باغ کتاب قفسه خالی ندارد
گشت و گذار در باغ کتاب به بهانه انتشار یک عکس جنجالی از قفسه های خالی
سیدمحمد فخار-روزنامهنگار
«قفسههای خالی باغ کتاب» هم دروغ بود. در روزهای اخیر انتشار 4فریم عکس از قفسههای خالی باغ کتاب در یک اکانت توییتری موجب شد موج دیگری از حملههای سیاسی علیه مدیریت شهری شکل بگیرد؛ دریغ از آنکه کسی از انتشاردهنده تصاویر بپرسد «این عکسها مربوط به چه زمانی است؟» یا اینکه «چرا عکسها نمای کلی قفسهها را نشان نمیدهد و کادر بسته، بریده و ناقص است؟» برای روشنشدن پشتپرده و اصل ماجرای این عکسها به باغ کتاب سر زدیم و با محمدحسن سعادتهندی، مدیرعامل باغ کتاب در میان قفسههای پروپیمان قدم زدیم.
قفسهها پر است
بخش جنوبی باغ کتاب جایی است که باید قفسههای آن را بررسی کنیم. قفسههای زرد و آبی دقیقا همان فریمهایی است که بهعنوان باغ کتاب خالی منتشر شده. مجموعه رمانها، کتابهای تاریخی، اطلسها و کتابهای مرجع دقیقا همانجا به صف شدهاند. وقتی از مدیرعامل باغ کتاب درباره زمان عکسهای منتشرشده میپرسیم، میگوید: «سال پیش ویدئوهایی از برخی قفسههای محدود باغ کتاب منتشر شد که در ردیف کتابها نقاط خالی دیده میشد. اما مدت مدیدی است که هیچ قفسهای آنطور که در عکسهای اخیر بزرگنمایی شده، خالی نماندهاست.» حین گشتوگذار در باغ کتاب، سعید مکرمی، مدیر بخش نشر هم جلو میآید و تأکید میکند: «باغ کتاب محلی عمومی و در دسترس عموم مردم است. نگرانی دوستداران کتاب بهراحتی قابل رفع است؛ بیایید ببینید که قفسهها مملو از کتابهای مختلف است.»
4عکس و 4سؤال
4تصویری که از باغ کتاب خالی در فضای مجازی منتشر شده، مربوط به بخش سروستان باغ کتاب است که کتابهای بزرگسالان در آن به مخاطب معرفی و عرضه میشود. این بخش در سمت چپ ورودی اصلی قرار دارد و به قول سعادت دردسترسترین بخش باغ است؛ اما مشخص نیست زمان گرفتهشدن عکسها چه دورهای است. نکته دیگر اینکه چرا در هر فریم، قفسههای پشتی مشخص نیست؟ وقتی عکسهایی قرار است خبر از یک باغ کتاب خالی بدهند، چرا باید فقط 4فریم عکس بسته و بریدهشده به مخاطب عرضه شود؟ آیا نباید کادر عکس دستکم بخشی از قفسهها را در نمای باز نشان دهد؟!
بدهی قبلیای که صفر شد
یکی از ابعاد کذب تصاویر قفسههای باغ کتاب این بود که برخی گمان کردند بدهی این مجموعه به ناشران باعث خالیماندن قفسهها شده است. وقتی این موضوع را از مدیرعامل باغ کتاب میپرسیم که به بخش قفسههای سفیدرنگ رسیدهایم. او میگوید: «خودتان نگاه کنید؛ قفسه خالی نمیبینید؛ چراکه برخلاف شایعه مطرحشده، بدهی باغ کتاب به ناشران و مراکز پخش کتاب بهتازگی صفر شده است و بزرگترین مرکز کتاب کشور درحالحاضر ارتباط خوبی با مجموعههای مرتبط با تامین کتاب دارد و از معضلاتی که در مدیریتهای گذشته وجود داشته، عبور کرده است. همچنین بخش مطبوعات بهزودی راهاندازی میشود.»
خدمترسانی 365روزه
نگهداری و پشتیبانی از مجموعه 65هزار مترمربعی باغ کتاب کاری بزرگ و ارزشمند است. مدیر بخش نشر باغ کتاب با تأکید بر این موضوع صحبتهایش را اینطور ادامه میدهد: «تردد روزانه 10 تا 15هزار نفر سرمایهای ارزشمند برای این مجموعه است. برای آشنایی با این حجم خدمت میتوان آن را با نمایشگاه کتاب تهران مقایسه کرد که 10روز با هماهنگی چند وزارتخانه و صرف بودجههای کلان برگزار میشود؛ درحالیکه باغ کتاب 365روز سال باز و در حال خدمترسانی است.»