16گام شفافساز برای مبارزه با فساد
رئیس کمیتهشفافیت و شهرهوشمند شورای شهر تهران: شفافسازی راهی برای بازسازی اعتماد از میان رفته بین دولت، چه ملی و چه محلی، با شهروندان است
مجید جباری
با اینکه انواع مشکلات و چالشها شهر تهران را محاصره کرده است، اما شهروندان تهرانی در کنار حل مشکل آلودگی هوا، ترافیک و توسعه حملونقل عمومی همواره مبارزه با فساد را از مسئولان و مدیران طلب کردهاند؛ بر همین اساس مدیریت شهری پایتخت در مدت فعالیت 44ماههاش تاکنون، ۱۶ گام مهم را در زمینه شفافیت و مبارزه با فساد برداشته است؛ یعنی بهطور میانگین هر دوماه یک گام. شورای شهر این دوره که یکی از شعارهایش تحقق شهر شیشهای و مبارزه با فساد بود، از همان ابتدا، شفافسازی را بهعنوان نخستین سد در برابر رانت و فساد در اولویت قرار داد و کار را با راهاندازی سامانه شفاف آغاز کرد. این اقدام باعث شد تا آنچه پیشتر محرمانههای شهر تلقی میشد، با یک کلیک و در چشم به هم زدنی در دسترس عموم مردم قرار بگیرد. حالا در فاصله کمتر از ۴ماه به پایان دوره مدیریت شهری دوره پنجم، با وجود همه موانع و محدودیتها، شفافسازی فرایندها در مدیریت شهری تهران در مسیر درستی قرارگرفته و به برند این دوره از مدیریت شهری تبدیل و بسیاری از گلوگاههای رانت و فساد بسته شده است.
حل مشکلات تهران بدون شفافیت امکانپذیر نیست
بهاره آروین که از آغاز راه تاکنون ریاست کمیته شفافیت و شهر هوشمند شورای شهر تهران را برعهده داشته است، درباره شفافسازی فرایندها میگوید: «اعتمادسازی و استفاده از توان خرد جمعی بهویژه متخصصان در حوزه مدیریت شهری ایجاب میکند ایجاد شفافیت در اولویت حل مشکلات شهری قرارگیرد. از این رو شفافسازی باید حتی بالاتر از این مشکلات در کانون توجه مدیریت شهری باشد، زیرا تا نتوانیم این موضوع را محقق کنیم، دستیابی به راهحلی برای چالشهای اصلی تهران امکانپذیر نیست». بهگفته این عضو شورای شهر تهران، شفافسازی میتواند راهحلی برای بازسازی اعتماد از میان رفته بین دولت، چه ملی و چه محلی با شهروندان باشد. ضمن اینکه نباید فراموش کرد که اصول حکمرانی خوب و مهمترین وسیله برای پیشگیری از فساد در بخشهای عمومی، شفافیت بهحساب میآید.
آروین ادامه میدهد: «اینکه امور برای مردم، روشن و مشخص باشد، از این جهت اهمیت دارد که شهروندان باید بهطور مرتب و با اطمینان بدانند که نهادها و مدیران آن، به چه نحو و با چه هزینهای، امور جامعه را در حوزه تحتمسئولیت خود اداره میکنند و نتیجه اقداماتشان دقیقاً چیست؛ کاری که پارلمان محلی تهران بهعنوان نخستین نهاد عمومی و نظارتی شهری در عمل آغازگر آن بوده و گامهایی را در این مسیر برداشته است».
۱۶ گام شفافساز مدیریت شهری
مسیری که شورای شهر پنجم از ابتدای کار تاکنون طی کرده راه بیبازگشت است و هر آنکس که روی صندلیهای سبز شورای شهر بنشیند و هر آنکه کلید شهر تهران را تحویل بگیرد از هر گروه و جناحی، ناگزیر به ادامه مسیر شفاف و شهرشیشهای است؛ راهی که از انتشار قراردادهای بالای یکمیلیارد تومان روی سامانه شفافیت آغاز و در ادامه با ۱۵اقدام دیگر همراه شد.
1 انتشار جزئیات قراردادهای بالای 200میلیون تومانی
2 برقراری انضباط مالی و واقعی کردن حسابرسی در مجموعه مدیریت شهری
3 انتشار جزئیات و اطلاعات لایحه بودجه
۴ بارگذاری مشخصات تحصیلی کارکنان شهرداری روی سامانه شفافیت
۵ اعلام میزان حقوق و مزایای دریافتی مدیران و کارکنان بر اساس فیش حقوقی آنان
۶ انتشار جزئیات اطلاعات سفرهای خارجی کارکنان شهرداری
7 اعلام اسامی دریافتکنندگان طرح ترافیک خبرنگاری
8 علنی شدن آرای اعضای شورای شهر
9 واگذاری املاک و امکانات شهرداری تهران باید مصوبه شورای شهر را داشته باشد.
10 محدود کردن اختیارات شوراهای معماری مناطق در زمینه صدور پروانههای ساختمانی
11 الکترونیک کردن بخشهایی از فرایند صدور پروانه
12 لغو مصوبه برجباغ و جلوگیری از تخریب و از بین بردن باغها و فضای سبز
13 حمایت از گزارشگران فساد با در نظر گرفتن پاداش مالی که به «سوتزن» معروف شده است .
1۴ تشکیل دیوان محاسبات شهر تهران برای نخستینبار که طرح آن بهزودی در شورا بررسی میشود.
1۵ انتشار پیامهای شهروندان با سامانه تلفنی ارتباط مردمی ۱۸۸۸
1۶ شفاف شدن درآمدهای برج میلاد برای نخستین بار