• پنج شنبه 6 اردیبهشت 1403
  • الْخَمِيس 16 شوال 1445
  • 2024 Apr 25
یکشنبه 20 مرداد 1398
کد مطلب : 71708
+
-

پایان تعمیرات سد کوثر گچساران

خبرخوان
پایان تعمیرات سد کوثر گچساران

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: عملیات تعمیرات اساسی، سرویس، نصب، تست و راه‌اندازی شیر هاول بانگر سد مخزنی کوثر در شهرستان گچساران پس از ماه‌ها تلاش انجام شد.

 به گزارش ایرنا، «آرش مصلح» با اشاره به این‌که شیر هاول بانگر سد کوثر، تنظیم و رهاسازی آب رودخانه و حقابه‌های زیست‌محیطی پایین‌دست را انجام می‌دهد اظهار کرد: تعمیرات این شیر با مدیریت دفتر بهره‌برداری و نگهداری از تاسیسات آبی، برقابی، مدیریت بهره‌برداری و نگهداری سد کوثر، استفاده از پرسنل فنی مجموعه، نیروهای داخلی استان و مشاوره کارشناسان نظارت بر اجرای زمان ساخت سد انجام گرفت.

وی تصریح کرد: این تعمیرات در حالی انجام شد که رهاسازی آب از سد کوثر به منظور بهبود کیفیت آب رودخانه زهره و سد اسک در خوزستان نیز از طریق دریچه‌های سرریز انجام می‌شد و همزمان با این تعمیرات، زلزله‌ای به بزرگی 2/5 ریشتر در فاصله ۱۰ کیلومتری سد کوثر رخ داد که هیچ گونه تاثیری در سازه و ساختگاه سد نداشت. مصلح ابراز کرد: سد مخزنی کوثر با حجم مخزن ۵۸۰ میلیون متر مکعبی و تراز ۶۲۵ متر از سطح دریا در فاصله ۵۵ کیلومتری شهر دوگنبدان در استان کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد.

سد کوثر آب آشامیدنی بیش از 5/2 میلیون نفر از جمعیت 5 استان جنوبی کشور را تامین می‌کند. این سد هم‌اکنون تامین آب آشامیدنی گچساران، دهدشت، سوق، چرام، لنده و ۳۰۰ روستای مسیر، تامین آب شهر لیکک و روستاهای مسیر، تامین آب صنایع منطقه، تامین آب کشاورزی لیشتر، خیرآباد و دشت مور در استان کهگیلویه و بویراحمد نیز از سد کوثر انجام شده و یا در حال تکمیل است.

 از ابتدای سال آبی جاری تاکنون بیش از ۹۰ میلیون متر مکعب آب آشامیدنی برای ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر از مردم استان‌های جنوبی کشور رهاسازی شده است. میزان رهاسازی آب برای مصارف کشاورزی از سد کوثر ۲۹میلیون و رهاسازی آب صنعتی در سال آبی جاری 8 میلیون متر مکعب بوده است.

۶۸ میلیون متر مکعب آب سد کوثر برای مصارف زیست‌محیطی از ابتدای سال آبی جاری تاکنون رهاسازی شده است. ۶۷۷ میلی‌متر باران از ابتدای سال آبی جاری تاکنون در حوزه آبریز سد کوثر ثبت شده که سبب بالا آمدن تراز مخزن آب به میزان ۳۰ متر شده است. این در حالی است که در سال آبی گذشته ۲۱۰ میلی‌متر بارش در ایستگاه هواشناسی این سد به ثبت رسید.

آب سد کوثر از رودخانه خیرآباد تأمین می‌شود و این رودخانه از رودهای شاه بهرام و دهدشت به وجود می‌آید. بیش از هزار هکتار از اراضی کشاورزی پایین‌دست سد کوثر در دشت لیشتر و منطقه خیرآباد از این سد آبیاری می‌شود.

در قالب طرح آبیاری و زهکشی لیشتر و خیرآباد از سد کوثر و با صرف هزینه‌ای بیش از ۸۰۰ میلیارد ریال ۷۲ کیلومتر خط اصلی انتقال، 1۲۰۰ کیلومتر لوله‌گذاری، 4 ایستگاه پمپاژ آب، ۳۲ کیلومتر کانال روباز در دشت بزرگ لیشتر و اراضی دهستان خیرآباد در شهرستان گچساران اجرا شده است.

نوع آبیاری در این اراضی تلفیقی از آبیاری‌های بارانی، قطره‌ای و غرقابی مدرن است. با بهره‌برداری از این طرح افزون بر ۶ هزار هکتار از زمین‌های کشاورزی منطقه خیرآباد و دشت لیشتر زیر پوشش آبیاری مکانیزه قرار می‌گیرد. سد ملی کوثر در ۵۵ کیلومتری شمال غرب دوگنبدان مرکز شهرستان گچساران قرار دارد. سد کوثر تنها سد بتونی مورد استفاده در کهگیلویه و بویراحمد است. 2 سد چم‌شیر و تنگ سرخ در این استان مراحل ساخت خود را طی می‌کنند.

این خبر را به اشتراک بگذارید