• دو شنبه 17 اردیبهشت 1403
  • الإثْنَيْن 27 شوال 1445
  • 2024 May 06
یکشنبه 14 دی 1399
کد مطلب : 120692
+
-

گل‌های گل آقا

طنزِ سیاسی پس از انقلاب با گل‎‌‌آقا متحول شد

گزارش ویژه
گل‌های گل آقا


گل‌آقا مهم‎‌‎ترین رکن تحول در کاریکاتورهایی با مضامین طنز سیاسی پس از انقلاب بود. احمد عربانی، ناصر پاک‎‌‎شیر، محمدرفیع ضیایی و احمد عبدالهی‎‌‎نیا نسل اول کاریکاتوریست‎‌‎های نشریه‎‌‎های گل‎‌‌‎آقا را تشکیل می‎‌‎دادند. مسعود برزین (محقق مطبوعات) نامه‎‌‎ای برای گل‎‌‎آقا فرستاده و در آن نوشته بود: «من 50سال است که مشغول تحقیق در مطبوعات هستم و کاریکاتورهایی در این سطح را در هیچ نشریه‎‌‎ای ندیده‎‌‎ام.» 
عربانی می‎‌‎گوید: «سبک کار من این‎‌‎طور بود که کاریکاتور هر کسی را می‎‌‎خواستم بکشم عکس‎‌‎هایش را روی میز پهن می‎‌‎کردم و شروع به کشیدن می‎‌‎کردم؛ برای مقاماتی که روحانی بودند خط قرمز شدیدی وجود داشت و هر‎‌‎بار که روحانیون به ریاست‎‌‎جمهوری می‎‌‎رسیدند ما ناراحت بودیم که نمی‎‌‎توانیم کاریکاتورشان را بکشیم و باید معاون اول را سوژه کار خود کنیم. ما همیشه در گل‎‌‎آقا کاریکاتور آقای حبیبی را می‎‌‌‎کشیدیم اما همیشه شرافت و نجابت ایشان را حفظ می‎‌‎کردیم؛ خود آقای حبیبی هم مطالب و اشعار طنز را با امضای «بنده ‎‌‎خدا» برای ما می‎‌‎فرستاد و ما آنها را چاپ می‎‌‎کردیم. ما هر هفته کاریکاتور آقای حبیبی را می‎‌‎کشیدیم؛ یک‎‌‎بار در جلسه تصمیم گرفتیم که تا مدتی تصویر ایشان را نکشیم تا کاریکاتورهایمان تکراری نشود؛ همان‎‌‎وقت آقای حبیبی در سخنرانی‎‌‎اش گفت: «75درصد مردم ایران صاحب‎‌‎خانه‎‌‎اند!» من کاریکاتوری کشیدم که در آن شاغلام قلمو و تخته‎‌‎شاسی نقاشی را به‌دست گرفته؛ تصویر آقای حبیبی را به‎‌‎شکل کلاسیک کشیده و به مخاطبان مجله می‎‌‎گوید: «ما می‎‌‎خواستیم مدتی تصویر ایشان را نکشیم ولی با این حرف نشان داد که خودش دلش می‎‌‎خواهد»، آقای حبیبی از ما خواست که اصل این کاریکاتور را به او بدهیم و آقای صابری آن را قاب کرد و به ایشان هدیه داد و آقای حبیبی هم یک نامه برای من نوشت و به‎‌‎همراه یک سکه به آقای صابری داد تا به من بدهد». 
صابری‌فومنی سابقه‎‌‎ فعالیت سیاسی داشت و با تحول‎‌‎های دهه‎‌‎ 1370و جنجال‎‌‎های دوره‎‌‎ اصلاحات، در یک دوراهی سیاسی قرار‌گرفت. او خود هفته‎‌‎نامه را به‎‌‎طور موقت تعطیل کرد. سرانجام تعطیلی دائمی هفته‎‌‎نامه‎‌‎ گل‎‌‎آقا، بدون اعلام دلیل، فرا‌رسید؛ شوک بزرگی که نزدیکان نشریه و حتی جامعه نیز انتظار آن را نداشت. روزهایی که وقتی پدر یا مادری آخر هفته از سرکار به خانه برمی‎‌‎گشت، بچه‎‌‎ها دور او را می‎‌‎گرفتند تا گل‎‌‎آقا را از دستش بقاپند و بخوانند و یا کارتون‎‌‎های عربانی و پاک‎‌‎شیر و ضیایی و عبداللهی‎‌‎نیا را ببینند، در دوم آبان‎‌‎ماه 1381با چاپ شماره‎‌‎ 548به‎‌‎پایان رسید. در پایان از هادی حیدری به‎‌‎دلیل مشاوره‎‌‎هایش سپاسگزارم. کارهای محمدرفیع ضیایی و احمد عبداللهی‎‌‎نیا از آرشیو شخصی امیر سقراطی و کارهای احمد عربانی و ناصر پاک‎‌‎شیر از آرشیو نگارنده استفاده شده است.

این خبر را به اشتراک بگذارید