• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
پنج شنبه 2 اردیبهشت 1400
کد مطلب : 128907
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/pYlW1
+
-

چه‌کسی جانشین مرکل می‌شود؟

3 حزب اصلی، نامزدهای خود را در رقابت برای انتخاب صدراعظم بعدی آلمان انتخاب کرده‌اند

اروپا
چه‌کسی جانشین مرکل می‌شود؟

جواد نصرتی- روزنامه‌نگار

 احزاب اصلی آلمان، یعنی دمکرات‌مسیحی، سبزها و سوسیال‌دمکرات، با انتخاب نامزد خود در رقابت جانشینی آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، بزرگ‌ترین اقتصاد اروپا را در آستانه رقابتی ایدئولوژیک و بین‌نسلی قرار داده‌اند. به گزارش نیویورک‌تایمز، کار اعلام نامزدها، 2روز پیش با اعلام نامزد حزب دمکرات‌مسیحی به پایان رسید و آرمین لاشت از این حزب و آنالنا بائربوک رهبر سبزها، در رقابتی نابرابر برابر اولاف شولتز از حزب سوسیال‌دمکرات قرار خواهند گرفت. از میان این 3نفر، قطعا شولتز شانس بسیار کمی دارد و گفته می‌شود حتی به سختی می‌تواند اعضای حزب خود را متقاعد کند که به او رأی بدهند. با این حال، روی کاغذ، او هم یکی از 3گزینه جانشینی احتمالی مرکل است. بائربوک 40ساله، رهبر سبزها، هرگز پیش از این در دولت خدمت نکرده و ستاره‌ای در حال اوج‌گیری در آسمان سیاست آلمان به شمار می‌رود. در مقابل، لاشت 60ساله که نخست‌وزیر یکی از ایالات آلمان است، از سیاستمداران کهنه‌کار آلمان به شمار می‌رود و وعده داده که در صورت انتخاب به‌عنوان جانشین مرکل، سیاست‌های محافظه‌کارانه او را ادامه دهد.
انتخابات سپتامبر، نه‌تنها برای آلمان که برای تمام اروپا حیاتی و مهم است. رهبری جدید بزرگ‌ترین قدرت اقتصادی قاره و یکی از حامیان اصلی ارزش‌های دمکراتیک در اروپا، در دورانی انتخاب می‌شود که جنبش‌های پوپولیستی و ناسیونالیستی در حال قدرت گرفتن هستند.
سؤال مهمی که کارشناسان دارند این است که آیا آلمان‌ها به تغییر، رأی خواهند داد و یا به سیاست‌های خانم مرکل، ‌که تقریبا 2دهه ثبات سیاسی و توانمندی اقتصادی را برای آنها به همراه داشته روی خوش نشان خواهند داد؟
سودا دیوید ویلپ، محقق صندوق مارشال آلمان در برلین معتقد است این انتخابات، می‌تواند نشانه‌ای از تغییر جامعه آلمان باشد؛ «آیا مردم می‌خواهند از پیله‌ای که در 16سال اخیر دور آنها بوده است خارج شوند؟ آیا آماده هستند تا با چالش‌هایی که سبزها می‌خواهند به مقابله با آنها بروند مواجه شوند؟»
پاسخ به سؤال‌ها، وقتی مشخص می‌شود که جانشین بعدی مرکل مشخص شود. بائربوک و لاشت، هر کدام نمایانگر نوع تفکر خاصی هستند.

لاشت، پیروز جنگ داخلی
لاشت نخست‌وزیر ایالات راین وست‌فالیای شمالی، پرجمعیت‌ترین ایالات آلمان است. او در ‌ماه ژانویه به ‌عنوان رهبر حزب دمکرات‌مسیحی انتخاب شد. این یعنی او به‌ صورت طبیعی باید نامزد حزب برای جانشینی مرکل باشد.
با این حال کمبود محبوبیت او، باعث جنگ داخلی در حزب شد و تقابلی سخت و سنگین بین او و همتایش در حزب در ایالات باواریا، مارکوس زودر، روی داد. زودر از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار است با این حال در نهایت این لاشت بود که به‌عنوان نامزد نهایی حزب انتخاب شد.
به گزارش دویچه‌وله، لاشت مدت‌ها از سوی محافظه‌کاران نادیده گرفته می‌شد اما حالا در میان تمام آنها بی‌رقیب است. او در میان سیاستمداران آلمان، به ‌خاطر باورش به ادغام و همه‌گیری و سازش مشهور است.
به گزارش واشنگتن‌پست، او بعد از انتخابش به‌ عنوان نامزد نهایی، گفته است که می‌تواند نتیجه را در صندوق‌های رأی به نفع حزبش برگرداند و تلاش کرده خود را به‌گونه‌ای به تصویر بکشد که توانایی کار کردن با سبزها را دارد؛ «به‌عنوان یک کشور، ما باید بهتر، سریع‌تر و مدرن‌تر باشیم.»
نماینده حزب در پارلمان اروپا، او را یک اروپایی واقعی که به اتحاد  2سوی اقیانوس اطلس تعهد دارد خوانده است.
در قبال روسیه، او مواضعی همچون مرکل دارد و گفته است می‌خواهد مسئله مسموم کردن الکسی ناوالنی منتقد دولت روسیه را از مسئله واردات انرژی از این کشور جدا نگه دارد.
نبرد واقعی برای او، تغییر چهره ‌خودش در میان رای‌دهندگان است. براساس نظرسنجی‌های اخیر، تنها 4درصد از پاسخ‌دهندگان او را «چهره‌ای پویا» می‌دانند. خبر بدتر برای او اینکه در همین نظرسنجی، تنها 4درصد از 2هزار شرکت‌کننده، در او رهبری قدرتمندانه‌ای می‌بینند.

