دومین روایت از رشد 9ماهه اقتصاد
رئیسکل بانک مرکزی: نرخ رشد 9ماهه با نفت 3.4درصد و بدون نفت 4.1درصد است
رئیسکل بانک مرکزی روز گذشته نرخ رشد اقتصادی 9ماه سالجاری را 3.4درصد و نرخ رشد بدون نفت را 4.1درصد اعلام کرد. ولیالله سیف افزایش رشد غیرنفتی اقتصاد و استمرار رشد مثبت بخش ساختمان طی دو فصل متوالی را از نشانههای مثبت در سالجاری دانست و این شرایط را در کنار تورم تکرقمی مناسب ارزیابی کرد.
به گزارش همشهری، هفته گذشته مرکز آمار ایران رشد 9ماه اقتصاد را 4.4درصد و رشد بدون نفت را 4.7درصد اعلام کرد. این نهاد آماری نرخ رشد تولید در گروه کشاورزی را یک درصد، ارزش افزوده گروه صنعت را ٣,١ درصد و رشد در گروه خدمات را ٧ درصد محاسبه کرده است.
ولیالله سیف روز گذشته در حاشیه جلسه هیأت دولت گفت: حمایتهای نظام بانکی در کمک به تأمین مالی تولید و مساعدتهای انجام شده درخصوص تأمین سرمایه در گردش واحدهای تولیدی، تأمین مالی بنگاههای کوچک و متوسط، سیاستهای اعتباری در بخش مسکن، کمک به تأمین مالی خرید محصولات کشاورزی و سایر مساعدتها نقش مؤثری در حصول به این مهم داشته است.
پیشبینی تورم سال آینده
رئیسکل بانک مرکزی درباره پیشبینی نرخ تورم در سال آینده نیز اظهار داشت: در این زمینه سال 95دستاورد مهمی حاصل شد و پس از ربع قرن، نرخ تورم تکرقمی شد که این دستاورد در طول سال 1396نیز تکرار شد.
وی با بیان اینکه نرخ تورم در پایان سال 1396نیز در سطوح تکرقمی باقی خواهد ماند، اظهار داشت: امید میرود در سال آتی با استقرار جدی انضباط مالی و پولی و پیگیری سیاستهای هماهنگ و منضبط، بتوانیم از دستاوردهای شکل گرفته در حوزه تحقق تورم تکرقمی، به شکل مطلوبی صیانت کنیم.
ساماندهی غیرمجازها
رئیس شورای پول و اعتبار ساماندهی مؤسسات غیرمجاز را از دستاوردهای اقتصادی کشور در سال 96اعلام کرد و گفت: بانک مرکزی در استمرار رویکرد ساماندهی مؤسسات اعتباری غیرمجاز که با اخذ مصوبه از شورایعالی امنیت ملی در سال 1393و تدوین برنامه چهار مرحلهای بهمنظور ساماندهی نهادهای پولی آغاز شده بود، در سال 1396و با هماهنگی و همکاری قابل تقدیر سایر نهادهای ذیربط نظیر قوه قضاییه، قوه مقننه و نیروی انتظامی موفق به توقف فعالیت مؤسسات اعتباری غیرمجاز شد.
سیف افزود: مؤسسات اعتباری غیرمجاز که باعث اختلال در نظام پولی و بانکی کشور بودند و 25درصد از بازار پول را در اختیار داشتند، اکنون هیچ فعالیتی در بازار پول کشور ندارند و لذا سال 1397را در شرایطی آغاز خواهیم کرد که شاهد فعالیت هیچ مؤسسه اعتباری غیرمجازی در کشور نخواهیم بود.
روند رشد نقدینگی قابل دفاع است
رئیسکل بانک مرکزی در پاسخ به برخی انتقادها نسبت به رشد نقدینگی در سال 96اظهار داشت: انتقاد باید با معیارهای صحیح و توجه به مسائل تخصصی باشد، در حوزه عملکرد کل پولی نیز در سایه تلاشهای صورت گرفته در زمینه انضباط پولی و مالی شرایط مناسبی وجود داشته و رشد نقدینگی بهعنوان متغیر اصلی در این حوزه از روند قابل دفاعی در طول یکسال گذشته برخوردار بوده است.
سیف گفت: نقدینگی در سالهای گذشته تحتتأثیر 2عامل افزایش یافته است؛ عامل اول رشد طبیعی این متغیر متأثر از رشد پایه پولی و ضریب فزاینده بوده است و عامل دوم و مهم رشد نقدینگی، رشد ناشی از ساماندهی مؤسسات اعتباری غیرمجاز توسط بانک مرکزی و افزایش پوشش آماری بود.
رئیس شورای پول و اعتبار اظهار داشت: براساس آخرین آمارهای پولی و اعتباری حجم نقدینگی در پایان بهمنماه سال 1396معادل 148964هزار میلیارد ریال بوده که 12درصد آن به واسطه افزایش شمول آماری ناشی از اضافه شدن آمار بانکها و مؤسسات اعتباری به آمارهای پولی و بانکی کشور در دوره مدیریت کنونی بانک مرکزی بوده است.
انتقال حسابهای دولتی به بانک مرکزی شفافیت را افزایش میدهد
رئیسکل بانک مرکزی درباره موضوع انتقال حسابهای دولتی به بانک مرکزی نیز اظهار داشت: یکی دیگر از تحولاتی که در سال 1396صورت گرفت، انتقال حسابهای دولتی به بانک مرکزی در قالب سامانه نسیم بود.
