گرسنگی و تشنگی در کمین حیات وحش خوزستان و اصفهان
محمدصادق خسرویعلیا- خبرنگار
خشکسالی گلوی رنجور حیاتوحش را بیرحمانه میفشارد. فصل گرما تازه از راه رسیده اما قبل از آن زنگ خطرگرسنگی و تشنگی برای حیات وحش کشورمان به صدا درآمده است. امسال هشدارها و فریادهای یاری از هر گوشه مناطق حفاظت شده محیطزیست به گوش میرسد. طبق آمار ارائه شده از سوی مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی، در سال 1400همه استانهای ایران درگیر کمبارشی و خشکسالی هستند. میزان کمبود بارشها در برخی استانها مانند هرمزگان با ۷۸.۵ درصد، سیستانوبلوچستان با ۷۳.۳ درصد و خوزستان 27درصد، وضعیت بحرانی و نگرانکنندهای به لحاظ خشکسالی دارند. این گزارش آخرین وضعیت حیاتوحش را در دو استان اصفهان و خوزستان بررسی میکند. در اصفهان جمعیت بزرگ 16هزار رأسی آهوان کشور گرسنهاند و در خوزستان چشمههای دوهزار ساله در قلمرو مناطق حفاظتشده حیاتوحش، خشک شده است.
کوچ آهوان به ییلاق مرگ
خشکسالی، اقلیم خشک و نیمهخشک اصفهان را بهشدت تهدید میکند. نگاه به آمارها وخامت اوضاع را مشخص میکند؛ بیش از 2میلیون و 200هزار هکتار از اراضی این استان، جزو مناطق حفاظتشده محیطزیست است. این حوزه شامل مناطق کوهستانی، بیابانی و کویری است. بر اساس آمار هواشناسی استان، امسال ۸۰درصد استان درگیر خشکسالی کم تا بسیار شدید است و در آخرین سال آبی سهم اصفهان از بارندگیها ۱۰۶ میلیمتر بوده و این استان بر اثر تشدید خشکسالی ۳۳درصد و نسبت به بلندمدت ۲۹درصد کاهش بارندگی دارد.
طبق آخرین گزارشها در پی کاهش بارندگی و تشدید خشکسالی، آبدهی چشمهها در مناطق حفاظت شده کاهش یافته و بسیاری از چاهها خشک شدهاند. این روزها نبود علوفه و گرسنگی حیات وحش را از زیستگاههایشان کوچانده و حیوانات بهخاطر مقداری آب و غذا به سکونتگاهها و مزارع سرسبز، خارج از محدوده حفاظت پناه میآورند؛ ییلاقی که در آن سایه نیستی و نابودی هر لحظه در تعقیب آنهاست.
مرتضی جمشیدیان، فرمانده یگان حفاظت محیطزیست استان اصفهان در گفتوگو با همشهری، درباره آخرین وضعیت خشکسالی در مناطق حفاظتشده محیطزیست این استان میگوید:«تا به حال ریالی برای خرید علوفه دریافت نکردهایم. بهعلت خشکی دشتها حیوانات از مناطق حفاظتشده خارج شدهاند و به سمت مزارع و سکونتگاههای سرسبز میروند. این امر علاوه بر تهدیدی که جادهها و ابتلا به بیماریهای مختلف برای حیوانات به همراه دارد، برخی از متخلفان شکار و صید را به تعدی به این مناطق ترغیب میکند.»
بهگفته جمشیدیان، حدود ۱۰میلیارد تومان بودجه برای تامین آب و علوفه حیاتوحش نیاز است. او میگوید: «بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۹ تنها حدود ۴۴هزار و ۷۰۰ رأس آهو، جبیر، کل و بز و قوچ و میش در مناطق محیطزیست اصفهان زیست میکنند. حیاتوحش استان امسال نیز زادآوری داشتند ولی با توجه به شرایط موجود معلوم نیست بتوانند بچههای خود را شیر داده، نگهداری و بزرگ کنند.»