بائربوک، صدای نو در آلمان
بائربوک از سال2008 که سبزهای آلمان رویکرد خود را تغییر داد و از گروهی مخالف فعالیت‌های هسته‌ای و طرفدار محیط‌زیست، به یک حزب واقعی و تأثیرگذار تبدیل شد، رهبر مشترک آن بوده است.
او نامزدی خود را دعوتی برای رهبری کشور متنوع، قوی و ثروتمند آلمان خوانده است. رسانه‌ها در آلمان به او توجه زیادی نشان می‌دهند و خبر نامزدی او از سوی سبزها، با حرارت از سوی آنها پیگیری شد. اشتوتگارت ناخریشتن برای نمونه، در سرمقاله خود نوشته است که انتخاب بائربوک خردمندانه است.
از نظر برخی دیگر، او مفری از مدل سیاست‌ورزی و رهبری مرکل است و هوای تازه‌ای به دنیای سیاست در آلمان تزریق می‌کند.
در سیاست خارجی، سبزها یکی از منتقدان جدی و فعال روسیه هستند اما بسیاری معتقدند در صورتی که دیگر اپوزیسیون نباشند، شاید رویکردشان هم تغییر کند. آنها در طول زمان، عملگراتر شده‌اند. چهره جوان و بدون تجربه اجرایی بائربوک، فقط نوید هوای تازه نیست و بسیاری معتقدند او بدون تجربه فعالیت اجرایی، نخواهد توانست آلمان را به جلو رهبری کند. از همین رو، انتظار می‌رود، تردیدهایی درباره توانایی او برای جانشینی مرکل، به‌خصوص از سوی رقبایش مطرح شود.

شولتز، تیری در تاریکی
اولاف شولتر حتی به سختی می‌تواند اعضای حزبش را راضی کند که به او رأی بدهند و از همین حالا، بسیاری از رسانه‌ها، او را از بازی بیرون می‌گذارند. با این حال، او تغییر بزرگی در رویکرد انتخاباتی حزب سوسیال‌دمکرات به شمار می‌رود؛ این حزب معمولا رویکردی ایده‌آلیستی در انتخابات اخیر داشته است با این حال این‌بار، واقع‌گرایانه رفتار کرده و شولتز را انتخاب کرده است. وزیر دارایی آلمان و شهردار سابق هامبورگ که در ائتلاف بزرگ حاکم، جانشین مرکل بوده است، یک تکنوکرات واقعی به شمار می‌رود اما چهره‌ای نیست که بتواند هیجان انتخاباتی ایجاد کند.

کرونا علیه مرکل
بخش زیادی از امکان تداوم میراث آنگلا مرکل، صدراعظم قدرتمند آلمان، به توانایی دولت او برای شکست دادن کرونا، آن هم در مدت‌زمانی بسیار کم بستگی دارد. به گزارش سی‌ان‌ان، آلمان بعد از موفقیتی چشمگیر در اوایل همه‌گیری کرونا، این روزها به‌سختی برای مهار آخرین موج همه‌گیری آن دست و پا می‌زند. بخشی از این ناکامی، وقت‌کشی دولت فدرال برای مداخله بیشتر در قوانین ایالتی برای اعمال محدودیت‌های بیشتر بوده است. مرکل، خیلی دیر قانونی در این‌باره وضع کرده و حالا می‌تواند بدون توجه به مخالفت ایالات، قرنطینه و محدودیت‌ها را در سراسر کشور اعمال کند. او وعده داده است تا سپتامبر که جانشینش مشخص می‌شود، همه در آلمان دست‌کم یک دوز واکسن زده باشند و شرایط، رو به بهبودی و آرامش باشد. ناکامی در تحقق این وعده‌ها، به هر نامزدی که شعار تداوم سیاست‌های مرکل را می‌دهد ضربه‌ای سهمگین خواهد زد. علاوه‌بر آن، میراث خود مرکل را هم زیر سؤال خواهد برد. او همین حالا در نظرسنجی‌ها از محبوبیت بالایی برخوردار است اما در 5‌ماه حیاتی پیش‌رو، ورق ممکن است چنان علیه او برگردد که یکی از موفق‌ترین رهبران تاریخ معاصر آلمان، با بدنامی در ذهن مردم آلمان جاودانه شود.

این خبر را به اشتراک بگذارید