
در شورای شهر مطرح شد
موانع توسعه مترو از نگاه شهردار
عدم پرداخت بهای اوراق مشارکت توسط بانک آینده و تحریمها ما را در تامین تجهیزات با مشکل مواجه کرد

مجید جباری _ خبرنگار
در روزی که اعضای شورای شهر 7تذکر درباره موضوعات مختلف شهر مطرح کردند، شهردار تهران در صحن شورا حاضر شد و درباره یکی از موضوعات مهم شهر توضیح داد. پیروز حناچی پرداخت نشدن بهای اوراق مشارکت بانک آینده و تحریمها را 2مانع راهاندازی ایستگاههای جدید مترو عنوان کرد و تامین زیرساختهای حملونقل عمومی را «یک مسئله حاکمیتی» دانست که نیازمند مشارکت دولت است. شهردار تهران این را هم گفت که برای راهاندازی یک خط مترو باید ۱۰هزار میلیارد تومان هزینه کرد و چنین هزینهای با بودجه شهرداری همخوانی ندارد.
حناچی که به محض خروج از صحن شورا با پرسشهای خبرنگاران درباره موضوعات مختلف مواجه شده بود، ترجیح داد پاسخهایش را به نیاز شهر و شهروندان و همچنین گره رفع آلودگی هوا بهعنوان یکی از اصلیترین خواستههای مردم تهران معطوف کند. به همینخاطر در تکمیل صحبتهایش بار دیگر تأکید کرد که بودجه شهرداری به تنهایی کافی نیست و توسعه حملونقل یک موضوع حاکمیتی است.
حناچی گفت: «در ابتدا نیز در قانون مترو اعلام شده بود که تامین زیرساخت و هزینهها برعهده دولت است و بعد از آن به مرور زمان پرداخت این هزینهها تقسیم شد.» شهردار تهران درباره اینکه قرار بود شهرداری هرماه یک ایستگاه مترو افتتاح کند هم اشاره کرد و گفت: «تا افتتاح ایستگاه امامحسین(ع) پیش رفتیم و مابقی ایستگاهها نیز بیش از ۹۵درصد پیشرفت فیزیکی دارد، اما به 2دلیل نتوانستیم بقیه ایستگاهها را افتتاح کنیم؛ یکی از دلایل، عدمپرداخت بهای اوراق مشارکت توسط بانک آینده بود و دلیل دیگر تحریمهاست که ما را در تامین تجهیزات با مشکل مواجه کرد.»
حناچی در پاسخ به پرسشی درباره سخنان استاندار تهران مبنی بر رعایت نکردن فاصلهگذاری اجتماعی در اتوبوس و مترو توضیح داد: «من با عدد صحبت میکنم و وضعیت مترو و اتوبوس از نظر مسافر کمتر شده، چراکه ما در مترو یکمیلیون و ۸۰۰ هزار سفر را پوشش میدادیم اما حالا این عدد به حدود یکمیلیون نفر در هرروز رسیده است.»
به گفته او، با اجباری شدن استفاده ماسک در مترو که در راستای رعایت فاصلهگذاری اجتماعی بود تا حدودی این فاصله رعایت شد؛ بهگونهای که هماکنون در مترو بیش از ۹۵درصد ماسک زدن را رعایت میکنند. کلیددار پایتخت ادامه داد: «اما در مورد مابقی افراد امکان برخورد قهری نداریم و پلیس نیستیم اما اگر ستاد کرونا تشخیص دهد باید وارد عمل شویم.»
دستاورد حضور در هیأت دولت از موضوعات دیگری بود که شهردار تهران به آن اشاره کرد. حناچی در این خصوص گفت: «اگر دولت قبول کند که موضوع مترو، حاکمیتی است، شهرداری تهران به موفقیت دست یافته. چنانچه بازدید رئیسجمهوری از مترو گویای همین امر است؛ هرچند که اکنون شرایط اقتصادی کشور عادی نیست، اما باید همهجانبه از این موضوع حمایت کرد.»
شهردار تهران صحبتهایش را اینطور پایان داد: «مترو در ایام شیوع کرونا تعطیل نشد و حتی در روزهایی با 3درصد ظرفیت کار کرد؛ در اتوبوس موضوع متفاوت و شرایط سختتر است، اما سعی میشود که این موضوع نیز کنترل شود.»
طرحی برای ارتقای فرهنگ کتابخوانی
دویست و بیستوسومین جلسه شورای شهر تهران دیروز بعداز تذکرات پیش از دستور با ادامه بررسی «طرح تعیین حریم آثار فرهنگی سطح عمومی شهر تهران» شروع شد که این طرح با اکثریت آرای اعضای پارلمان شهری تهران به تصویب رسید و تعیین تکلیف شد.