فرمانده یگان حفاظت محیطزیست استان اصفهان ادامه میدهد:« تنها در منطقه حفاظت شده موته، آهوان در معرض تهدید هستند. خشکسالی و گرسنگی در این منطقه 12هزار آهو و در منطقه حفاظت شده قمیشلو 4هزار آهو را تهدید میکند. روی هم رفته 16هزار آهو بهخاطر نبود علوفه از مناطق حفاظت شده به سمت مزارع و سکونتگاهها کوچ کردهاند. تنها اقدامی که از دست ما در این شرایط برمیآید افزایش گشتیهاست. گشتهای ما در اطراف مزارع بهصورت مستمر کشیک میدهند تا بتوانند از آهوان در سکونتگاههای شلوغ حفاظت کنند.» جمشیدیان در مورد کوچ بیسابقه و خطرناک آهوان اینطور شرح میدهد:«فصل شیردهی برهآهو است. در این فصل آهوان مادر نیاز به علوفه خشک ندارند. آنها بهخاطر بهدست آوردن علوفه تازه و سبز کوچ موقت میکنند. با وضع موجود آهوان تا دوماه دیگر در مناطق کشاورزی خواهند ماند تا زمانی که علفهای این مناطق خشک نشود آنها دشتهای سبز مزارع را رها نمیکنند.»
او با بیان اینکه نمیتوان این حقیقت که حیاتوحش به مزارع خسارت وارد میکنند را کتمان کرد، درباره عکسالعمل بومیان و کشاورزان نسبت به وضع پیش آمده میگوید:« برخوردها در این باره متفاوت است. بسیاری ناراضی هستند و برخی هم اجازه میدهند این حیوانات از علوفهها استفاده کنند. امیدوارم در این اوضاع و احوال که کسی به فکر حیاتوحش نیست حداقل بومیان و کشاورزان همکاری کنند تا در این یکی دوماه فصل شیردهی آهوان تمام شود و به مناطق حفاظتشده بازگردند.»
تشنگانی که در محاصره آب هستند
بر اساس گزارش مرکز ملی خشکسالی و اقلیمشناسی هواشناسی، امسال در خوزستان ۳۳ درصد آبدهی رودخانهها کاهش یافته و ۵۸ درصد از حجم مفید سدهای این استان در حال حاضر خالی است.
هژیرکیانی، رئیس انجمن دوستداران طبیعت و محیطزیست خوزستان در گفتوگو با همشهری میگوید:« در حوزه رویشگاه زاگرسی استان خوزستان خشکسالی بیسابقه بوده است. در این منطقه چشمههای دوهزار ساله خشک شدهاند. این منطقه در شمال خوزستان واقع شده که مناطق حفاظتشده محیطزیست ده دز و منگدشت را شامل میشود.خرس، پلنگ، روباه، گرگ، گراز، کل و بز، کبک و... گونههای حیاتوحش این منطقهاند که بهخاطر خشکسالی و وضعیت بحرانی آبشخورها در معرض تهدید هستند.»
بهگفته کیانی، در مناطق حفاظتشده ده دز همه طبیعتدوستان از خشکسالی بیسابقه امسال غافلگیر شدهاند:«سالها وضعیت آب به نسبت خوب بوده و امسال بهصورت ناگهانی این بحران بزرگ پیش آمده؛ به همینخاطر هیچگونه تدبیر و برنامهای برای مقابله با آن وجود ندارد و در واقع میتوان گفت خشکسالی امسال در مناطق حفاظتشده خوزستان همه را غافلگیر کرده است.» او ادامه میدهد:« تمام چشمهها در منطقه کوه سفید خشک شده، چشمههایی که درست در قلمرو حیاتوحش قرار دارند. از اینرو حیوانات به گسترههای سکونت انسانی و حوزه دریاچههای سد کارون 3و4روی آوردهاند که این امر یک تهدید بزرگ محسوب میشود.»
کیانی به خطر بزرگتری اشاره میکند و میگوید:« از طرفی آتشسوزی هم این مناطق را تهدید میکند اما متأسفانه 110روستای اطراف سدهای کارون تشنه هستند. این روستاها با وجود فاصله اندکشان به سدها از آب جیرهبندی استفاده میکنند. درواقع مردم تشنه این مناطق در صورت بروز آتشسوزی، آبی در دسترس ندارند تا آتش را خاموش کنند و حتی آب به آن اندازه نیست که به حیاتوحش تشنه منطقه برسانند. مردمی که در کنار دریاچه و سدها بیآب هستند با چه توانی آب برسانند به حیات وحشی که در ارتفاعات تشنهاند!؟»
بهگفته این فعال محیطزیست، ماجرای ده دز با دیگر شهرهای خوزستان تفاوت دارد. این شهر پرآبترین شهر خاورمیانه است. مردم آن در محاصره آب هستند اما با آب جیرهبندی زندگی میکنند. 5میلیارد مترمکعب آب در اطراف این منطقه وجود دارد و در سال تنها یکمیلیارد مترمکعب آب سدهای آن تبخیر میشود اما مردم و حیاتوحش آن هیچگاه سیراب نیستند.