اولین شورای شهر
اولین شورای اسلامی پایتخت در میانه کشمکشهای سیاسی دوران اصلاحات شروع بهکار کرد
محمد سرابی
شنبه 16اردیبهشت 1378غلامحسین کرباسچی برای اجرای حکم زندان به مجتمع قضایی شهید بهشتی رفت. عبدالله نوری، رئیس شورای شهر، فائزه هاشمی، دختر رئیسجمهور پیشین و چند نفر از نمایندگان مجلس او را مشایعت کردند. این اتفاق درست 5روز بعد از تشکیل نخستین دوره شورای اسلامی شهر و روستا بود. جلسه شورای شهر هم در روز 11اردیبهشت همزمان با استیضاح عطاءالله مهاجرانی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مجلس برگزار شده بود. روز پیش از آن نیز هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحتنظام در خطبههای نمازجمعه به برگزیدگان شوراهای اسلامی شهر و روستا توصیه کرد از مشاجره و نزاع دوری کنند تا این نهاد نوپا آسیب نبیند و همکاری دوجانبهای با ارگانهای دولتی برقرار کنند.
درست یکماه بعد، شورای شهر تهران در نخستین تصمیم خود مرتضی الویری را بهعنوان شهردار به وزارت کشور معرفی کرد. در این شورا سعید حجاریان نایبرئیس، محمد ابراهیم اصغرزاده منشی اول، احمد حکیمیپور منشی دوم و محمد عطریانفر کارپرداز بودند.
5بهمن همین سال، الویری بودجه 320میلیارد تومانی شورای شهر را به شورا ارائه کرد که در آن توجه ویژهای به بخش عمران و ساختوساز شده بود (در سال 1399بودجه شهرداری تهران بیش از 30هزار میلیارد تومان است) در همین روز کرباسچی که مدتی در مرخصی بود، با عفو رهبری از زندان آزاد و مجازات 2سال حبس و پرداخت جریمه او لغو شد.
تحولات سیاسی دولت اول اصلاحات آنقدر زیاد بود که تقریبا در هر هفته اتفاقی رخ میداد. شورای شهر در این فضای پرتنش متولد و همیشه رنگ سیاست بر آن حاکم شد؛ اگرچه اعضای شورا در دورههای بعد بارها تلاش کردند که آن را از سیاست رسمی دور و به مدیریت شهر نزدیک کنند. فعالیت شوراهای شهر در شهرهای بزرگ با حاشیه همراه شد و حتی با گذشت 5دوره از برگزاری انتخابات، این حاشیهها ادامه پیدا کرد. البته انتخاب شهردار همچنان در اختیار شوراها باقیماند.
در زمستان78 تونل اصلی جمعآوری آبهای سطحی تهران به بهرهبرداری رسید. براساس طرح شبکه جمعآوری آبهای سطحی شهر تهران، باید در مدت 2 سال با ساخت و تکمیل 400کیلومتر تونل، مسیل و کانال، خطر سیل در پایتخت رفع میشد (یک دهه بعد طول این شبکه از رقم اعلام شده بیشتر شد و طرح افزایش آن هم در برنامه کاری شهرداری قرار گرفت). روز دوم اسفند 78نیز نخستین خط متروی درون شهری ایران که شامل خط 2در فاصله میدان امامخمینی تا میدان صادقیه بود، با حضور محمد خاتمی، رئیسجمهور افتتاح شد.
ساختمان شورای شهرتهران از ابتدای تشکیل آن در مجموعه مرکزی شهرداری در خیابان بهشت قرار دارد.