بررسی کلیات طرح «الزام شهرداری تهران به نصب تابلوهای راهنمای ناشران و کتابفروشیها در مناطق 22گانه شهر تهران» دستور بعدی دیروز شورای شهر تهران بود.
در ابتدای بررسی این طرح، محمدجواد حقشناس، رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی گفت: «در بازدیدی که در سال گذشته و در هفته کتاب از کتابفروشیها داشتیم، این خواسته از سوی اتحادیه ناشران مطرح شد. به این ترتیب، من و همکارانم در کمیسیون پس از بررسی، آن را در قالب یک طرح مطرح کردیم. با توجه به افت سرانه مطالعه و کتابخوانی و تیراژ پایین کتاب در کشور که تقریبا به زیر هزار رسیده است، این طرح با نصب تابلو و بدون ذکر نام، محل کتابفروشیها را به شهروندان یادآوری میکند.
در ادامه مرتضی الویری در مخالفت و سیدمحمود میرلوحی بهعنوان موافق طرح نظراتشان را بیان کردند. اما محسن هاشمی رفسنجانی، رئیس شورا هم در اینباره گفت: «با کلیات این طرح موافقم؛ ولی این طرح پخته نیست و نیاز به بررسی بیشتر دارد. شهرداری با اجرای این طرح در مناطقی که تعداد متعددی کتابفروشی وجود دارد، دچار مشکل میشود.»
احمد مسجد جامعی اما بهعنوان موافق دیگر این طرح سخن گفت و عنوان کرد: «آنچه از آمار برمیآید، در تهران 500کتابفروشی داریم، که عمدتا در راسته کتابفروشیها فعالیت میکنند. تعداد معدودی کتابفروشی در سطح محلهها وجود دارد، که به گفته دبیر شورایاریها درحال شناسایی و قاعدهمند شدن هستند.» بعد از سخنان موافقان و مخالفان، کلیات این طرح به رأی گذاشته شد که درنهایت با 14رأی موافق به تصویب رسید و به این ترتیب شورا وارد بررسی جزئیات طرح شد. در جریان بررسی این طرح، اعضای شورا پیشنهادهای اصلاحی خود را مطرح کردند. احمد مسجد جامعی پیشنهادی را مطرح کرد و در تشریح آن گفت: «نظر من این است که نصب تابلو صرفا برای کتابفروشیهای دارای پروانه کسب معتبر از اتحادیه باشد.» این پیشنهاد با موافقت شهرداری و کمیسیون به رأی گذاشته شد و با اکثریت آرا تصویب شد. مسجدجامعی در پیشنهاد دیگری متذکر شد که کتابفروشیها را میتوان به 2گونه تقسیم کرد. یک گروه کتابفروشیهای راستهای هستند، که چندین کتابفروشی در کنار یکدیگر قرار دارند. مانند، خیابان انقلاب و مواردی از این قبیل. این کتابفروشیها بازار خود را دارند. اما برخی کتابفروشیها محلهای هستند و لوازمالتحریر و... هم میفروشند، که چون در محلهها قرار دارند، چندان شهرتی ندارند. به گفته او از اینرو میتوان کتابفروشیهای راستهای را از این طرح مستثنی کرد. این پیشنهاد هم در نهایت رأی آورد.
سپس، برخی اعضای دیگر پیشنهادهایی را مطرح کردند که بعد از بررسی در نهایت، این طرح با اصلاحات و پیشنهادهای الحاقی، به تصویب رسید.
تعیین بهای خدمات برای دوربینها
شورای اسلامی شهر تهران روز گذشته لایحه «تعیین بهای خدمات پاسخ به استعلامات مراجع قضایی و انتظامی درخصوص تصاویر دوربینهای کنترل ترافیک شهر تهران» را هم به تصویب رساند.
محمد علیخانی، رئیس کمیسیون عمران و حملونقل شورای اسلامی شهر تهران، در اینباره گفت: «معمولا در هنگام بروز سوانح و حوادث رانندگی و... مراجع قضایی برای بهدست آوردن سند استعلام میکنند و شرکت کنترل ترافیک هم معمولا پاسخ استعلامات را میدهد اما نگهداری این تصاویر برای شهرداری هزینههایی را دربردارد. بر همین اساس، شهرداری در اینباره لایحهای را برای بهای خدمات تعیین کرده است که در کمیسیون حملونقل مورد بررسی قرار گرفته و حالا به صحن آمده است که طی آن مبالغ و تعرفههای استعلام شده حتی برای مواردی که پس از استعلام پاسخی برای آن ارائه نمیشود یا موجود نیست، تعیین شده است. ما به مورد دوم اعتراض کردیم و شهرداری هم پذیرفت. درنهایت برای مورد اول، تعرفه 80هزار تومانی بهعنوان هزینه مورد تأیید قرار گرفت.» به گفته علیخانی این هزینه را شخص شاکی پرداخت میکند. در نهایت ماده واحده این لایحه با رأی موافق 14نفر از 14عضو حاضر به تصویب رسید.
