• پنج شنبه 6 اردیبهشت 1403
  • الْخَمِيس 16 شوال 1445
  • 2024 Apr 25
شنبه 12 مرداد 1398
کد مطلب : 69941
+
-

کم‌آبی در نظر‌آباد رفع می‌شود

فرماندار نظرآباد: گرفتن حقابه از سد طالقان یکی از راهکارهای حل معضل کم‌آبی است

منابع
کم‌آبی در نظر‌آباد رفع می‌شود

فرزاد عسگری | البرز- خبرنگار


در روزهای گرم تابستان و در حالی که مردم به آب بیشتری نیاز دارند، مردم بعضی از مناطق شهرستان نظرآباد با معضلاتی در تامین آب مصرفی مواجهند. قطعی و فشار پایین آب در ساعات مختلف باعث شده مردم با مشکلات بزرگی روبه‌رو شوند، از این رو به نصب پمپ یا منبع آب اقدام کرده‌اند. نظرآباد جزو مناطق پرآب در منطقه البرز محسوب می‌شود و این ضعف در انتقال آب به خانه از دید مردم به‌هیچ‌وجه مورد قبول نیست.


قطعی همیشگی آب 

یکی از شهروندان نظرآبادی از کمبود آب در مناطق جنوبی شهرستان گلایه می‌کند و می‌گوید: همیشه آب مناطق ضعیف‌نشین در این شهرستان با مشکل قطعی مواجه بوده است. آب در مناطق شمالی نظرآباد با فشار بالایی عرضه می‌شود که عموم این آب‌ها برای پر کردن استخر‌های خانگی مورد استفاده قرار می‌گیرد اما در مناطق پایین‌دست، آب در صورت وجود هم فشار بسیار ضعیفی دارد و امکان استفاده از آن بدون پمپ در آپارتمان‌ها وجود ندارد.
«کریم قوچیان» ادامه می‌دهد: آب در ساعات 24 تا 2 بامداد همیشه قطع است و در دیگر ساعات بامداد نیز فشار کافی را ندارد. بیشتر مردم این منطقه در فصل تابستان از کولر آبی استفاده می‌کنند، در نتیجه با قطعی آب باید گرمایی طاقت‌فرسا را تحمل کنند. نظرآباد در گذشته همیشه پرآب بوده است. روزهایی را به خاطر دارم که قنات‌های بزرگی در نظرآباد وجود داشت و آب مورد نیاز مردم به‌راحتی از آنها تامین می‌شد. اما امروز نظرآباد به منطقه‌ای خشک تبدیل شده است.


پیشنهاد دریافت حقابه از سد بزرگ طالقان

فرماندار نظرآباد با تاکید بر این موضوع که صرفه‌جویی در مصرف آب در تمام فصول لازم است می‌گوید: آب نعمت ارزشمندی است که بنا به وضعیت جوی حاکم رو به اتمام است و مسئولان مربوطه برای تامین آب مردم به صورت شبانه‌روزی در حال فعالیت هستند که این امر نباید یک‌طرفه باشد و به همراهی و تعامل مردم برای حفظ این نعمت نیز نیاز است. 
«محمدرضا فلاح‌نژاد» می‌افزاید: آبی که از منابع زیرزمینی شهرستان تامین می‌شود می‌تواند پاسخگوی نیاز مردم باشد، اما اگر چنانچه مشکلی نیز به‌طور غیرمنتظره و اتفاقی پیش آمد، کارشناسان این عرصه باید بتوانند با تمهیدات از پیش تعیین‌شده آب مورد نیاز مردم را در همه نقاط و محلات به طور یکسان و بی‌نقص توزیع کنند.

فلاح‌نژاد گرفتن حقابه از سد طالقان برای نظرآباد را یکی از راهکارهای حل معضل کم‌آبی می‌داند و ادامه می‌دهد: پروژه‌های زیادی در اقصی‌نقاط شهرستان در حال تکمیل است که امیدواریم با اتمام آنها، هرگونه کمبودی در این عرصه رفع شود. 
وی عنوان می‌کند: در این جهت مجوز حفر 15 چاه جدید صادر شده است تا از منابع آنها برای تامین آب مصرفی مردم بهره ببریم. پیشنهادی مبنی بر گرفتن حقابه از سد طالقان به عنوان منبع بزرگ آب سطحی وجود دارد که البته نیازمند بررسی بیشتر توسط کارشناسان این حوزه است.


 5 حلقه چاه جدید 

معاون برنامه‌‌ریزی و هماهنگی امور عمرانی فرماندار نظرآباد می‌گوید: دستور تخصیص آب سطحی از رودخانه کردان به فضای سبز شهرداری نظرآباد ابلاغ شده است تا به‌هیچ‌وجه از آب شرب برای آبیاری فضای سبز شهری استفاده نشود. همچنین مقرر شده است بخشی از آب مصرفی در این حوزه از تصفیه‌خانه مسکن مهر تامین شود تا به روند مصرف مردم، لطمه‌ای وارد نشود.
«مهدی مرادنیا» درباره پایین آمدن کیفیت آب شرب در نظرآباد می‌گوید: صددرصد تولید آب شهرستان از آب‌های زیرزمینی است که با توجه به جنس خاک و فرونشست، کیفیت و کمیت آب را در شهرستان تحت تاثیر قرار داده است. با پیگیری‌های صورت‌گرفته، تعداد ۵ حلقه چاه بعد از تایید کیفیت توسط آزمایشگاه ظرف چند روز آینده به شبکه آب شرب نظرآباد متصل خواهند شد. همچنین بیش از ۴۵ حلقه چاه در حریم چاه‌های آب شرب با گرفتن دستور قضایی دادستان شهرستان پلمب شده است تا در تامین آب مصرفی همشهریان، با مشکل روبه‌رو نباشیم.