سیف توضیح داد: بانک مرکزی با هدف شفافیت، ساماندهی و نظارت بر حسابهای دولتی نسبت به استقرار سامانه نسیم اقدام کرد تا با متمرکزسازی حسابهای دولتی، امکان مدیریت مؤثر منابع و مصارف بودجهای و کاهش فاصله میان عملکرد بودجه از وضعیت برنامهریزیشده و به تبع آن تقویت انضباط مالی دولت فراهم شود.
وی گفت: بانک مرکزی در سال 96گامهای مؤثری بهمنظور ساماندهی حسابهای دولتی در شبکه بانکی کشور برداشت؛ به شکلی که در ادامه روند اعمال تغییرات و اصلاحات در سامانههای ملی پرداخت بهمنظور تسهیل، تسریع و تدقیق در وصول بیوقفه درآمدهای دولت به حسابهای مفتوحه نزد این بانک از اقصی نقاط کشور را با همکاری شبکه بانکی، توسعه و تکمیل کرد.
به گفته سیف، 84درصد از سازمانهای مشمول این انتقال نزد بانک مرکزی افتتاح حساب کردهاند که تعداد حسابهای مفتوحه نزد این بانک از ابتدای سالجاری تاکنون، افزایش 40درصدی داشته است.
رئیسکل بانک مرکزی تأکید کرد: بانک مرکزی بهعنوان بانکدار دولت و بانک عامل دستگاههای اجرایی، در سال 1396به ایفای وظایف خود ازجمله انجام عملیات مجاز بانکی دستگاههای اجرایی و پرداخت حقوق کارکنان آنها مبادرت کرده است و این روند در سال آینده نیز ادامه خواهد یافت.
نقدینگی در دست اشخاص به 2.5درصد تنزل کرده است
رئیسکل بانک مرکزی درباره برنامه این نهاد برای گسترش بانکداری الکترونیک اظهار داشت: رشد بانکداری الکترونیک بهصورت خودکار موجب کاهش نقدینهخواهی میشود؛ باید گفت با جهتگیری مناسب نظام بانکی کشور در گسترش نظام پرداخت الکترونیک از یک سو و همچنین با تداوم توسعه کیفی ابزارها، سامانهها و زیرساختهای پرداخت الکترونیک، سهم اسکناس و مسکوک در دست اشخاص از نقدینگی با روندی کاهشی مواجه شده و به 2.5درصد در پایان بهمن سال 1396رسیده است.
سیف توضیح داد: با کاهش میل نقدینهخواهی و به تبع آن با افزایش منابع در دسترس بانکها برای اعطای وام، ضریب فزاینده نقدینگی با افزایش مواجه شده و در بهمنماه سال 1396به رقم بیسابقه 7.304رسیده است.
اصلاح نظام بانکی
همچنان در دستور کار است
رئیسکل بانک مرکزی با تأکید بر اینکه اصلاح نظام بانکی همچنان در دستور کار است، گفت: با توجه بهوجود مشکل تنگنای اعتباری بانکها، بانک مرکزی در استمرار اجرای اقدامات ساختاری در جهت کاهش و رفع ریشههای اصلی مشکلات بازار پول، اجرای برنامه اصلاح نظام بانکی کشور را در سال 1396با شدت و توان بیشتری در دستور کار خود قرار داد.
رئیسکل بانک مرکزی گفت: علاوه بر این، بانک مرکزی با ابلاغ دستورالعملهای جدید منطبق با استانداردهای بینالمللی با هدف مقابله با پولشویی و تأمین مالی تروریسم و همچنین ادامه فعالیتهای مجدانه برای برقراری روابط بانکی با نظام بانکی بینالملل تلاش میکند تا شرایط را برای حضور بانکهای کشور در عرصه بینالملل بیش از پیش فراهم کند.
برنامه بانک مرکزی برای ثبات بازار ارز
رئیس شورای پول و اعتبار درباره تلاطم در بازار ارز که در زمستان امسال روی داد نیز گفت: در حوزه ارز، اقتصاد ایران در سال 96تحولات مختلفی را پشت سر گذاشت و با وجود نتایج بررسیهای داخلی و نهادهای معتبر بینالمللی که حرکت نرخ ارز را در مسیر سازگار با متغیرهای بنیادین اقتصادی کشور تأیید میکرد ولی با شکلگیری التهاب و حملات سفتهبازانه در بازار ارز طی ماههای اخیر بهدلیل فضای روانی خارجی و تزریق جو انتظاراتی داخلی، نوسانات بازار ارز افزایش یافت که با واکنش بانک مرکزی روبهرو شد. سیف اظهار داشت: بانک مرکزی با همکاری مناسب شبکه بانکی، مجموعه اقداماتی را در قالب یک بسته سیاستی کوتاهمدت اتخاذ کرد که پیامد آن بازگشت ثبات و آرامش در بازار ارز و سایر بازارها بود. به گفته سیف، بانک مرکزی تلاش خواهد کرد در سال آینده نیز ثبات در بازار ارز را در سطحی مناسب و متناسب با اقتضائات اقتصاد کلان تأمین کند و نگه دارد. وی یادآور شد: تحویل سکههای پیشفروش شده در بسته سیاستی حاضر در سال آینده، از طریق افزایش عرضه سکه طلا در موعد سررسید، در ثبات بخشی به بازار طلا و به تبع آن بازار ارز در سال آتی مؤثر خواهد بود.