• پنج شنبه 30 فروردین 1403
  • الْخَمِيس 9 شوال 1445
  • 2024 Apr 18
چهار شنبه 29 آبان 1398
کد مطلب : 88219
+
-

ژئوپارک ارس یک‌ماه دیگر به یونسکو می‌رود

میراث طبیعی
ژئوپارک ارس یک‌ماه دیگر به یونسکو می‌رود

پرونده دومین ژئوپارک ایران تا یک‌ماه آینده به یونسکو ارسال می‌شود. این خبر در کارگاه آموزشی ژئوپارک که‌ در منطقه آزاد ارس و در حضور ارزیاب یونسکو در ژئوپارک‌ها و فعالان گردشگری و میراث‌فرهنگی منطقه اعلام شد و فاطمه منیری، مدیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی منطقه آزاد ارس گفت: 3 سال است اقدامات اجرایی برای تهیه پرونده ژئوپارک ارس انجام شده و تا یک‌ماه آینده این پرونده به شورای جهانی ژئوپارک‌های یونسکو تحویل داده می‌شود و اوایل خردادماه سال 9931 نیز ارزیابان یونسکو برای بررسی وضعیت به ارس سفر می‌کنند.

به گزارش ایسنا، وی افزود: ثبت جهانی ارس اهداف بلندتری دارد که توانمندسازی جوامع محلی و ایجاد شبکه همیاران ژئوپارک از آن جمله است.
علیرضا امری کاظمی، ارزیاب شبکه جهانی ژئوپارک‌های یونسکو و مدیر ژئوپارک قشم نیز با اعلام این موضوع که ژئوپارک منطقه‌ای دارای ارزش‌های زمین‌شناسی است که به بهانه آن اقدامات حفاظتی، آموزش جوامع محلی برای مشارکت در حفاظت، توسعه پایدار و فعال شدن ژئوتوریسم با مدیریت واحد در یک منطقه اتفاق می‌افتد، گفت: تشکیل ژئوپارک مانع از توسعه نیست و در ژئوپارک‌ها جامعه محلی درنظر گرفته می‌شود و محیط به‌گونه‌ای حفاظت می‌شود که بازدیدکننده احساس می‌کند وارد منطقه‌ای متفاوت شده است.

به گفته او، در ژئوپارک‌ها به موضوعاتی چون منابع طبیعی، مخاطرات زمین‌شناسی، تغییرات آب و هوایی، آموزش، فرهنگ، زنان، توسعه پایدار، دانش بومی و محلی و حفاظت زمین‌شناسی پرداخته می‌شود.
امری کاظمی تأکید کرد: ارزیابان یونسکو هر 4 سال یک‌بار ژئوپارک‌های ثبت‌شده را نظارت می‌کنند تا اگر خارج از معیارها رفتار شده باشد آنها را از ثبت جهانی خارج کنند.
ارزیاب شبکه جهانی ژئوپارک‌های یونسکو همچنین با اشاره به اشتراکات زمین‌شناسی منطقه ارس با جمهوری آذربایجان و ارمنستان، پیشنهاد کرد: ژئوپارک ارس می‌تواند به پرونده‌ای چندملیتی تبدیل شود. درحال حاضر 3‌ژئوپارک در جهان چنین موقعیتی دارند.
به گفته او، درحال حاضر 741ژئوپارک از 24کشور در یونسکو ثبت جهانی شده که یک سهم از آن به ایران و خاورمیانه تعلق دارد که در جزیره قشم واقع شده است. بیشترین تمرکز ژئوپارک‌ها در اروپای غربی و یا شرق آسیاست که نشان می‌دهد کشورهای مترقی به این سمت بیشتر حرکت کرده و استراتژی مشخصی داشته‌اند. ما امیدواریم ارس، دومین ژئوپارک ایران و خاورمیانه در یونسکو باشد. 

از تاراج فسیل‌ها تا قطع درختان ارسباران

در ادامه کارگاه ژئوپارک در منطقه آزاد ارس اما، یک عضو انجمن تاریخی ارس که درحال راه‌اندازی مجموعه‌ای از فسیل‌ها و سنگ‌نوشته‌های تاریخی در این منطقه است، درباره چالش حفاظت از این آثار، گفت: نمی‌توانیم فسیل‌ها را معرفی کنیم چون یا آنها را می‌شکنند یا به سرقت می‌برند. برای نگهداری از همه این آثار نیز مشکل داریم. با نیروی انتظامی، مرزبانی و چوپان‌ها هم صحبت کرده‌ایم که حداقل آثار شکسته نشوند. اکنون هم نمی‌دانیم برای حفاظت از این فسیل‌ها و سنگ‌نوشته‌ها چه کارهایی می‌توانیم انجام دهیم. امری کاظمی، ارزیاب شبکه جهانی ژئوپارک‌های یونسکو نیز در واکنش به این سخنان اعلام کرد: اگر آثار ژئوپارک ارس، واجد ارزش تاریخی هستند بهتر است در گام نخست در فهرست آثار ملی ایران ثبت ملی شوند تا از آنها حمایت قانونی شود. خدایار قاسمی، مدیر یکی از اقامتگاه‌های بومگردی در جلفا نیز از قاچاق چوب در جنگل ارسباران سخن گفت و اعلام کرد: هرشب شاهدم دست‌کم 5تریلی از چوب‌های جنگل ارسباران از منطقه هادی شهر به سمت تبریز حرکت می‌کند. قبلا فقط یک نقطه محل بارگیری چوب‌ها بود، اما حالا 2نقطه شده است که باید برای حفاظت از این جنگل که ذخیره‌گاه زیست کره است نیز اقدام جدی‌ صورت بگیرد.

این خبر را به اشتراک بگذارید