در پایان جلسه دیروز بررسی لایحه «برنامه عملیاتی ایمنسازی ساختمانهای ناایمن بلندمرتبه شهر تهران و رفع خطر احتمالی» در دستور قرار گرفت. محمد سالاری، رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر تهران با ارائه دلایلی استرداد لایحه را مطرح کرد و بهخاطر تکراری بودن، این لایحه مسترد شد.
آییننامه داخلی شورا اصلاح میشود
نایبرئیس شورای اسلامی شهر تهران دیروز از اصلاح آییننامه داخلی شورا و تدوین آییننامه جدید داد.
سیدابراهیم امینی که دیروز در غیاب محسن هاشمی، ریاست جلسه را برعهده داشت در جریان مذاکرات دویست و بیست و سومین جلسه علنی شورا این را گفت و افزود: کمیسیون نظارت و حقوقی شورا در حال تدوین آییننامه داخلی جدیدی برای شورای اسلامی شهر تهران است و متن جدید آییننامه در حال نهایی شدن در کمیسیون نظارت و حقوقی است و بهزودی برای بررسی اعضا به صحن شورا ارائه میشود.
نمیخواهم شهردار شوم
محسن هاشمیرفسنجانی، رئیس شورای شهر تهران با اشاره به اینکه در جلسه امروز(دیروز یکشنبه) با شهردار، 3 پروژه مطرح بود و توضیحاتی داده شد، گفت:« درباره پروژه گیشا و روگذر و عابر پیاده و افتتاح پروژه طغرل بود که آماده است صحبت شد و باید ساختار اجراییاش روشن شود و به همین دلیل راهاندازی نشده است.»
او در حاشیه دویست و بیست و سومین جلسه شورای شهر تهران در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه از شهریورماه شاهد افتتاح این پروژهها خواهیم بود، تصریح کرد:« پروژه صبا در خیابان شریعتی هم باید نسبت به اختلاف حقوقیاش اقدام کند.» هاشمیرفسنجانی در واکنش به حواشی مصاحبه اخیر خود با یکی از روزنامهها گفت:«برای این مصاحبه تیتر بدی انتخاب شد، گفته بودم اگر من شهردار بودم چنین میکردم نه اینکه بخواهم شهردار باشم .ضمن اینکه درخصوص حملونقل عمومی طرف ما دولت بود و گفته بودم باید دولت کمک کند و بخشی از کمکهای دولت از طرف شهرداری پیگیری آنچنانی نشده که تبدیل به نقد شود، اما تیتر طوری انتخاب شد که انگار علیه شهردار صحبت کردم.
تذکرهای اعضای شورای شهر تهران در دویست و بیست و سومین جلسه
احمد مسجدجامعی
برخی رسانهها به بهانه کرونا نسبت به تعدیل نیرو اقدام کردهاند. ظرف مدت کوتاهی 3صندلی جایگاه خبرنگاران شورا از خبرنگاران باسابقه خالی شده است و از این موضوع گلایهمند هستیم چرا که باید در این شرایط خاص که همه بهدنبال انسجام اجتماعی هستند بیشتر حواسمان به رسانهها باشد.
همچنین پیشنهاد میکنم روزنامه همشهری طرح بازخوانی تهران 1400را آغاز کند. انتشار مطالبی در مورد چشمانداز تهران 1400نهتنها هزینهای ندارد بلکه به دانش عمومی نیز کمک میکند. میتوانیم از زمان تصویب قانون بلدیه تاکنون که یک بازه 120ساله است را در قالب یادداشت به مردم ارائه کنیم.
زهرا نژادبهرام
مدتی است که شاهد ارسال عکس و فیلم از سوی مردم در مورد قطع درختان مجتمع باغ بهشت هستیم که این مسئله سبب شد بازدید فوری از این مجموعه داشته باشیم. بهمنظور حفاظت از درختان مجتمع باغ بهشت از روز شنبه، پلاکگذاری درختان انجام شده است. برای نخستین بار شهرداری منطقه ۲ در تفاهم با مدیریت مجتمع باغ بهشت نسبت به پلاککوبی درختان اقدام کرد. بیش از ۴۵۰۰ درخت کهنسال و تنومند در این محوطه قرار دارد که زیرنظر شهرداری عملیات پلاکگذاری و ثبت اطلاعات آنها آغاز شده است.
