بر و برگ/ طاق نصرت رومی و ناپلئونی
شهنام صفاجو
طاق نصرت را در هدفگذاری و طراحی، یک اختراع رومی میدانند، اما ابتدا این یونانیها بودند که دهانههای قوسی را بر سازههای مربعشکل پیاده کردند. رومیها از این سبک معماری وام گرفتند تا سازههایی از جنگهای تاریخی و رزمآوران خود به یادگار بگذارند؛ ازجمله طاق تیتوس که سال82 میلادی در مسیر راه مقدس و برای پاسداشت این فرمانده ارتش روم ساخته شد.
بزرگترین طاق نصرت بهجامانده از دوران باستان، در سال315 میلادی و به مناسبت پیروزی امپراتور کنستانتین در نبرد پل میلویان ساخته شد که این سازه تاریخی در کنار تماشاخانه کولوسئوم شهر رم قرار دارد. طاق نصرت کنستانتین توسط مجسمهها، سنگنگارهها و نقوش برجسته تزیین شده و همانند طرح کلاسیک یک طاقی، از معماری سهطاقی این بنا در سراسر جهان کپیبرداری شده است.
زیباترین و معروفترین طاق نصرت جهان، در شهر پاریس قرار دارد: L’arc de Triomphe در میدان شارل دوگل(اِتوال سابق) و انتهای غربی خیابان شانزلیزه واقع شده است. این طاق نصرت به دستور ناپلئون بناپارت و به سبک رومی [طاق نصرت تیتوس] ساخته شد تا یادآور انقلاب کبیر فرانسه و ارتش بزرگ این جنگاور فاتح باشد. طاق پیروزی پاریسیها، نمادی از میهنپرستی فرانسوی است و همه جنگهای ناپلئونی و نام 558ژنرال وی روی آن حک شده است. زیر قوس طاق، مقبره سرباز گمنام به چشم میآید و از سال1920 یک شعله ابدی زیر این بنای تاریخی، یاد قربانیان جنگ را گرامی میدارد. هریک از ستونهای این طاق نصرت با 4نقش برجسته تزیین شده است: عزیمت داوطلبان در سال1792(سرود ملیLa Marseillaise)، پیروزی 1810ناپلئون، مقاومت1814 و صلح1815 که نشانهای از نئوکلاسیسیسم قرن هجدهمی است.
طاق صلح میلان نیز نمونهای جذاب از این بناهای منتسب به پیروزی در قلب شهر مد اروپاست. ایده ساخت این طاق در اوایل قرن19و با هدف جشن پیروزیهای ناپلئون در سرزمین رومیها شکل گرفت، اما با شکست واترلو، این هدف ناتمام ماند تا سالها بعد و با تغییر نام پیروزی به صلح، از این سازه رونمایی شود. طاق صلح از 4ستون و 2پیکره جدا در دوطرف آن پیریزی شده و سراسر این بنای مدرن که یکی از بهترین معماریهای نئوکلاسیک است، با نقشبرجستههایی از وقایع پیش از سقوط ناپلئون تزیین شده است.
در بلندای طاق صلح، تندیس اسبسوارانی تعبیه شده که به روایتی پیامآوران صلح هستند. بر روی قسمت بالای طاق نام کشتهشدگان جنگ جهانی و روی 2لوح بالای ستونها در کنارههای طاق نیز نام قربانیان جنگ بزرگ آمده است. طاق صلح در مرکز میدان سمپیونه قرار دارد که میلان را به پاریس پیوند میدهد. قرار بود که شمایل اسبسواران هم رو به پاریس باشد، اما امروزه روی آنها به سمت میلان است.