱۶۰میلیون مترمکعب رهاسازی آب برای کنترل مخزن حقابه پایین‌دست و برابر مصارف زیست‌محیطی بوده است. همچنین امسال مجموع آب ورودی به مخزن سد شاه قاسم، 3میلیون مترمکعب بوده که نسبت به‌مدت مشابه سال قبل ۱۲میلیون مترمکعب کمتر شده است.
 قدمی با بیان اینکه اثرات خشکسالی در استان جدی‌تر از آن چیزی است که عموم تصور می‌کنند، توضیح می‌دهد: فقط ۱۵درصد از حجم مخزن سد شاه قاسم پر است؛ بنابراین لزوم سهمیه‌بندی آب برای کشاورزی اراضی باغی شهرستان بویراحمد امری اجتناب‌ناپذیر است.

این خبر را به اشتراک بگذارید