• پنج شنبه 6 اردیبهشت 1403
  • الْخَمِيس 16 شوال 1445
  • 2024 Apr 25
چهار شنبه 20 آذر 1398
کد مطلب : 90008
+
-

طرح مجلس برای جلوگیری از قطع بدون مصوبه اینترنت

با ادامه نگرانی کسب و کارها و مردم از احتمال قطع مجدد اینترنت یک عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی از تهیه طرح دوفوریتی الزام دسترسی به خدمات اینترنت خبر داده است.
در ماده واحده طرح الزام دسترسی به خدمات اینترنت آمده است که اعمال هرگونه قطع و یا مسئولیت استفاده از خدمات مبتنی بر بستر اینترنت (اعم از داخلی و بین‌المللی) تحت هر عنوان بدون مجوز مجلس ممنوع است و مقررات این حکم عطف به ماسبق می‌شود.
هرچند براساس این طرح هم دولت می‌تواند در «شرایط اضطرار» با مصوبه شورای‌عالی امنیت ملی با اطلاع‌رسانی عمومی دسترسی به برخی از خدمات آنلاین را محدود کند.
پیش از این امیر ناظمی، معاون وزیر ارتباطات و رئیس سازمان فناوری اطلاعات پس از بازگشت کشور به شبکه جهانی هم گفته بود: در حال تهیه لایحه‌ای هستیم تا از این پس قطع اینترنت و هر اپ با بیش از ۱۰میلیون کاربر ایرانی تنها با تصویب مجلس امکان‌پذیر باشد. از نمایندگان می‌خواهم از آن پشتیبانی کنند. اینترنت مثل آب، مثل هوا، قابل قطع‌کردن نیست! در همان زمان طیبه سیاووشی، نماینده تهران اعلام کرده بود که در این مورد نیازی به ارسال لایحه توسط دولت نیست چون مطابق اصل۷۹ قانون اساسی، در شرایط اضطراری، اعمال هر محدودیتی مانند قطع‌کردن اینترنت، باید با تصویب و کسب اجازه از مجلس باشد.
حمیده زرآبادی، سخنگوی فراکسیون زیست‌بوم ، نوآوری و فناوری مجلس در توییتر خود اما از ارائه طرح به هیأت‌رئیسه را با به‌دست آوردن امضاهای لازم اعلام کرده است.
به گزارش همشهری، این طرح یک ماده و 2تبصره دارد. در تبصره یک به دولت اجازه داده شده تا در شرایط اضطرار با مصوبه شورای‌عالی امنیت ملی، پس از اطلاع‌رسانی عمومی مدت زمان محدودیت دسترسی به برخی از خدمات مبتنی بر بستر اینترنت (اعم از داخلی و بین‌المللی)، محدودیت را اعمال کند. اما در تبصره۲ برخی از دستگاه‌ها، شرکت‌ها و مؤسسات استثنا قرار گرفتند و در شرایط اضطرار شامل محدودیت اینترنت نمی‌شوند. در این تبصره آمده است: «محدودیت دسترسی به خدمات مبتنی بر بستر اینترنت (اعم از داخلی و بین‌المللی) برای دستگاه‌های اجرایی موضوع ماده۵ قانون مدیریت خدمات کشوری، دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی، شرکت‌ها و مؤسسات خصوصی حتی در شرایط اضطرار اعمال نخواهد شد.»

ترسی از قطع مجدد
حدود یک‌هفته قطع کامل اینترنت کشور و ۱۴روز قطعی اینترنت موبایل باعث شده تا هنوز بسیاری از مردم با ترس و دلهره هر خبری را که کلیدواژه‌هایی مثل «شبکه ملی اطلاعات» یا «اینترنت ملی» را داشته باشد پیگیری کنند. برخی استارتاپ‌ها پیش از این در گفت‌وگو با همشهری از کاهش فروش خود حتی تا ۹۰درصد خبر داده بودند. همچنین علاوه بر این کارشناسان این حوزه از نا‌امیدی اکوسیستم استارتاپی کشور و افزایش فکر مهاجرت به‌خاطر نامطمئن بودن به ثبات اینترنت به‌عنوان بستر اصلی کسب و کارشان گفته‌اند.
نیما نامداری، تحلیلگر فناوری در این رابطه به همشهری می‌گوید: یک‌وقت‌هایی یک اقدام یا رفتار تنها محدود به مشکلات فنی و کسب و کاری نمی‌شود و باعث می‌شود که امید آدم‌ها مخدوش شود. به‌نظرم این صدمه‌ای که امید آدم‌ها به نوآوری، کسب و کارهای نو و فناوری‌های جدید در این ماجرا خورده به قدر قطع شدن سرویس، هزینه‌های ناشی از قطع اینترنت یا اختلال فعالیت استارتاپ‌ها یا حتی بیشتر از آن اهمیت دارد. چون امید را به‌سادگی نمی‌توان بازسازی کرد.

این خبر را به اشتراک بگذارید