مجید فراهانی
طی 10سال گذشته نزدیک به چهار پنجم مجموعه باغ بهشت در محدوده منطقه 2شهرداری تهران با قطع درختان و تبدیل آنها به ۱۴ برج غولآسای ۱۳ طبقه، دیگر بهشت درختان و طبیعت نیست بلکه به جهنمی برای درختان تبدیل شده و این روند طی روزهای گذشته با قطع درختان برای تامین سرانههای بهداشتی و آموزشی ادامه یافته است که با پیگیری شهروندان مطالبهگر، این موضع در یکی از رسانهها منعکس شد. متأسفانه افزایش قیمت زمین و مسکن در سالهای اخیر و مرغوبیت و مطلوبیت اراضی این محدوده برای ساخت و ساز، زمینهساز از بین بردن درختان و باغات و سر برآوردن برجها و ساختمانها شده است؛ روندی که تداوم آن نه به نفع مردم است و نه زندگی. زیرا با از میان برداشتن این درختان، زمینه کاهش کیفیت زندگی در شهر فراهم میشود. براین اساس، درباره لزوم صیانت از درختان و جلوگیری از تداوم قطع درختان مجموعه باغ بهشت واقع در محدوده منطقه ۲ به شهردار تهران تذکر میدهم.
زهرا صدراعظمنوری
سوم تیرماه یک مورد حریق و انفجار در کارگاه شارژ سیلندر گاز مایع در خیابان طیب را شاهد بودیم که جان دو تن از شهروندان را گرفت. با گذر از برخی محلههای تهران میبینیم که مشاغلی همچون تعمیرگاه، فروشگاههای مواد شیمیایی که جزو صنوف پرخطر هستند فعالیت آزادی دارند. براساس قانون اینگونه مشاغل باید بهدلیل آلایندگی و پرخطر بودنشان به محل دیگری منتقل شوند. متأسفانه در موارد متعددی با اینکه چند سال از ممنوعیت فعالیت واحدهای پرخطر میگذرد، اما این واحدها به فعالیت غیرمجاز خود نهتنها ادامه میدهند بلکه بهتدریج این کانونهای مزاحم گسترش یافتند. حال شهرداری باید تهمیدات قانونی و ابزارهای کنترلی برای افزایش امنیت و بهداشت شهر بهکار بندد. همچنین لازم است شهرداری تهران با همکاری اتحادیه اصناف و شورای عالی حفاظت فنی وزارت کار، هماهنگیهای لازم را انجام دهد تا این مشاغل مزاحم از تهران خارج شوند.
حجت نظری
پس از تصمیم به اجرای دوباره طرح کاهش و طرح ترافیک قرار بود ساعت جدید اجرای هر دو طرح به 8:30صبح تغییر کرده و ساعت پایان هم همان ساعت 16اعلام شود. در همان زمان اعلام شد که افراد میتوانند برای یکبار از ساعت 14از داخل محدوده طرح ترافیک و کاهش بدون پرداخت عوارض و جریمهای خارج شوند که این روند بهطور گسترده در بخشهای خبری به اطلاع مردم رسید؛ اما بعد از مدتی مشخص شد که زمان خروج رایگان از این دو طرح ساعت 14:30و نه 14بوده است. از شهردار تهران و پلیس راهور ناجا میخواهیم که زمان مجاز خروج رایگان از طرحهای ترافیکی را حداقل تا زمانی که تمام مردم از آن مطلع شوند همان ساعت 14درنظر گرفته و از جریمه مردم که در نتیجه ناهماهنگی مسئولان بود، اجتناب کنند.
محمد سالاری
بارها نسبت به ضرورت ایفای تعهدات دولت برای توسعه حملونقل عمومی بهخصوص حملونقل ریلی، تامین اتوبوس و ارائه بستههای تشویقی جهت تسریع بازآفرینی شهری و نوسازی و بهسازی بافتهای فرسوده و... با آقای رئیسجمهور مکاتبه شده، اما متأسفانه اقدامات عملی مطابق با تعهدات صورت نگرفته است.
همچنین تحرکات چند روز اخیر و دغدغه نهاد ریاستجمهوری برای لغو محدودیت ارتفاعی جماران پس از تخریب طبقه غیرمجاز ملک ریاستجمهوری در جماران که با پیگیری و حضور اعضای شورای شهر انجام شد، جای شبهه و ابهام دارد و من بهعنوان نماینده مردم در شورای شهر تهران تذکر خودم را به نهاد ریاستجمهوری اعلام میکنم.
اعضای شورای اسلامی شهر تهران در بررسی کلیات طرح « الزام شهرداری تهران به نصب تابلوهای راهنمای ناشران و کتابفروشیها در مناطق 22 گانه شهر تهران» بر لزوم ارتقای فرهنگ کتابخوانی تاکید کردند