بالاخره دانههای انار را بشوییم یا نه؟
مدتی است که در شبکههای اجتماعی، موجی راه افتاده درباره شستن دانههای برخی از میوهها، مثل انار. این کار درست است یا نه؟ دکتر کورش جعفریان، متخصص تغذیه، در اینباره به همشهری میگوید: «درصورتی که ترک روی میوه ایجاد شده باشد، در زمان سمپاشی احتمال ورود سم به آن وجود دارد. به همین دلیل اگر اناری داشته باشیم که جایی از پوست آن ترک خورده باشد، بهتر است دانههای آن را بشوییم، اما اگر میوهای داشته باشیم که روی آن ترک ایجاد نشده باشد و راه نفوذی به درونش وجود ندارد، شستن آن منطقی نیست.» جعفریان با بیان اینکه آلودگیها و سموم در هر صورت امکان دارد از طریق غذا وارد بدن ما شود، ادامه میدهد: «شستوشوی دانهها یا مغز میوه الزاما به معنای از بین بردن تمام آلودگیها نیست، چرا که احتمال دارد سموم و آلودگیها تا حدودی در بافت میوه هم نفوذ کرده باشد. در کشور ما میوهها و محصولات ارگانیک زیاد نیستند و این مسئله باعث میشود افراد عمدتا پوست میوه را کنده و حذف کنند و عملا از منافع آن استفاده نکنند.» البته به گفته این متخصص تغذیه، از بین رفتن آلودگی در برخی از میوهها تقریبا امری ناممکن است و در اینباره به یک راهکار اشاره میکند: «اگر برای حفاظت از توت فرنگی در برابر آفات از سم بیش از حد استفاده شده باشد، خیلی دشوار است که این سموم از میوه جدا شوند، اما درباره خوراکیهایی مثل پرتقال و سیب این کار با پوستگیری راحتتر انجام میشود.»
غربالگری میوهها
جعفریان همچنین اضافه میکند: «بسیاری از کشورهای دنیا پیش از ورود محصولی به بازار آن را از نظر کمی و کیفی مورد ارزیابی قرار میدهند و اگر شاخصهای آن از محدوده تعیین شده فراتر رود، اجازه ورود نمیدهند یا اینکه محدودیتهایی برای ورود میوهها به بازار از زمان سمپاشی درنظر گرفته میشود. بهطور مثال اعلام میکنند که یک محصول 2 ماه پس از سمپاشی وارد بازار شود تا سمومی باقی نمانده باشد، اما در ایران بهدلیل اینکه برخی میوهها و سبزیجات به شکل سنتی وارد بازار میشوند، نظارت کافی بر آنها وجود ندارد.