• جمعه 6 مهر 1403
  • الْجُمْعَة 23 ربیع الاول 1446
  • 2024 Sep 27
پنج شنبه 30 خرداد 1398
کد مطلب : 60738
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/5Pwx
+
-

رئیس روابط عمومی وزارت بهداشت و معاون بهداشت وزیر بهداشت درباره خطرات کاهش مصرف شیر در جامعه می‌گویند

مشکلات اقتصادی، مصرف لبنیات را کاهش داده است

کوچک شدن سفره مردم و مشکلات اقتصادی به‌دنبال تحریم‌های بین‌المللی اخیر، سهم لبنیات در سبد مصرفی خانواده‌ها را کاهش داده است. کیانوش جهانپور، رئیس روابط عمومی وزارت بهداشت با بیان این جمله به همشهری می‌گوید: البته در همه دهه‌های گذشته حتی زمانی که به قولی مصرف سرانه لبنیات در ایران به بالاترین میزان رسیده بود هم ما از مصرف استاندارد جهانی عقب بودیم و طبعا حالا باتوجه به مشکلات اقتصادی این فاصله بیشتر شده است.
او می‌گوید: «مصرف سرانه لبنیات در ایران هیچ‌وقت ایده آل نبوده است، اگرچه متأسفانه آمار تولید و مصرف هم به روشنی مشخص نیست ولی از دوره سازندگی تولید و مصرف لبنیات در ایران روند صعودی یافت ولی به حد مطلوبی نرسید و در سال‌های اخیر با فراز و نشیب روبه‌رو بوده و اینک از بهترین سال‌های3 دهه اخیر مجددا فاصله گرفته‌ایم و حداقل ۶ تا ۷ درصد کاهش مصرف لبنیات را شاهد هستیم و حتی عددهای بالاتری از این کاهش مصرف هم گزارش می‌شود. علت آن هم مشخصا رکود و مشکلات اقتصادی و کوچک شدن سفره مردم به‌دنبال تهدیدها و تحریم‌های بین‌المللی اخیر است که بالاجبار سهم لبنیات در سبد مصرفی خانواده‌ها را کاهش داده است.»
رئیس روابط عمومی وزارت بهداشت می‌گوید:« وقتی صحبت از تأثیر تحریم بر سلامت جامعه می‌شود، فقط نباید آدرس دارو و تجهیزات پزشکی را سراغ گرفت، این موارد هم تالی این تحریم‌هاست، با این حال باز هم می‌توان با یارانه هدفمند و بازنگری در نحوه پرداخت و تخصیص و اولویت‌های یارانه‌ها، از اثرات زیانبار این موضوع کاست.»
او می‌گوید: «به اعتقاد ما همه پروژه‌ها و پروسه‌های کلان باید پیوست سلامت داشته باشد و موضوع تخصیص هزاران میلیارد تومان یارانه نیز از این مستثنی نیست، نحوه توزیع یارانه و هدفمندسازی یارانه‌ها حتما نیازمند پیوست سلامت است.»

کاهش مصرف شیر به سلامت جامعه آسیب می‌زند
معاون بهداشت وزیر بهداشت به همشهری می‌گوید: «نمی‌توان منکر شد که کنترل قیمت لبنیات و شیر برای مصرف شیر و لبنیات به‌خصوص در اقشار کم‌درآمد مهم است و افزایش قیمت، اثرات منفی در کاهش مصرف دارد.» علیرضا رئیسی به همشهری می‌گوید: «سازمان بهداشت جهانی مصرف سالانه 200لیتر شیر و فرآورده‌های آن را موجب افزایش رشد و سلامت جسم، افزایش هوش و قدرت فراگیری و افزایش توان کار و دیر از‌کارافتادگی و طول عمر می‌دانند در شرایطی که مصرف شیر در کشور ما با استانداردهای جهانی فاصله بسیاری دارد.»
او با اشاره به اینکه پایین‌بودن مصرف شیر و لبنیات اثر سوء بر سلامت جامعه دارد، می‌گوید: «شیر به‌دلیل دارا بودن ترکیبات خاص تنها ماده شناخته‌شده در طبیعت است که می‌تواند به‌طور متعادل تمام نیازهای بدن شامل رشد، تامین انرژی، ساخت و ترمیم بافت‌ها را تأمین کند. عمده‌ترین ویژگی شیر که آن را نسبت به سایر مواد غذایی متمایز می‌کند، ترکیب پروتئینی و وجود املاح آن به‌خصوص کلسیم و فسفر است و کمبود کلسیم در دراز‌مدت منجر به پوکی استخوان و شکستگی خود‌بخودی استخوان خواهد شد. کمبود کلسیم در کاهش سرعت رشد استخوان و کاهش رشد قدی نیز مؤثر است. نقش آن در تنظیم فشار خون و پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی نیز به اثبات رسیده ‌و دیده شده در جوامعی که مردم به مقدار توصیه‌شده شیر و لبنیات مصرف می‌کنند، فشار خون بالا از شیوع کمتری برخوردار است.»
او با اشاره به اینکه کمبود کلسیم جذب فلزات سنگین ناشی از آلودگی هوا را افزایش می‌دهد، می‌گوید: «جذب فلزات سنگین در شهرهایی همچون تهران با کاهش مصرف شیر و کلسیم بدن، شانس ابتلا به مسمومیت‌های حاصل از این فلزات ازجمله انواع سرطان‌ها را بالا می‌برد.»
او با اشاره به اینکه در کشور ما مردم بر حسب عادت و نبود فرهنگ مصرف، شیر کم مصرف می‌کنند ولی دیگر جایگزین‌ها یعنی ماست و پنیر معمولا روزانه مصرف می‌شود، ادامه داد: «آموزش و فرهنگسازی مصرف شیر و لبنیات باید به‌طور جدی در مدارس، مهد‌کودک‌ها، صدا‌و‌سیما و رسانه‌های جمعی انجام شود.» او در ادامه می‌گوید: «از سال گذشته به سفارش معاونت بهداشت بررسی مصرف غذایی خانوارهای ایرانی در شهر و روستا در دست اجراست و با تکمیل این بررسی، آمار مصرف شیر و لبنیات در خانوارهای شهری و روستایی را خواهیم داشت. براساس مطالعات سبد غذایی در سال‌1391، روزانه 190گرم شیر و لبنیات مصرف شده است. سبد مطلوب غذایی می‌گوید مصرف روزانه 250گرم مناسب‌تر است.»

این خبر را به اشتراک بگذارید