فرسودگی؛ بلای جان شبکه آب‌رسانی نظرآباد

مدیر روابط عمومی سازمان آب و فاضلاب استان البرز درباره مشکلات انتقال آب در شهرستان نظرآباد می‌گوید: آب مصرفی این منطقه از 36 حلقه چاه با مجموع ظرفیت آبدهی 440 لیتر بر ثانیه است. بخش زیادی از خطوط انتقال آب در نظرآباد با فرسودگی مواجه است، به طوری که شاهد هدررفت 16 درصد از آب تامین‌شده هستیم. با در نظر گرفتن بودجه و امکانات سالیانه، قرار است بخشی از شبکه آب‌رسانی در این شهرستان، اصلاح و بازسازی شود.
«علیرضا لرستانی» با اشاره به مشکلاتی که در منابع تامین آب نظرآباد نیز وجود دارد، می‌افزاید: بستر زمین در نظرآباد به شکل ریزدانه است و از لایه‌های ماسه‌ای تشکیل شده، بنابراین عمر چاه‌های حفرشده در این منطقه کوتاه است و پس از گذشت مدت کوتاهی از برداشت آب، چشمه‌های جدار چاه پر می‌شود و در نتیجه چاه از چرخه آبدهی خارج می‌شود. بر اثر رانش و حرکت لایه‌های زمین، لوله جدار در برخی از این چاه‌ها جابه‌جا شده است و این چاه‌ها پس از ماسه‌دهی از مدار تامین آب شرب خارج شده‌اند. رواج فرهنگ نصب پمپ‌های مستقیم و غیرمستقیم توسط مردم و وجود 300 فقره انشعاب غیرمجاز از دیگر مشکلات این حوزه است.

وی ادامه می‌دهد: فرهنگ مصرف صحیح و صرفه‌جویی در مصرف آب باید در مردم نهادینه شود. برای فرهنگ‌سازی مصرف بهینه اقداماتی از جمله نصب بیلبورد و پخش برگه‌های آموزشی برای ترویج صرفه‌جویی در مصرف آب، انجام شده است. همچنین از آبیاری فضای سبز شهری توسط شهرداری در ساعات اوج مصرف آب جلوگیری شده است تا کمبودی در این حوزه احساس نشود.


راهکار‌هایی برای احیای منابع آبی

فرزاد عسگری | کارشناس امور شهری


در فصل تابستان که مصرف آب بین مردم به اوج خود می‌رسد، هدررفت آب نیز به‌شدت افزایش پیدا می‌کند، بنابراین ترویج فرهنگ صرفه‌جویی و استفاده بهینه از آب باید در جامعه نهادینه شود.
آب شرب شهرستان نظرآباد از منابع سفره‌های زیرزمینی و از چاه‌های موجود این شهرستان تامین می‌شود، چون رود بزرگ و پرآبی در این شهرستان جریان ندارد، بنابراین تغذیه سفره‌های زیرزمینی آنطور که باید و شاید اتفاق نمی‌افتد. در واقع با توجه به شرایط اخیر، میزان برداشت آب از میزان آبی که سالانه به آنها اضافه می‌شود کمتر است.
برداشت‌های بی‌رویه از این منابع موجب فرونشست اراضی این شهرستان شده و به خاطر جنس خاک منطقه که ماسه‌ای محسوب می‌شود، شاهد پایین رفتن سطح خاک در این بخش از استان بوده‌ایم.
افزایش ساکنان، وجود 2 شهرک صنعتی بزرگ و استفاده از آب شرب برای آبیاری فضای سبز، نظرآباد را با چالش و معضل کم‌آبی مواجه کرده است.
برای این‌که بتوانیم شرایط فعلی را با موفقیت بگذرانیم، باید به فکر طرح تفکیک آب شرب و غیرشرب باشیم تا به اموری که میزان بالایی از آب را در چرخه خود استفاده می‌کنند، با آب تمیز ولی غیرشرب خدمات‌رسانی کنیم. راه‌اندازی و تکمیل پروژه تصفیه‌خانه مسکن مهر نظرآباد، گام موثری در صرفه‌جویی این نعمت الهی خواهد بود.
بیشترین مصرف‌کننده آب شرب در نظرآباد، مردم هستند و حد زیادی از این آب برای مصارف خانگی مورد استفاده قرار می‌گیرد، بنابراین مردم می‌توانند نقش مهمی در زمینه حفظ منابع آبی شهرستان ایفا کنند.
 کشاورزی با دستگاه‌های پیشرفته و روش‌های آبیاری کم‌مصرف نیز در صورتی که به روند کشت محصولات مهم و تامین‌کننده امنیت غذایی کشورآسیب نزند، مناسب و کارآمد است.
نظارت مستمر مسئولان برای جلوگیری از حفر چاه‌های غیرمجاز در باغ‌های روستایی شهرستان، به چرخه استخراج و انتقال آب در بافت شهری کمک بسیاری می‌کند. وجود این چاه‌ها و استفاده مستقیم از آن برای آبیاری درختان، موجب کاهش فشار 
خواهد شد.

این خبر را به اشتراک بگذارید